REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alma MOSTEIKAITĖ 

Vasaros pradžioje Alytuje, J.Basanavičiaus gatvėje, šios kurortinės miesto dalies gyventojai ir joje besilankantys alytiškiai pamatė retą vaizdą. J.Basanavičiaus gatvės 11 sklype vyksta gyvenamojo namo statybos, ąžuolas stovi priešais jį įrengtą garažą, yra apkrautas maišais, kaip įtariama, nuo statybinių medžiagų, viršutinės šakos pradėjusios džiūti.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms nuostabą kėlė tai, kaip savivaldybė galėjo suderinti namo projektą, pagal kurį ąžuolas atsidūrė ties įvaža į garažą, o gal sąmoningai taip padaryta, kad būtų duotas leidimas jį iškirsti.

REKLAMA

Sklypą valdo teisėjo padėjėja

Maždaug šešių arų žemės sklypą su nedideliu nameliu J.Basanavičiaus gatvėje 11 paveldėjo Alytaus miesto vicemerės Nijolės Makštutienės uošvis Antanas Makštutis iš vienos moters, tikėtina, giminystės ryšiais susijusios su Makštučiais. Daugiau kaip prieš dešimtmetį A.Makštutis šį sklypą padovanojo savo sūnui, vicemerės vyrui, futbolo treneriui taip pat Antanui Makštučiui. „Alytaus naujienų“ duomenimis, pernykštę vasarą vicemerės vyras šį žemės sklypą padovanojo jųdviejų dukrai Alytaus rajono apylinkės teismo teisėjo padėjėjai Evelinai Matažinskienei. Miesto savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyrius pernai vasarą jai išdavė leidimą statyti gyvenamąjį namą.

REKLAMA
REKLAMA

Tas pats skyrius, vadovaujamas E.Matažinskienės vyro savivaldybės vyriausiojo architekto Mindaugo Matažinsko, suderino ir čia statomo gyvenamojo namo projektą. Kad sklype dar pernai liepą norėta atsisakyti dviejų pušų ir ąžuolo, liudija E.Matažinskienės pateikti prašymai savivaldybei, o juos nagrinėjo čia veikianti Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija. Tačiau komisija J.Basanavičiaus gatvės 11 sklype leido iškirsti tik dvi pušis, nes abi buvo pasvirusios, o viena dar pažeista ir grybinių ligų.

Minimam ąžuolui leista nugenėti tik šakas. Tokią informaciją pateikė Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos pirmininkė, savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Laima Mulmienė. Duotas leidimas kirsti ir ąžuolą Šiemetės vasaros pradžioje J.Basanavičiaus gatvės gyventojai ir šios kurortinės miesto dalies svečiai pastebėjo, kad apgenėtas ąžuolas šios gatvės 11 sklype atsidūrė ties pastatyto gyvenamojo namo garažu, jo nepašalinus į garažą nebus galima patekti, o medis buvo apkrautas maišais, kaip įtariama, nuo statybinių medžiagų, viršutinės šakos pradėjusios džiūti. Liepos pradžioje su Aplinkos ministerijos Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus miesto agentūros specialistais teko lankytis minimame J.Basanavičiaus gatvės sklype, kad šie galėtų pamatyti žūčiai pasmerktą ąžuolą, – jo nepašalinus į name įrengtą garažą iš tiesų būtų neįmanoma patekti, nes medis atsidūrė prie pat pastato, statybų metu jo šaknys buvo apkapotos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai konstatavo aplinkosaugininkai, tai akivaizdu ir visiems pro šią vietą praeinantiems asmenims. Gretimuose sklypuose dirbantys statybininkai siūlė tokiu faktu nesistebėti, bet pasidomėti, kam šis sklypas priklauso, ir viskas bus aišku. Pasirodo, šiemetės liepos pradžioje į savivaldybę kreipėsi E.Matažinskienė su prašymu jos valdomame sklype iškirsti menkavertės išvaizdos ąžuolą, kuris pradėjęs džiūti. Praėjusią savaitę Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija tokį leidimą išdavė, bet kol kas iš savivaldybės jis neatsiimtas. Leidimas išduotas ne tik dėl menkavertės medžio išvaizdos, tačiau ir dėl kitos priežasties – jis trukdo įvažiuoti į garažą.

REKLAMA

Kai kurie alytiškiai teisingai prognozavo ąžuolo ateitį – iš pradžių jis atsidūrė ties įvaža į garažą, pradėjo džiūti dėl pažeistų šaknų statybų metu, vėliau bus išduotas leidimas jį iškirsti. Kol ąžuolas nespėjo nudžiūti, minėta komisija pagal Aplinkos ministerijos patvirtintus želdinių atkuriamosios vertės įkainius nustatė, kad E.Matažinskienė už iškirstą ąžuolą turi sumokėti 4 tūkst. 160 litų. Teisėjo padėjėja šią sumą sumokėjo, o savivaldybė už šiuos pinigus mieste pasodins medžių.

Už sužalotą ąžuolą – 200 litų bauda

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Alytaus miesto agentūra nustatė, kad J.Basanavičiaus gatvėje 11 ąžuolas naikinamas, nes apkapotos jo šaknys. Ąžuolo kamieno skersmuo vieno metro aukštyje yra 65 centimetrų. Miškininkų teigimu, šis ąžuolas maždaug dviejų šimtų metų. Už sužalotą medį, vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, E.Matažinskienei skirta 200 litų bauda. Šią ji jau sumokėjo. Aplinkosaugininkai padarytos žalos gamtai neskaičiavo, nes savivaldybė už leistą nukirsti ąžuolą suskaičiavo atkuriamąją vertę. Sklypo savininkė susidariusios situacijos dėl šio medžio nekomentavo, pareiškė nesanti viešas asmuo ir visiškai nesvarbu, kas yra jos tėvai.

Tokie atvejai, kai neleistas nukirsti medis atsiduria ties įvaža į naujai statomą pastatą ir jį vis tiek teks pašalinti norint naudotis statiniu, mieste labai reti. Kyla klausimas, kaip galėjo būti savivaldybėje derinamas toks statinio projektas ir kas už tai turi atsakyti. Kaltų tikriausiai neverta ieškoti, kai už mieste vykstančių statybų projektų išdavimą ir derinimą savivaldybės administracijos atsakingam skyriui vadovauja šeimos narys. M.Matažinskas šiuo metu atostogauja, į telefono skambučius neatsako, todėl nepavyko pasiteirauti, kaip derinant gyvenamojo namo statybos projektą šimtametis ąžuolas atsidūrė tokioje padėtyje, kad jį reikia iškirsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų