REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant euro įvedimui Lietuvoje nuperkama vis daugiau automobilių. Šių metų balandžio – birželio mėnesiais užfiksuota net 4,5 tūkst. naujų automobilių sandorių, t. y. 22,6 proc. (838 vnt.) daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Šie antrojo ketvirčio pardavimai kompensavo naujai įvežtų naudotų automobilių skaičių. Tokius automobilių rinkos pokyčius rodo skelbimų portalo Autoplius.lt, valstybės įmonės „Regitra“ ir „Autotyrimai“ duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie šį ketvirtį, jis tikrai geras kaip ir visas pusmetis. Dabar yra daug skatinančių veiksnių, kaip jausmas, jog automobiliai brangs ir ekonomikos atsigavimas. Taip pat nėra tokio išprotėjusio naujų automobilių pirkimo“, - pastebi Autoplius.lt plėtros vadovas Viktoras Daukšas.

REKLAMA

Iš viso per antrąjį 2014 metų ketvirtį įvyko 102,5 tūkst. naujų ir naudotų automobilių sandorių arba 2330 vienetų daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Iki 2008 metų, kurie vadinami rekordiniais, rodiklių pritrūko vos 3 tūkst. sandorių.

Euras kaip ir skatina pardavimus, žmonės šluoja NT, ir tikėjomės pamatyti tokią pačią situaciją kaip Latvijoje. Tačiau naudotų automobilių antrąjį ketvirtį yra įvežta 2 proc. mažiau“, - pabrėžia V. Daukšas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau parduoda naujų

„Naujų automobilių pardavimai šoktelėjo daugiau nei penktadaliu. Svarbu tai ,kad beveik trečdaliu išaugo privačių asmenų nupirktų naujų automobilių dalis – įsigytos 872 transporto priemonės. Naujų automobilių pardavimų augimas susijęs su euro įvedimu, ir su padidėjusiomis reeksporto apimtimis. Šių metų pirmąjį ketvirtį naujų automobilių reeksportuota dvigubai daugiau nei prieš metus – 751 naujas automobilis. Autoverslininkai veža atsargiau, nes politinė situacija tarp šalių nėra aišku, ar bus saugu pervežinėti automobilius“, - pasakoja specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Daukšo, Ukraina sumažino muitus automobiliams ir tai mūsų rinkai yra gerai. Anksčiau ukrainiečiai nedaug pirkdavo iš Lietuvos, todėl mūsų parduodamų automobilių patrauklumas auga.

Naujesni naudoti brango, senesni – pigo

Autoplius.lt skaičiavimais, vidutinės naudotų ir naujų automobilių kainos balandžio – birželio mėnesiais buvo atitinkamai 10,5 ir 70,9 tūkst. litų.

„Bendrai vidutinė kaina nepakito. Ji pakilo 56 litais, kas nėra taip akivaizdu. Naujesni brango, o senesni pigo, kurie naujesni nei 11 metų. Pastarųjų pasiūla yra mažesnė, dėl to stebime kainos augimą.“, – teigia V. Daukšas.

REKLAMA

Jis pastebi, kad per metus labiausiai brango 6–10 metų senumo dyzeliniai automobiliai ir šiuo metu vidutinė jų kaina siekia 16,7 tūkst. litų. Tuo tarpu populiariausi (11–16 m.) automobiliai pigo, o jų kaina pasiekė 7 tūkst. litų.

Atpigo ir senesni benzininiai automobiliai: dabar vidutinė 11–15 m. automobilio kaina – 5,6 tūkst. litų, o 16–20 metų siekia 2,3 tūkst. litų.

Populiariausieji nesikeičia

Tarp naudotų papopuliariausi buvo ir bus ilgai vokiški automobiliai. Tarp naujų situacija yra kitokia ir čia TOP 10 yra tik 3 vokiškos kilmės automobiliai. Lietuvoje populiariausi yra „Volskwagen Passat“, nors modelio pardavimai šį ketvirtį krito beveik 13 proc., bet šių automobilių parduota – 2918. Antroje vietoje - „Opel Zafira“, o bronza atiteko „Volkswagen Golf/Rabbit“, kuris 14 vienetų aplenkė „Audi A6”. Visose Baltijos šalyse „Volkswagen Passat“ yra populiariausias automobilis, nors estai vis persėda į „Audi A6” ir BMW 5. Elektromobiliai į Lietuvos gatves išriedės dar tikrai negreitai.

REKLAMA

„Proveržį galima prognuozuoti ne anksčiau kaip po 5 metų. Šiandien įmonės gali rodyti gražų gestą įsigydamos tokius automobilius. Į Lietuvą jie atvyks, kai Europoje bus pradėta prekiauti padevėtais automobiliais, nes naujų kainos yra pernelyg aukštos, lyginant su analogiškos klasės benzininiais automobiliais“, - prognozuoja V. Daukšas.

Pasak jo, reikėtų džiaugtis, kad automobilių rinka nėra aukštumose, bet proto ribose. Nauji automobiliai šoktelėjo daugiau nei ketvirtadaliu, todėl nereikia tikėtis, kad kitais metais jų pardavimai kris 20 procentų.

Karolis Birgilas / Ekonomika.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų