REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Žvelgiant į Šiaulių miesto šaligatvių būklę atrodo, kad kai kuriose vietose šeimininko rankos tikrai trūksta“, – vakar žurnalistams atviravo Šiaulių miesto meras. Jo teigimu, artimiausiu metu ši problema turėtų sumažėti, nes tiesiant naująjį dviračių taką Tilžės gatvėje atliko senų, tačiau nesudužusių plytelių, kuriomis bus „užlopyti“ apgailėtinos būklės šaligatviai. Šiaulių miesto valdžia veržiasi diržą ir šiems darbams atlikti nesamdo profesionalių darbuotojų, o į pagalbą kviečiasi šiauliečius, kurie dirba už socialines pašalpas ir kompensacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Profesionalūs darbuotojai neįperkami

„Savivaldybėje jau turime gerą praktiką. Nuo sausio mėnesio vykdome savanoriškus darbus dviem grupėmis, kurios daugiausia dirba parkuose, šienauja, tvarko mūsų viešąsias vietas, tačiau pastebėjome, kad ypač dabar, kai tiesiame naująjį dviračių taką nuo Gegužių gatvės iki viaduko, atlieka tikrai nemažas kiekis plytelių. Prognozuojama, kad atliks apie 1500 kvadratinių metrų nesudaužytų plytelių. Jos galėtų būti tikslingai panaudotos mūsų seniai remontuotiems šaligatviams. Tai nusprendėme įkurti trečią grupę, būtent infrastruktūrinę, kuri galėtų tuos darbus atlikti“, – vakar sakė Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas.

REKLAMA

Miesto vadovas atviravo, kad miesto šaligatviai iš tiesų yra prastos būklės – plytelės kai kuriose vietose smarkiai sutrūkinėjusios, sulūžusios, čia telkšo vanduo, o kai kur jų apskritai nėra. Vis dėlto tikinama, kad nėra lėšų, jog šaligatvius suremontuotų profesionalūs darbuotojai. „Jų darbas tikrai labai brangiai kainuoja. Žinoma, jie darbus atlieka kokybiškai, kad būtų tvarkinga ne vienerius metus, bet mes tokių pinigų neturime“, – tikino miesto meras.

REKLAMA
REKLAMA

Naujiems iššūkiams pasiryžę

Šiaulių miesto savivaldybė nusprendė, kad tokius darbus galėtų atlikti už socialines pašalpas dirbantys šiauliečiai. „Žinoma, darbus jie atliktų ne taip, kaip profesionalai. Bet įsigytų smėlio, cemento, būtų vienas išmanantis statybos darbų žinovas, išimtų tas sudužusias plyteles, suformuotų profilį, sudėtų plyteles ir taip mes pagerintume bent jau laikinai, kol ateisime iki šaligatvių tikro remonto, situaciją“, – aiškino J. Sartauskas.

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo centro Visuomenei naudingos veiklos organizavimo poskyrio vadovas Aleksandras Steponavičius „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad toks iššūkis neturėtų būti didžiulė problema. „Čia bus rekonstrukcija. Mes nieko nauja nekursime. Todėl ypatingų žinių nereikės. Jeigu mes klotume naujas trinkeles, būtų visai kitokia specifika. O dabar bus vienas žmogus, kuris šitą dalyką išmanys ir pamokys kitus. Visko galima išmokti“, – tikino jis ir pridūrė, kad į brigadą žmonės bus atrenkami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto valdžios teigimu, brigados vado etato išlaikymas turėtų kainuoti apie 15 tūkst. litų. „Taip pat reikės pirkti ir medžiagų, ir galbūt dar vieną lengvąjį automobilį, kuris galėtų tarnauti ir čia atvežant žmones, ir mobiliai vežant juos į parkus“, – aiškino meras, pridurdamas, kad iš viso gali prireikti apie 50 tūkst. litų. Tačiau esą tokia suma nėra gąsdinanti, nes šiais metais socialinių pašalpų mokėjimui Šiauliams skirta apie 17 mln. litų, tačiau tikimasi, kad sugriežtinus pašalpų gavėjų tvarką bus telpama į 10 mln. litų sumą.

REKLAMA

Kai kurie spjauna į visuomenei naudingą veiklą

Paklaustas, ar už pašalpas dirbantys šiauliečiai atsakingai žiūri į darbą, Visuomenei naudingos veiklos organizavimo poskyrio vadovas tikino, kad būna visko. „Vienas pasiima kirvį, kapoja medžių šakas, šalia pelkė, žiūrėk, pasipila keiksmažodžiai ir jis tą kirvį meta į pelkę. Kas dabar lįs į tą vandenį įrankio ieškoti?“ – patirtimi dalijosi A. Steponavičius.

Esą yra ir tokių, kuriuos atveda socialiniai darbuotojai, nes žmogus turi psichikos problemų, tačiau neturi nustatytos neįgalumo grupės, todėl turi atidirbti nustatytas valandas. „Ir ką tada daryti? Jeigu socialinė darbuotoja sutiktų visada būti šalia, tada gal ir galėtume jam kokį darbą duoti, bet dabar tokius žmones mes nuo darbo atleidžiame“, – teigė jis.

REKLAMA

Vis dėlto, anot A. Steponavičiaus, yra ir atsakingų žmonių. Jie noriai ir kokybiškai atlieka paskirtus darbus, tačiau yra ir kita medalio pusė. Pastarieji neretai dirba ir nelegalius darbus, todėl planuoti visuomenei naudingą veiklą su jais sudėtinga. „Jiems paskambina darbdavys, kuris, tarkime, moka šimtą litų per dieną, ir pasako, kad rytoj jis privalo ateiti į darbą. Tai tokiu atveju žmogus nusispjauna į mūsų darbus ir važiuoja ten“, – pasakojo Visuomenei naudingos veiklos organizavimo poskyrio vadovas.

Plytelių liks ir Savivaldybės įstaigoms

Miesto valdžia tikino, kad visuomenei naudinga veikla užsiimantys šiauliečiai nesugebės įveikti visų likusių plytelių, todėl ne naujos, tačiau nesuskeldėjusios plytelės bus siūlomos Savivaldybės biudžetinėms įstaigoms, kurios turi ūkvedžius. „Galbūt jos norės savo kiemus susitvarkyti. Tačiau kelsime reikalavimą, kad nurodytų, iki kokios datos tie darbai bus padaryti. Nes turime praktikos, kad medžiagos susandėliuojamos į kampą, o vėliau prašoma, kad mes jas sudėtume“, – sakė miesto meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinia, šiuo metu tvarkoma ir Šiaurės Lietuvos kolegijos aikštė. Mero teigimu, čia taip pat lieka daug nepanaudotų plytelių. „Ten kitokio kalibro tos plytelės. Kol kas dar nesame nusprendę, kur jas panaudosime. Matysime“, – teigė J. Sartauskas.

Meras žada įveikti prekeivius

Beje, naujojo dviračių tako tiesimas išryškino ir dar vieną problemą – amžiną karą tarp dviratininkų ir prekeivių. „Nuolaidų nedarysime Lieporių turgelio prekeiviams. Dviračių take prekyba iš automobilių bus netoleruotina. Nuo rytojaus bus sustiprinta kontrolė. Jau daviau nurodymus Viešosios tvarkos skyriui. Jeigu reikės, pasitelksime ir policiją, ir mokesčių inspekciją“, – sakė meras.

REKLAMA

Jo teigimu, nors prekeiviai jau buvo ne kartą drausminti, tačiau jokių išvadų nepadarė. „Pravažiuodamas matau, kad ant dviračių tako ir toliau prekiauja. Galų gale girdžiu gandus, kad „mūsų meras neįveiks“. Įveiks. Šioje vietoje tikrai nuolaidų nebus. Nes čia mes tiesiame dviračių taką ir turime paskatinti, kad kuo daugiau žmonių važiuotų dviračiais. Tas šūkis, kad mums dviratininkai trukdo, ko gero, eis į priešingą pusę. Jie trukdo dviratininkams. Prekiautojai Savivaldybėje yra išsiėmę leidimus, yra gavę vietą, kurioje ir privalo prekiauti. O ne ten, kur patinka“, – sakė meras.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų