REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES ginklų eksportas į Rusija: kas kalbama ir kas daroma

Prancūzai pasiūlė britams prieš kritikuojant iš pradžių susitvarkyti pas save (papildyta)

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas) antradienį pademonstravo susierzinimą, kurį išprovokavo Londono išsakyta kritika Paryžiui dėl karo laivų pardavimo Rusijai, pareiškęs, kad Didžiosios Britanijos sostinėje pilna „rusų oligarchų“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas) antradienį pademonstravo susierzinimą, kurį išprovokavo Londono išsakyta kritika Paryžiui dėl karo laivų pardavimo Rusijai, pareiškęs, kad Didžiosios Britanijos sostinėje pilna „rusų oligarchų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal 2011 metais pasirašytą 1,2 mlrd. dolerių vertės kontraktą Prancūzija turi parduoti Rusijai du „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus. Pirmąjį laivą Rusija turėtų gauti šių metų spalį, antrąjį - 2015 metais.

REKLAMA

Prancūzija sulaukė didžiulio spaudimo sustabdyti šio prieštaringai vertinamo kontrakto vykdymą, kuris dar padidėjo sustiprėjus Vakarų nuogąstavimams dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje ir ypač po to, kai ketvirtadienį Ukrainos rytuose sudužo Malaizijos keleivinis lėktuvas, kurį, kaip įtariama, numušė prorusiški separatistai.

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas pirmadienį sakė, kad jo šalyje „būtų neįsivaizduojamas tokio užsakymo, kokį turi Prancūzija, vykdymas“.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos televizijos paprašytas pakomentuoti kontroversiją dėl kontrakto su Rusija, L.Fabiusas atsakė su nemenka sarkazmo doze.

„Ypač britai buvo labai malonūs, kai pareiškė: „Niekada nebūtume to darę“, - sakė Prancūzijos diplomatijos vadovas.

„Brangūs draugai britai, pakalbėkime ir apie finansus. Aš buvau įtikintas, kad Londone yra nemažai rusų oligarchų“, - sakė jis.

Interviu metu paklaustas, ar ragina britus prieš kažką komentuojant patiems susitvarkyti savo darže, L.Fabiusas atsakė: „Būtent“.

Ministras pakartojo pirmadienį prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) pasakytus žodžius, kad pirmąjį laivą Rusija turėtų gauti, kaip planuota, šių metų spalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau prezidentas pabrėžė, kad antrojo „Mistral“ laivo pardavimas priklausys nuo „Rusijos požiūrio“.

Didžioji Britanija - ne vienintelė šalis, reiškianti susirūpinimą dėl šio kontrakto.

Antradienį JAV valstybės departamento atstovė Marie Harf (Mari Harf) žurnalistams sakė, kad karo laivų perdavimas Rusijai būtų „visiškai nederamas“.

Britanija toliau eksportuoja ginklus į Rusiją

Didžioji Britanija toliau eksportuoja ginklus ir karinę įrangą į Rusiją, rodo parlamento ataskaita, paskelbta praėjus kelioms valandoms po to, kai premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sukritikavo Prancūziją dėl ginkluotės pardavimų Maskvai.

REKLAMA

D.Cameronas ragino Europos Sąjungą (ES) uždrausti karinės paskirties prekių pardavimus Rusijai, kuri kaltinama aprūpinanti ir apmokanti prorusiškus separatistus rytų Ukrainoje, o pirmadienį teigė, kad Britanija jau yra sustabdžiusi tokį ginkluotės eksportą.

Britanijos vyriausybė dar kovą žadėjo sustabdyti karinius pardavimus Rusijai.

Tačiau naujoje ataskaitoje nurodoma, kad tebegalioja 251 licencija parduoti Rusijai kontroliuojamas prekes, kurių vertė – bent 132 mln. svarų (575,7 mln. litų).

Pagal tas licencijas leidžiama eksportuoti snaiperių šautuvus, pėstininkų ginklų šaudmenis, neperšaunamas liemenes, karinę ryšių įrangą, naktinio matymo prietaisus ir „šifravimą naudojančią įrangą“, sakoma dokumente.

REKLAMA

Tik 31 licencija buvo sustabdyta arba atšaukta, o dar pagal tris kitas Rusijos nebeleidžiama nurodyti kaip importuojančios šalies, pridūrė ataskaitos autoriai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų