REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nepritarti didesniam pensijų didinimui jau šiemet, nes „Sodros“ ir valstybės biudžetuose tam nėra lėšų, sako ministrė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nepritarti didesniam pensijų didinimui jau šiemet, nes „Sodros“ ir valstybės biudžetuose tam nėra lėšų, sako ministrė.

REKLAMA

„Jeigu kalbame, kad mes norime didinti pensijas 200 litų daugiau kaip 800 tūkst. gyventojų, jas reikėtų padidinti, bet tikrai ne tokia suma“, - BNS sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Jos nuomone, atsižvelgiant į „Sodros“ ir valstybės biudžetų galimybes, bazines pensijas bei draudžiamąsias pajamas reikėtų didinti palaipsniui.

Ministerija skaičiuoja, kad nuo 360 iki 536,67 litų padidinus tik bazinę pensiją, „Sodros“ biudžete reikėtų papildomai rasti 2,1 mlrd. litų. Jeigu nuo 360 iki 453,53 litų būtų didinama bazinė pensija ir nuo 1488 iki 1928,5 litų - draudžiamosios pajamos, tai pareikalautų papildomai 2,01 mlrd. litų iš „Sodros“ ir dar 200,3 mln. litų - iš valstybės biudžeto.

Be to, nuo 1488 iki 1928,5 litų didinant tik draudžiamąsias pajamas, „Sodrai“ tektų surasti papildomus 1,92 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA

2013 metų pabaigoje „Sodros“ skola siekė 11,05 mlrd litų, todėl dabar fondas nėra pajėgus atlaikyti tokį pensijų didinimą, teigia ministerija.

Seimas birželio pabaigoje pavedė Vyriausybei parengti pensijų dydžius reguliuojančius įstatymus bei priimti nutarimus, kuriais vidutinė pensija nuo liepos mėnesio būtų didinama mažiausiai 200 litų. Tokį siūlymą pateikė Drąsos kelio frakcijos atstovas Jonas Varkala. Tuomet Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys prognozavo, kad tokiai idėjai įgyvendinti šiemet reikėtų 800 mln. litų, tam reikėtų perskirstyti biudžetą.

REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau yra sakęs, jog bazinė pensija ir draudžiamosios pajamos šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje bus didinamos maždaug 10 litų.

A.Pabedinskienė anksčiau BNS teigė, jog 10 litų didinant bazinę pensiją, kuri yra 360 litų, daugiausiai didėtų mažiausios pensijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų