REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laukiama B. Obamos pareiškimo dėl situacijos Ukrainoje

Nyderlandų tyrėjai pradėjo palaikų apžiūrą

Olandų tyrėjai pirmadienį pradėjo apžiūrą palaikų, surinktų iš Malaizijos lainerio sudužimo vietos Rytų Ukrainoje ir sukrautus į vagonus šaldytuvus traukinyje, stovinčiame prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame mieste, Kijevui ir separatistams ginčijantis dėl šių palaikų likimo.

Olandų tyrėjai pirmadienį pradėjo apžiūrą palaikų, surinktų iš Malaizijos lainerio sudužimo vietos Rytų Ukrainoje ir sukrautus į vagonus šaldytuvus traukinyje, stovinčiame prorusiškų sukilėlių kontroliuojamame mieste, Kijevui ir separatistams ginčijantis dėl šių palaikų likimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio lyderiams smerkiant „chaotiškumą“ katastrofos vietoje, kuri liko sukilėlių rankose, priešiškumą tarp abiejų konflikto šalių akcentavo intensyvi artilerijos ugnis, vėl prasidėjusi sukilėlių bastione Donecke, esančiame vos už 60 km nuo minėtos stoties.

REKLAMA

Trims žmonėms žuvus, o išgąsdintiems gyventojams bėgant, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį skubiai įsakė vyriausybės pajėgoms nutraukti ugnį zonoje 40 kilometrų spinduliu aplink Malaizijos lainerio katastrofos vietą, kur turi dirbti teismo medicinos ekspertai.

Kijevas sakė, kad 298 žmonių, žuvusių ketvirtadienį sudužus „Malaysia Airlines“ lėktuvui, kuris tikriausiai buvo numuštas raketa „žemė-oras“, palaikai turėtų būti perduoti Nyderlandams.

REKLAMA
REKLAMA

Ukraina kaltino sukilėlius dėl atsisakymo perduoti šiurpų krovinį, o sukilėliai sakė, kad Kijevu negalima pasitikėti ir kad jie palaikus perduos tik tarptautinių ekspertų kontrolėn.

Pirmadienį 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku susirinksianti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba balsuos dėl Australijos parengto rezoliucijos projekto, kuriame reikalaujama, kad prorusiški separatistai leistų tarptautiniams ekspertams be apribojimų patekti į Malaizijos lėktuvo katastrofos vietą.

Tarptautinis pasipiktinimas daugiausia krypsta į Maskvą, o Jungtinės Valstijos apkaltino Rusiją, kad ši tiekia raketų sistemas, kurių viena buvo panaudota numušant keleivinį Malaizijos lėktuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris taip pat buvo kritikuojamas už tai, kad nepasinaudojo savo įtaka ir neprivertė prorusiškų sukilėlių suteikti tyrėjams nevaržomiems patekti į katastrofos vietos, sekmadienį stengėsi slopinti pyktį ir sakė, jog Rusija padarys „visa, kas jos galioje“, kad išspręstų Ukrainos konfliktą.

Pasikalbėjęs su V.Putinu, Australijos vyriausybės vadovas Tony Abbottas (Tonis Abotas), kurio šalis per lėktuvo katastrofą neteko 28 savo piliečių ir dar devynių gyventojų, pažymėjo, kad Rusijos lyderis „pasakė visus teisingus dalykus“, bet „reikalaus prezidento tesėti savo žodį“.

REKLAMA

Civiliai bėga nuo mūšių Donecke

Netoli Donecko esančioje Torezo stotyje tvyrojo viską užgožiantis dvokas, kai olandų tyrėjai, su kaukėmis ir žibintais, atidarinėjo vagonus su palaikais iš katastrofos vietos.

„Manau, kad palaikų saugojimo kokybė yra gera“, – apžiūrėjęs palaikus sakė teismo medicinos ekspertas Peteris Van Vlietas, kuris vadovauja olandų komandai.

„Dabar mes tikimės, kad traukinys išvyks, jog mes galėtume atlikti būtinas analizes. Čia tai techniškai neįmanoma“, – sakė jis, stebint 50-čiai ginkluotų sukilėlių.

REKLAMA

Pasak P.Van Vlieto, jis ir jo komanda buvo ukrainiečių karių nulydėti į tam tikrą vietą ir perduoti separatistams, o paskui vyks į pagrindinę katastrofos vietą už maždaug 15 kilometrų.

Netoliese, Donecke, separatistų kovotojai užtvėrė kelius aplink oro uostą ir geležinkelio stotį miesto pakraštyje, o vietiniai gyventojai stengiasi pasprukti nuo apšaudymo autobusais ar tiesiog bėgte.

Vienas sukilėlių kovotojas sakė naujienų agentūrai AFP, kad vyriausybės pajėgos atakavo jų pozicijas netoli transporto mazgo apie 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie yra už poros kilometrų nuo stoties“, – sakė vienas jų, pasivadinęs Volodia.

Ketvirtą dieną po lėktuvo sudužimo kantrybė baigia išsekti, nes ribojamas patekimas į katastrofos vietą Hrabovėje, kur lėktuvo nuolaužos išbarstytos per kelis kilometrus ir gelbėtojai tebešukuoja plačius javų laukus, ieškodami palaikų.

„Bet kas, pažiūrėjęs į nufilmuotus vaizdus, pasakys, kad padėtis visiškai chaotiška (sujaukta)“- sakė Abottas.

Malaizijos transporto ministras Liow Tiong Lai (Liou Tjong Lai) taip pat pareiškė susirūpinimą dėl to, kad „sudužimo vietos šventumas yra baisiai sukompromituotas“.

REKLAMA

Tik Europos bendradarbiavimo ir saugumo organizacijos (ESBO) konflikto stebėtojų grupei leista trumpai aplankyti pagrindinę sudužimo vietos dalį.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) piktinosi „girtų separatistų karių“ „groteskiškumu“, kai jie „be jokių ceremonijų krovė lavonus į sunkvežimius, kad išgabentų ir kūnus, ir įkalčius iš (katastrofos) vietos“,

Separatistai gynė tokius savo veiksmus, – jų vadas sakė, kad jie perkėlė dešimtis kūnų „iš pagarbos artimiesiems“.

Tačiau tai menka užuojauta pasipiktinusiems aukų artimiesiems.

Pykčiu akivaizdžiai alsavo atviras olando Hanso de Borsto (Hanso de Borsto) laiškas. Per šią katastrofą jis neteko savo 17-metės dukters Elsemiek (Elsemik).

REKLAMA

„Labai jums ačiū p. (Rusijos prezidente Vladimirai) Putinai, separatistų lyderiai ar Ukrainos vyriausybe, kad nužudėte mano brangų ir vienintelį vaiką“, – sakoma Hanso de Borsto laiške, kurį pirmadienį paskelbė Olandijos žiniasklaida.

„Tikiuosi, didžiuojatės sunaikinę jos jauną gyvybę ir galite žiūrėti į save veidrodyje. Tikiuosi, kad netrukus perskaitysite šią žinutę, galbūt išverstą į anglų kalbą, (kuria jūs, kaip protingi vyrai, galite skaityti). Dar kartą ačiū!“, – parašė olandas.

Laukiama Obamos pareiškimo apie padėtį Ukrainoje

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obanma) pirmadienį 14 val. 50 min. Grinvičo (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku iš Baltųjų rūmų turėtų kalbėti apie padėtį Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama vadovavo tarptautinio masto raginimams, kad būtų leista netrukdomai atvykti į lėktuvo katastrofos vietą Ukrainosrytuose, kur bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvui sudužus, žuvo 298 keleiviai ir įgulos nariai; manoma, kad lėktuvas buvo numuštas raketa.

Ukrainos saugumo šaltinis vėl patvirtino Rusijos sąsajas su lėktuvo katastrofa

Vienas Ukrainos saugumo šaltinis pirmadienį sakė, jog Kijevas toliau laiko teisinga informaciją, rodančią, kad prorusiški sukilėliai Rytų Ukrainoje radiolokatoriais valdomą raketų sistemą BUK-M1 (SA-11) gavo iš Rusijos ir, greičiausiai, drauge su ją aptarnaujančia komanda.

REKLAMA

„Anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė informaciją, kad kovotojai derėjosi dėl rusų sistemų BUK pristatymo“, – sakė šaltinis.

„Kovotojai neturi specialaus parengimo naudotis tokia sudėtinga karine įranga, tad mes, labiausiai tikėtina, kalbame apie etatinę BUK komandą, kuri atvyko iš Rusijos“, – nurodė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų