REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į „Šilokarčemos“ redakciją paskambinę Juknaičių gyventojai prašė pagalbos, nes jau savaitę daugiau nei 10 šeimų priverstos gyventi be vandens. Mat vandens tiekėjas - žemės ūkio kooperatyvas „Agromanija“ – nusprendė jo nebetiekti gyventojams. Kodėl? Užvakar „Šilokarčemos“ žurnalistai vyko į Juknaičius visa tai išsiaiškinti ir pabandyti išspręsti šią problemą.

Į „Šilokarčemos“ redakciją paskambinę Juknaičių gyventojai prašė pagalbos, nes jau savaitę daugiau nei 10 šeimų priverstos gyventi be vandens. Mat vandens tiekėjas - žemės ūkio kooperatyvas „Agromanija“ – nusprendė jo nebetiekti gyventojams. Kodėl? Užvakar „Šilokarčemos“ žurnalistai vyko į Juknaičius visa tai išsiaiškinti ir pabandyti išspręsti šią problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau siužetas labai priminė televizijos laidas „24 valandos“ arba „TV pagalba“. Nuvykus į Juknaičius Šilutės plento 10-ojo daugiabučio namo kieme moterys mūsų jau laukė. Jų nuotaikos buvo ne kokios. „Jau savaitė, kai iš čiaupų nebebėga vanduo, - sakė Snieguolė Kasparavičienė. „Name yra keturi maži leliukai. Šulinio kieme nėra, tvartas sudegęs, taip ir gyvename“, - rodydama į plytų krūvą, likusią po gaisro, pasakojo Irena Norvilienė.

REKLAMA

Moterys sakė, kad šalia jų namo kiemo esančiame namelyje gyvena akla senutė ir užjautė ją – juk ji pati neparsineš vandens iš kur nors kitur.

Viena namo gyventoja teigė, kad praėjusią vasarą ji buvo nuėjusi į „Agromaniją“ sudaryti sutartį dėl vandens tiekimo. Dėl neaiškių priežasčių sudaryti tokią sutartį buvo atsisakyta.

„O man vakar ten paaiškino, kad gyventojai už vandenį nemoka, vandens bokštas yra griūvantis, todėl jie sutarčių su mumis nesudaro. Kai pirkau šitą butą, man jo pardavėjas sakė: „Čia už vandenį niekas nemoka ir niekas neprašo mokėti“, - pasakojo namo gyventoja.

REKLAMA
REKLAMA

Namo senbuvė prisiminė: „Anksčiau, kai dabartinio kooperatyvo „Agromanija“ vietoje buvo „Juknaičių rapsas“, už vandenį mokėdavau pagal skaitiklio rodmenis. Daug kas mokėdavo, ir Lotužiai, ir Stanelienė... Ir sąsiuvinį tebeturiu, kuriame – iš „Juknaičių rapso“ gauti čekiai“.

Gyventojai iš anksto buvo gavę iš „Agromanijos“ pranešimus, kad nuo liepos 6 dienos bus nutrauktas vandens tiekimas. Tai jie parašė Juknaičių seniūnui Valentinui Dylertui prašymus, kad jų namai būtų prijungti prie bendrovės „Šilutės vandenys“ tinklų ir tik tada nutrauktų vandens tiekimą iš „Agromanijos“ vandens bokšto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš vakar buvau nuėjusi pas seniūną, o jis man išsyk pareiškė: „Kreipkitės į „Šilutės vandenis“. Paskambinau į „Šilutės vandenis“, ten pasakė: „Direktorius atostogauja, mes įsakymo negauname, ir būsite be vandens“, - pasakojo juknaitiškė. Ji ir kitos moterys vandens dabar parsineša iš Juknaičių fontano, o vandens maistui – iš geros kaimynės.

„Galvojau, kad čia bus skandalas...“

Kadangi jau buvo pietų metas, paskambinome į „Agromanijos“ pirmininko Zigmo Misiukonio mobiliojo ryšio telefoną. Z. Misiukonis mielai sutiko „Šilokarčemai“ paaiškinti, kodėl taip pasielgė su gyventojais, pasakė, kad už penkių minučių jis atvažiuos prie kooperatyvo administracinio pastato. Nuvažiavome ten.

REKLAMA

„Prieš tris mėnesius visiems gyventojams išsiunčiau registruotus laiškus apie vandens tiekimo nutraukimą, įspėjau ir seniūną, - mums aiškino Z. Misiukonis. – Kodėl jis nieko nepadarė, nežinau. Kodėl mes turime tiekti vandenį gyventojams už dyką?“.

Neseniai reikėjo keisti sugedusį vandens siurblį, kuris kooperatyvui kainavo 4 tūkst. litų. Vandens bokštas jau yra avarinės būklės, nespėjama jo remontuoti. Z. Misiukonis teigė, kad ne jis sugalvojęs nebeduoti vandens gyventojams, o kooperatyvo savininkas uždraudęs. Z. Misiukonis sakė, jog per tuos tris mėnesius daugiabučio namo gyventojai galėjo „susimesti“ pinigus ir pasidaryti artezinį gręžinį. Nedaug jis tekainuoja – apie 1800 litų. Ir tada visą laiką būtų turėję nemokamą vandenį.

REKLAMA

„Aš taip ir galvojau, kad čia bus skandalas, - prisipažino Z. Misiukonis. – Mums negaila to vandens, bet kad jau viskas išėjo iš rikiuotės. Todėl mes irgi darysimės gręžinuką. O dėl tų gyventojų nuvažiuokite pas seniūną ir jis jums viską paaiškins“.

Vanduo - tik ryte ir vakare

Juknaičių seniūnas V. Dylertas „Šilokarčemos“ žurnalistams sakė, kad raštą su gyventojų prašymais Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktoriui pristatęs jau prieš pusantro mėnesio, bet iš ten - jokio atsakymo. Ir Z. Misiukonis panašų raštą parašė. Neseniai Administracijos direktorius buvo atleistas iš pareigų, kadangi, pasak seniūno, jis nieko juknaitiškių labui nepadarė, liepos 15-ąją V. Dylertas tų raštų kopijas vėl nuvežė į Savivaldybę, šį kartą jau naujajam Administracijos direktoriui Sigitui Šepučiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasidomėjus, ar bendravo su „Šilutės vandenų“ vadovais, seniūnas paaiškino taip: „Šilutės vandenys“ yra Savivaldybės dalininkai, tai ką jiems pasakys valdžia, tą jie ir darys. Juk jie priklauso nuo Savivaldybės“.

„Tas daugiabutis, Šilutės plentas 10, turi savo namo administratorių, todėl pirmiausia jie turėjo kreiptis į „Šilutės būstą“, - aiškino mums V. Dylertas. Dar jis prašė laikraštyje parašyti, kad ir patys gyventojai turėjo labiau rūpintis – jie net prašymų nesugebėjo jam pristatyti. Todėl seniūnas siuntė žmogų, kuris iš gyventojų surinko tuos prašymus.

REKLAMA

Maždaug po valandos, kai grįžome į redakciją, mums paskambino seniūnas V. Dylertas ir pasakė, kad ką tik kalbėjo su Z. Misiukoniu, kuris prižadėjo, kad po kelias valandas per dieną, ryte ir vakare, vanduo gyventojams bus tiekiamas, kol išsispręs ši problema.

Savivaldybė jau ėmėsi žygių

Savivaldybės administracijos direktorius S. Šeputis „Šilokarčemai“ paaiškino, kad netiesa, jog nieko nebuvo daroma prieš prieš pusantro mėnesio gavus juknaitiškių prašymus.

„Mes ne tik galvojame, bet jau ir darome. Yra tvarka, norint atjungti vandenį reikia pranešti Savivaldybei, buvo pranešta ir Savivaldybė iškart ėmėsi žygių – perspėjo „Šilutės vandenis“, kad gyventojai liks be vandens. „Šilutės vandenys“ jau nusivedė trasą į aną gyvenvietės pusę. Dabar projektuojama magistralinė trasa ir per mėnesį laiko žmonės turės kur pasijungti vandenį“, - teigė S. Šeputis.

P. S. Vakar, kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai, į redakciją paskambinusi juknaitiškė S. Kasparavičienė pasidžiaugė, kad vanduo jau yra. „Ir dabar, vidurdienį, dar bėga iš čiaupo“, - sakė ji dėkodama „Šilokarčemai“ už pagalbą.

Stasys Bielskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų