REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio 15 dieną 12 val. Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras kviečia visus miesto vaikus ir jaunimą dalyvauti smagioje Atvelykio šventėje.

REKLAMA
REKLAMA

Atvelykis nuo seno buvo paskutinioji ilgos Velykų šventės diena, skirta vaikams. Vaikai –aktyviausi margučių ridenimo, daužavimo, įvairių žaidimų dalyviai.

REKLAMA

Žaidimams labiausiai tinka vienspalviai arba žolelėmis dažyti margučiai, kurie neturi išpieštų raštų. Raštuoti margučiai labiau tinka dovanojimui, nes ant jų yra išmarginti simboliai - palinkėjimai, o tokį kiaušinį būtų gaila sudaužyti. Atvelykio šventėje vaikai galės prisidaužauti iki soties, tik reikia atsinešti savo kiaušinukų. Margučių ridenimo čempionu taps tas, kuris turės taikliausią ranką, ir jo ridenamas margutis numuš daugiausiai kiaušinukų. Šiai rungčiai reikia pasirinkti kuo tvirtesnį kiaušinį.

REKLAMA
REKLAMA

Per Velykas, kaip ir per visas didžiąsias šventes lietuviai varžėsi tarpusavyje. Pavyzdžiui, kas anksčiausiai atsikels, kas pirmas užkurs ugnį, kas pirmas grįš iš bažnyčios. Pirmaujantys džiaugėsi savo greitumu, nes tokiems visus metus labiausiai seksis. Atvelykio šventėje taip pat patikrinsim, kuriam vaikui labiausiai seksis. Čia bus daug įvairiausių rungtynių, pavyzdžiui, vaikščiojimo su kojukais.

Nemėgstantys rungtyniauti, galės išbandyti savo jėgas etnomokyklėlėse. Kiekvienas turės galimybę išbandyti savo jėgas kūryboje, pavyzdžiui lipdant molį, drožinėjant medį, marginant kiaušinius, liejant žvakes. Visus pasidarytus dirbinius bus galima pasilikti atminčiai. Atvelykio šventėje bus supamasi tikromis sūpuoklėmis. Ir supsimės ne bet kaip, o taip, kaip suposi mūsų senoliai: skambant sūpuoklinėms dainoms, nes jos padeda kuo aukščiau pakilti. Yra manoma, kad kuo aukščiau pakilsi, tuo linksmesnis būsi visus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O dar linksmesni bus įvairūs žaidimai, šokiai, dainos... Jų mus pamokys Klaipėdos miesto folkloro kolektyvai. Kad tik oras būtų geras, o jau linksmybių tikrai netrūks. Taip ir privalo būti, nes Atvelykis nuo seno yra didžiausia vaikų šventė. Juk kai kuriose Lietuvos vietose žmonės tikėjo, kad net Velykų šventės pavadinimas atsirado tik dėl vaikų, mat buvęs įkastas žemėn stiebas, aplink kurį lakstę vaikai ir šaukę: „vely, vely“. Taip ir pavadino šventę Velykomis.

Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras nuo 1992 metų sukviečia miesto vaikus ir jaunimą į šią tradicinę šventę. 2003 metais Atvelykio šventė buvo apdovanota respublikiniame konkurse „Tradicija šiandien“ specialiu prizu už tradicijų tęstinumą ir pritaikymą šiuolaikiniame mieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų