REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar seniai moterys įjunko į taurelę? Iki XX amžiaus alkoholis buvo laikomas vyrišku gėrimu ir stipriosios lyties privilegija. Tačiau, kai prieš šimtmetį moterys išsikovojo lygias teises, moteris su taurele ir cigarete rankoje tapo kasdienybe. Paskutiniaisiais metais vyrų girtavimas išaugo kelis kartus, moterų – dešimtis kartų.

REKLAMA
REKLAMA

Pametė griovyje

Trečiadienio popietę Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Panevėžio aps. VPK) Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojai gavo pranešimą, kad Panevėžio rajone, Ūtos kaime, pastebėta griovyje gulinti moteris, o šalia – vežimėlyje sėdintis vaikas. Į Ūtos kaimą atvykę patruliai griovyje rado neblaivią panevėžietę Ž. R. (39 m.) ir dvejų metukų jos dukrelę. Perdavę mergaitę Panevėžio rajono Vaikų teisių apsaugos skyriui, pareigūnai jos mamą išvežė į Panevėžio aps. VPK. Tarnybiniame patrulių automobilyje Ž. R., pabandė išsipirkti dėl administracinės atsakomybės už girto pasirodymą viešojoje vietoje ir patruliams pasiūlė 100 litų kyšį, tačiau šie jo neėmė.

REKLAMA

Panevėžio aps. VPK moteriai nustatytas 2,67 prom. girtumas. Kad nors kiek prablaivėtų ji buvo patalpinta į laikino sulaikymo kamerą. Kai Panevėžio aps. VPK tyrėja, norėdama atlikti privalomus procesinius veiksmus, atidarė laikino sulaikymo kameros duris, pareigūnę pasitiko lavina keiksmažodžių. Moteris bandė bėgti, tačiau tyrėja ją sulaikė. Sulaikymo metu pareigūnei sužalota ranka. Ja kameros durimis prispaudė bėglė.

Kaip informuoja Panevėžio aps. VPK Panevėžio miesto policijos komisariatas, pareigūnams Ž. R. gerai žinoma. Jos 18-metė ir 14-metė dukros gyvena su tėvu. Nuolat girtaujanti moteris ne kartą bausta už vaiko nepriežiūrą. Jos dvejų metukų jauniausioji dukra 2013 metais du kartus gyveno globos namuose. 2013 metų liepą moteriai buvo nustatytas 3,07 prom. girtumas.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio aps. VPK pradėti ikiteisminiai tyrimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 286 straipsnį („Pasipriešinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui") ir 227 straipsnio 4 dalį („Papirkimas“).

Išmetė ir užmigo

Visa laimė, kad atsirado neabejingų žmonių, kurie policijai pranešė apie be priežiūros paliktą vaiką. „Akistata“ žino ne vieną atvejį, kai girtuoklės motinos pameta ar net sumuša ir užmuša savo vaikus.

Gan kraupus atvejis prieš keletą metų yra atsitikęs Mažeikių rajone. Gyvolių kaime (Viekšnių seniūnija) gyvenusi Drąsutė S. namo ėjo tokia girta, kad net nepastebėjo išmetusi ir nuskandinusi savo vaiką. O kai pamatė, kad vaiko nebėra, pati paskambino į policijos komisariatą ir prašė pagalbos – girdi, kažkas pagrobė jos 4 metukų dukrelę Viktoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvykusiems policijos pareigūnams Drąsutė papasakojo, jog popietę kartu su dukra lankė pažįstamus, gyvenančius netoliese, Viekšnių miestelyje. Žinoma, koks svečiavimasis be alkoholio – šeimininkai pavaišino, atvykėlė neatsisakė. Į namus moteris susiruošė jau sutemus. Jai teko eiti porą kilometrų. Dukrą Drąsutė tikino nešusi ant rankų. Priėjus tiltą per Virvyčią, mergaitę teko padėti ant žemės, nes nešti per siaurą pėsčiųjų tiltą pavojinga. Štai tuo metu Viktorija atsilikusi ir paslaptingai dingusi be žinios.

REKLAMA

Skamba neįtikinamai, tiesa? Policininkai taip pat nepatikėjo, smulkiai domėjosi kiekvienu dukros netekusios moters žingsniu, kiekviena jos minute kelyje. Štai tada išaiškėjo: Drąsutė svečiuose ne šiaip pasivaišino, o prisirijo kaip kiaulė – kad net kojos nebeklausė. Vinguriuodama namo Drąsutė Viktoriją iš tikro galėjo nešti ant rankų. Tačiau žengusi ant tilto girtoji griuvo ir užknarkė. Paryčiais nuo šalčio pabudusi moteris neprisiminė, kas nutikę prieš jai nudrimbant. Pamaniusi, kad dukra nubėgo namo arba ją priglaudė kaimynai, Drąsutė parpėdino namo. Išsiaiškinusi, kad Viktorijos niekas iš kaimynų nematė, verkdama paskambino į policiją.

REKLAMA

Kur dingo keturmetė, sužinota antrą po nelaimės dieną. Ant kojų sukelti aplinkinių kaimų gyventojai, policija, kariškiai apžiūrėjo upės krantus ir maždaug už 100 metrų nuo tilto lavonėlį rado melduose. Abejonių nebeliko – motina žirgliojo tokia girta, kad griūdama vaiką išmetė į vandenį ir to nepajutusi užknarkė giliu girtu miegu. Plaukti nemokanti mažylė nuskendo, kūnelį nuplukdė srovė.

Gal Drąsutės atvejis – išskirtinis? Deja, ne. Šiuo metu Lietuvoje kali beveik 300 moterų. Dauguma jų nusikaltimus padarė neblaivios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebuvo sveikos vietos

Vilniaus apygardos teismas šiomis dienomis trejus metus kalėti nuteisė Širvintų rajono gyventoją Iriną Šutovą, kuri sunkiai sužalojo savo pusantrų metų dukrą. Civiliniam ieškovui Vilniaus teritorinei ligonių kasai už sužaloto vaiko gydymą iš motinos priteista beveik 16 000 litų.

Jauna moteris vieną iš savo dvynių dukrų sumušė pernai birželį. Į ligoninę prieš vidurnaktį atvežtą mergaitę apžiūrėję medikai buvo šokiruoti – tvirtino pirmą kartą matantys kone mirtinai sužalotą tokio amžiaus vaiką. Ant mažametės kūnelio beveik nebuvo matyti sveikos vietos – jį visą ženklino mėlynės.

REKLAMA

Graudžiai iš skausmo verkiančiai mažylei buvo nustatyta galvos skliauto ir blauzdikaulio lūžių, kirstinių žaizdų kaktoje, viršutinės lūpos sužalojimų, išmušti aštuoni dantys, krauju pasruvusios abiejų akių tinklainės. Kadangi mergaitės rankoje aptikta ir senesnių lūžių, įtariama, kad ji buvo mušama nuolat.

Mergaitė ilgą laiką gydyta ligoninėje, o I. Šutovai buvo uždrausta artintis prie namų Širvintų rajone – ji aštuoniolika dienų gyveno palapinėje lauke, atsisakydama vykti į specializuotą centrą. Kol byla buvo tiriama, moteris susilaukė penktojo vaiko ir išvyko gyventi į Joniškio rajoną.

REKLAMA

Kad nebūtų pažeisti mažametės interesai, baudžiamoji byla nagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose.

Stebina žiaurumas

Kai kurių moterų nusikaltimai sunkiai suvokiami sveiku protu. Štai dvi dvidešimtmetės buvo nuteistos, kai prisigėrė ir, apgirtusiu protu nutarusios, kad 45 metų kaimynė Gražina vilioja vienos iš jų vaikiną, užspardė ją negyvai.

Šią šiurpią istoriją tyrę pareigūnai teigė, kad dar nebuvo susidūrę su tokiu moterų žiaurumu. Auka buvo mušama ir spardoma, jai buvo nurauti plaukai, bandyta nuplėšti ausis. Ant mirusiosios kūno ekspertai suskaičiavo net 162 smūgių pėdsakus. Vaikinas, dėl kurio įvyko mirtina drama, pareigūnams kalbėjo Gražinos net nepažinojęs. Jis tikino savo vėliau žudike virtusią draugę palikęs dėl to, jog ši girtuoklė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas pavyzdys. Klaipėdietė Olga pragėrė šeimą ir darbą. Pagimdė tris vaikus, bet ilgai neaugino, Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos vieną po kito visus atėmė. Nuo sugyventinio pagimdžiusi ketvirtą vaiką, girto įniršio metu kūdikį pasmaugė, o kaltę bandė suversti silpnapročiui broliui. Tragediją tyrusiems pareigūnams kaimynai Olgai nerado gero žodžio, tik pasakojo, kaip Olga grasino užmušti savo 2 metukų sūnelį, kaip nuoga griuvinėjo prie parduotuvės.

Kitas „klasikinis“ atvejis. 48 metų Šilutės rajono gyventoja Janina M. įjunko prisigerti kiekvieną savaitgalį. Sutuoktinis Vytautas taip pat toli gražu nebuvo blaivininkas. Eilinių išgertuvių metu sutuoktiniai eilinį kartą susikivirčijo. Daržoves salotoms pjausčiusi Janina atsisuko ir duonriekį bedė Vytautui tiesiai į širdį.

REKLAMA

Apie pasipylusias neblaivių moterų avarijas, ko gero, niekam nereikia net priminti. Ko čia stebėtis, jei neblaivi už vairo yra įkliuvusi Seimo narė, garsi sostinės dainininkė...

Rekordiškai girta Lietuva

Pasak psichologų, lėtinis alkoholizmas psichologiškai ir fiziškai labiau žaloja moteris negu vyrus. Bėda ta, kad moterys prasigeria maždaug 2-3 kartus dažniau už vyrus. Negana to, žymiai mažesnis procentas alkoholikių moterų sugeba atsikratyti priklausomybės ir pasveikti. Trečia nelaimė – visiškai prasigėręs vyras tampa impotentas ir negali pradėti vaiko, tuo tarpu net labiausiai degradavusi alkoholikė lengvai pastoja ir pagimdo nepilnavertę atžalą. Buvo siūlymų alkoholikes padaryti nevaisingas, tačiau triukšmą pakėlė žmogaus teisių gynėjai.

REKLAMA

Pasak medicinos žinynų, moterų alkoholikių mirčių skaičius didesnis 50-100 procentu nei vyrų alkoholikų, įskaitant mirtis nuo savižudybių, širdies ligų, kepenų cirozės ir su alkoholiu susijusiose avarijose. Moterys, gerdamos tą patį alkoholio kiekį kaip ir vyrai, greičiau apsvaigsta. Taip atsitinka todėl, kad moters kūne mažiau vandens (45-55 proc.) negu vyro (55-65 proc.), ir dėl kitų fiziologinių skirtumų.

Tarpukariu žmonės stebėdavosi išgirdę, jog kažkur Kaune ar gretimoje apskrityje voliojasi girta moteris. Pasakykite, kuriame Lietuvos kaime šiandien nėra bent kelių alkoholikių?

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai rodo, kad moteris gali tapti priklausoma nuo alkoholio dėl kurios nors iš šių priežasčių: smarkiai gėrė kuris nors iš tėvų ar senelių; geria moters partneris; moterį kankina depresija; vaikystėje patyrė fizinį ar psichologinį išnaudojimą. Pačios moterys dažniausiai pateikia tokias besaikio gėrimo priežastis: nelaiminga santuoka, abortas ar persileidimas, skyrybos, depresija po gimdymo, nevaisingumas, lytinis šaltumas, psichologinės traumos – artimųjų mirtis, pinigų stygius, kasdienė rutina, sekinanti mažų vaikų priežiūra.

Tačiau tai antrinės moterų girtavimo priežastys. Pirmiausia moteris į alkoholizmą stumia tos pačios aplinkybės, kaip ir vyrus: svaigalai palyginti pigūs ir lengvai prieinami, daugėja jais prekiaujančių parduotuvių, alkoholis parduodamas kiaurą parą, gerti ragina reklama, o priklausomybės ligų gydymas ir profilaktika valstybės prastai finansuojama.

Pasaulinė Sveikatos Organizacija savo ataskaitoje įvardino valstybes, kuriose suvartojamas didžiausias alkoholio kiekis. Lietuviai, deja, tarp pirmaujančių. Pernai vienas šalies gyventojas suvartojo vidutiniškai 12,9 litro šalies mažmeninės prekybos ir maitinimo įmonėse įsigyto absoliutaus (100 proc.) alkoholio, o vienas 15 metų ir vyresnis gyventojas, kaip ir 2012 metais – 15,2 litro. Baisiausia, kad geria ir vaikai. Jau fiksuojamos vaikų psichozės bei alkoholizmas. To niekada nėra buvę per visą Lietuvos istoriją.

REKLAMA

Šiauliuose šešiolikmetė rasta negyva laiptinėje – mergina per diskoteką išgėrė mirtiną alkoholio dozę. Telšiuose į mokyklos diskoteką atvinguriavo trys persigėrusios mergaitės, bet dėl girtumo nebeužlipo laiptais. Visi šalies girtų mergaičių nuotykiai netilptų į storą knygą. Pasak narkologų, alkoholikais taps 5-10% paauglystėje pradėjusių girtauti berniukų ir dvigubai tiek mergaičių.

Petras IVANAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų