REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvių nutiestas hašišo kelias: Ispanija – Rusija (IV)

Iki 2010-ųjų rudens gyvavusios hašišo prekeivių grupuotės, vadovaujamos Svajūno Bukausko-Svaikos, veikla priminė gerai sustyguotos bendrovės darbą. Ispanija–Lietuva–Rusija – tokiu maršrutu lengvuosiuose automobiliuose įrengtose slėptuvėse keliaudavo hašišas.

Žinojo savo pareigas

Kad išaiškintų šią schemą, Kauno pareigūnams prireikė pusės metų. Operacijos metu buvo paimta apie 300 kg kvaišalų, kurių vertė didmeninėje rinkoje siekia 600 000 eurų (2 mln. litų). O prekiaujant mažomis dozėmis, tokio kiekio kvaišalų kaina padidėtų dukart.

Visi grupuotės nariai buvo pasiskirstę pareigomis ir paklusdavo savo vyresnybės nurodymams. S. Bukauskas, kai tapo gaujos vadu, kvaišalų pats niekada neveždavo, tačiau jis skrisdavo į Ispaniją ir Rusiją tartis su tiekėjais ir užsakovais. Visi kiti turėjo gaujos vado paskirtas užduotis.

Štai Darius Urbonavičius privalėjo surasti kvaišalų gabentojus – kurjerius. Darius Valionis irgi ieškodavo kurjerių, bet dar buvo atsakingas ir už automobilių, naudotų narkotikų pervežimui, remontą. Andrius Bieliauskas dirbo ir kurjeriu, ir įrenginėjo bei tobulino slėptuves automobiliuose. S. Bukausko draugė Daiva Prekevičienė savo kolektyviniame sode Amaliuose turėjo sudaryti sąlygas pakuoti narkotikus bei perduodavo informaciją ir pinigus kitiems nusikalstamo susivienijimo nariams. Kurjerių darbą dar dirbo Stasys Vaišvila, Remigijus Jankauskas, Sergejus Maksimovas, Darius Totulas, Andrius Šipelis, Gediminas Tumėnas ir Arūnas Silvanavičius. Šie vyrai, mašinomis su slėptuvėmis jose iš Ispanijos bei Nyderlandų į Rusiją per Lietuvą, Latviją ir Estiją gabeno labai didelius narkotinių medžiagų kiekius.

REKLAMA
REKLAMA

Policija sekė grupuotės narius, teismas buvo sankcionavęs įtariamųjų pokalbių telefonu pasiklausymą, tačiau daugiausia tyrėjai sužinojo, kai prikalbino duoti parodymus kelis gaujos narius. Tada ir paaiškėjo, kad grupuotė veikė nuo 2005-ųjų liepos. Tuo metu, kai sekliai jau mynė ant kulnų narkotikų vežėjams, šie 2010-ųjų gegužę įkliuvo Kalvarijos pasienio poste su 75 kg hašišo. Apie tai detaliau rašėme ankstesniuose „Akistatos“ numeriuose.

REKLAMA

Ispanijoje tik ilsėjosi

Tų pačių metų rugpjūtį su 94 kg hašišo buvo sulaikytas Dainius J. Jis į Rusiją bandė išgabenti narkotikus, kuriuos iš Ispanijos į Lietuvą atvežė A. Šipelis, pažįstamų vadinamas Kamazu. Šis sulaikytas neigė vežęs narkotikus. Kamazas sutiko, kad pažįsta S. Bukauską, nes su juo kalėjęs Alytaus „zonoje“, tačiau tikino iš Svaikos jokių nurodymų gabenti kanapių dervą negavęs. A. Šipelis sakė, kad 2004 metais, išėjęs į laisvę, jis išvažiavo dirbti į Jungtinę Karalystę. Į Lietuvą jis esą grįždavo 1–2 kartus per metus. Neva tuomet kartais susitikdavęs ir su S. Bukausku.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Kamazo, 2010 metais jis kartu su šeima grįžo į Lietuvą, išsinuomojo butą Kaune, tvarkė namus, retsykiais nuvažiuodavo į Jungtinę Karalystę. „Per tuos darbus“ pašlijo santykiai su žmona. 2010-ųjų gegužę jis susipažino su R. Ž., pradėjo su ja bendrauti, draugauti. Iš pradžių abu slapstėsi, o vėliau pradėjo lankytis ir pas pažįstamus. Abu ne kartą buvo pakviesti pas S. Bukauską ir D. Prekevičienę į sodą. Buvo susitikęs ir su Dainiumi J., su kuriuo buvo susipažinęs irgi Alytaus pataisos namuose. Kadangi jis nuomojosi butą ir dvigubą garažą Jonavos rajone, tad Dainius paprašė leisti juo naudotis. A. Šipelis sutiko, nes jo santykiai su žmona jau ėjo skyrybų link ir jis retai būdavo namie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metų vasaros viduryje A. Šipelis sumanė važiuoti pailsėti į Ispaniją. Tuo metu artimai bendravo su R. Ž., tad pasiūlė jai keliauti kartu. Dar važiavo ir R. Ž. dukra. Anot A. Šipelio, automobilį jis pasiskolino iš Dainiaus ir kartu su drauge bei jos mergaite išvyko į Ispaniją. Važiavo per Lenkiją, Austriją. Nuvykę į Barseloną, ten ilsėjosi apie savaitę. Iš Ispanijos į Lietuvą grįžo rugpjūčio 9-ąją. Grįžęs automobilį pastatė savo nuomojamame garaže ir telefonu pranešė apie tai mašinos savininkui Dainiui J.

Pagal Kamazo parodymus, tuo automobiliu jis narkotikų nepervežė. Spalį jis vėl kartu su R. Ž. vyko į Ispaniją. Šį kartą – automobiliu BMW X5. Važiavo per Vokietiją, Belgiją, Daniją. O spalio 16-ąją grįžus į Lietuvą, A. Šipelis buvo sulaikytas pasienio pareigūnų. Automobilyje buvo padaryta krata, tačiau jame pareigūnai nieko įtartino nerado. Nei Ispanijoje, nei kur kitur jokių narkotikų jis nematęs ir į mašiną nekrovęs, jų per valstybių sieną negabenęs.

REKLAMA

Demaskavo kolega

Tačiau įkliuvęs Dainius J. pareigūnams papasakojo visai kitokią istoriją. Jis prisiminė, kad A. Šipelis, grįžęs su kroviniu iš Ispanijos, paskambino jam ir pasakė, kad grįžo. Tą pačią dieną jam paskambino ir S. Bukauskas – pakvietė susitikti. Susitikus Svajūnas davė jam 1000 eurų kelionei į Rusiją ir lapelį su ruso, kuriam reikėjo perduoti narkotikus, telefono numeriu. Tada Dainius nusipirko naują telefono aparatą su nauja SIM kortele ir parašė SMS žinutę Svajūnui, kad šis žinotų naują Dainiaus numerį. Be to, Dainius turėjo dar vieną telefoną su SIM kortele, kurį anksčiau buvo nusipirkęs Rusijoje, kad galėtų susiskambinti su rusu ir paskambinti Svaikai.

REKLAMA

Kitą dieną – tai galėjo būti šeštadienis – Dainius atvažiavo pas Kamazą į namus. Garaže buvo automobilis „Nissan Primera“ su jame pakrautais narkotikais. Jis pasiėmė automobilį ir išvažiavo. Nuvažiavo netoli – rugpjūčio 14-osios vakarą, apie 18.40 val., Lavoriškių pasienio poste Dainių sulaikė policijos pareigūnai. Automobilio slėptuvėse jie surado hašišą, kurį vežėjas turėjo nugabenti į Sankt Peterburgą.

Sulaikant Dainių, automobilyje buvo rastos dokumentų, susijusių su vandens motociklais, kopijos. Jas D. Prekevičienės namuose jam buvo padavęs S. Bukauskas. Liepęs pasiskaityti, kad žinotų, ką pasakoti, jeigu pasienyje kas nors imtų jo klausinėti, kokiu tikslu jis važiuoja į Rusiją. Dainius turėjęs sakyti, jog užsiima motociklų prekyba – esą perka juos Anglijoje ir dabar plečia verslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip nustatyti kokybę?

Kada Dainius J. pradėjo duoti parodymus, tada ir paaiškėjo ne tik tai, jog hašišą tą kartą iš Ispanijos atgabeno A. Šipelis, bet ir tai, kad narkotikai taip organizuotai buvo gabenami nuo 2005-ųjų. Dainius atskleidė visą narkotikų gabenimo schemą, kurią paskui patvirtino ir kiti parodymus davę grupuotės nariai.

Dainius J. su S. Bukausku irgi susipažino Alytaus „zonoje“. Į laisvę jis išėjo 2003 metais, o Svajūnas – po metų. Laisvėje abu susitikdavo, bendraudavo, tik jokių bendrų – verslo, darbo ar kokių kitų – reikalų gerus metus dar neturėjo.

2005 metais Dainius kartu su Svajūnu išvažiavo į Ispaniją. Svajūnas nenorėjo vairuoti, tad pasikvietė Dainių kaip vairuotoją. Tą kartą Dainius matė, kaip kažkoks asmuo – gal marokietis, gyvenantis Ispanijoje, – atvežė apie 20 kg hašišo, o S. Bukauskas tikrino šių narkotikų kokybę. Matė, kaip Svajūnas, atlaužęs gabalėlį hašišo, pakaitino jį žiebtuvėliu, tada tarp pirštų tą gabalėlį paminkė. Medžiaga minkėsi kaip plastilinas. Svajūnas paaiškino: jeigu hašišas trupa, vadinasi, jis nekokybiškas – turi per mažai aliejų. Tuokart patikrinęs sakė, kad hašišas kokybiškas. Todėl ir nupirko visą kiekį. Dainius sakė nepamenąs, kiek tą kartą Svaika sumokėjo, bet matęs, kad mokėjo grynaisiais. Tada jie abu pakavo ir slėpė narkotikus slėptuvėje – raudonos spalvos automobilyje „Rover“, kuriuo ir buvo atvažiavę. Hašišą jie parvežė į Lietuvą.

REKLAMA

Gabenti narkotikus S. Bukauskas pasiūlė Dainiui dar būnant Ispanijoje. Sakė: „Vieną kartą nulėksi į Ispaniją – „štuką“ eurų įsitrenksi į kišenę ir gyvensi“. Dainius sutiko. Gautame automobilyje „Mercedes“ jau buvo įrengtos slėptuvės, tad jis tuoj ir pradėjo važinėti su narkotikais. Anot Dainiaus, iš pradžių – gal kokį pusmetį – S. Bukauskas pats važinėdavo į užsienį ir pats veždavo narkotikus, o po to susirado patikimus vežėjus. Nuo to laiko Svaika tik organizuodavo ir koordinuodavo kvaišalų pervežimą.

Paprastai Dainius hašišą, dažniausiai apie 30 kg, veždavo į Taliną Estijoje. O iš Ispanijos hašišą atveždavo kiti. Prekė, sudėta 250 gramų svorio „plytomis“, paslėpta šildomo vandens katiluose, buvo laikoma D. Prekevičienės sode arba garaže Kaune. Sode hašišą vėl pakuodavo, pakraudavo į automobilius ir veždavo į Rusijos miestus – Sankt Peterburgą, Lugą. Pačiam Dainiui yra tekę iš Estijos ir Rusijos parvežti ir pinigus, gautus už nuvežtą prekę, kuriuos jis atiduodavo Svaikai.

REKLAMA

2006 metais Dainius J. buvo sulaikytas su narkotikais Maroke ir 2007 metais nuteistas kalėti 4,5 metų. Po to teismas bausmę jam sumažino iki 4 metų nelaisvės. Išbuvęs už grotų 3 metus ir 1 mėnesį, Dainius dėl amnestijos buvo išleistas į laisvę. Tie narkotikai, su kuriais Dainius buvo sulaikytas Maroke, priklausė ne S. Bukauskui, bet į Maroką jų paimti ir parvežti juos į Lietuvą Dainius teigė vykęs būtent Svajūno nurodymu. Svajūnas paskui rėmė Dainių ir kalint – kas mėnesį atsiųsdavo jam po 500 eurų.

Dainius papasakojo pareigūnams, kad jam žinoma, jog S. Bukauskas dėl narkotikų pervežimo buvo užverbavęs ir A. Šipelį, pravarde Kamazas.

Kitame numeryje:

Dainiaus J. atskleistos narkotikų pervežimo ir konspiracijos shemos

Žilvinas VIZGIRDA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų