REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Juras Požela užregistravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama sumažinti rinkimuose į Savivaldybių tarybas kandidatams keliamą amžiaus apribojimą. Pagal šiuo metu esantį teisinį reguliavimą Savivaldybių tarybų nariais tapti gali tik asmenys, sulaukę 20 metų. Projekto autorius siūlo suvienodinti aktyvią bei pasyvią rinkimų teises ir kandidatuoti leisti nuo 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu egzistuoja tokia tvarka, kai Lietuvos Respublikos Konstitucijoje rinkimų teisė numatyta nuo 18 metų, o pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 2 straipsnio 2 dalį tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų. Esamas įstatyminis reguliavimas varžo 18 – 19 m. asmenų pasyviąsias teises būti renkamiems ir įsitraukti į vietos savivaldos politiką”, – teigia Seimo narys Juras Požela.

REKLAMA

Politikas sako matantis ne vieną tokio įstatymo pakeitimo privalumą ir skeptiškai vertina teiginius, jog jaunimas nuo 18 metų nėra pasiruošęs aktyviai dalyvauti politiniame gyvenime.

„Šiandien labai didelė jaunų žmonių dalis pripažįsta, jog nejaučia esą atstovaujami politikoje. Šiuo projektu leistume jaunimui prisiimti didesnę atsakomybę už savo gyvenamąją vietą ir aktyviau įsitraukti į bendruomenės politinį gyvenimą. Laikais, kai jaunimo dalyvavimas rinkimuose nėra pats didžiausias, tai būtų svarbus postūmis keičiant šią situaciją ir stiprinant mūsų politinę bendruomenę.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvename informacijos amžiuje, kai jauno žmogaus galimybės tobulėti – neribotos, jiems reikia daug mažiau laiko perprasti įvairius dalykus, nei anksčiau. Amžius tikrai nebėra faktorius, apibrėžiantis turimas kompetencijas, todėl įstatyminis reguliavimas neturėtų atsilikti nuo esamos realybės. Beveik kasdien susiduriu su aktyviu, gabiu jaunimu ir visiškai pasitikiu jų gebėjimais atstovauti kitus žmones. Turime parodyti, jog jaunimo balsas irgi yra girdimas, o ši amžiaus grupė – tinkamai atstovaujama“, – dėstė J. Požela.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto autorius taip pat atmeta, jo nuomone, nepagrįstas baimes dėl to, jog po tokio įstatymo pakeitimo patyrusius politikus pakeistų jauni ir nepatyrę naujokai.

„Net ir su dabar egzistuojančiu reguliavimu dvidešimtmečiai Savivaldybių tarybos nariai yra retenybė. Kai pats buvau išrinktas dvidešimties, tuo metu buvau jauniausias tarybos narys Lietuvoje. Todėl cenzo sumažinimas nereikštų, jog pusė politikų staiga taps ką tik sulaukę pilnametystės. Priešingai – matau, jog tai bus paskata domėtis ir įsitraukti į politiką jaunimui, įgyti naudingos patirties dalyvaujant rinkimų kampanijose, dėtis tvirtus pamatus ir ateityje galbūt tapti puikiais ir naudingos patirties įgavusiais politikais. Tai tik stiprins mūsų demokratinę visuomenę”, – įsitikinęs Seimo narys Juras Požela.

Identiška praktika, kai tiek aktyvia, tiek pasyvia rinkimų teise gali naudotis asmenys nuo 18 metų, šiuo metu taikoma ne vienoje Europos Sąjungos šalyje, įskaitant ir keletą Lietuvos kaimynių, pavyzdžiui, – Airijoje, Bulgarijoje, Čekijos Respublikoje, Danijoje, Estijoje, Liuksemburge, Lenkijoje, Švedijoje bei kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų