REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas pradeda didžiulę kadaise milžiniško Urmia ežero atgaivinimo programą, kuris per pastaruosius du dešimtmečius susitraukė į nedidelį plotelį lyginant su buvusia didybe.

REKLAMA
REKLAMA

Šalis siekia pagerinti vandens valdymą, sumažinti ūkininkų vandens naudojimą ir atkurti vietinę aplinką, sako Naser Agh, Urmia ežero atkūrimo organizacinio komiteto narys iš Urmia universiteto.

REKLAMA

Gelbėjimo planas buvo patvirtintas neseniai vykusiame Irano prezidento Hassan Rouhani vadovaujamame susitikime. „Prezidentas Rouhani pritarė programoms programas ir įsakė imtis veiksmų“, sako Agh. Pirmaisiais metais patvirtintame biudžete buvo 14 trln. Irano rialų, o tai daugiau nei 500 mln. JAV dolerių.

Pranešime gerokai viršijama planuota 225 mln. JAV dolerių suma, kuri per pirmus metus bus išleista atkūrimui iš 1,3 mlrd. numatyto biudžeto.

REKLAMA
REKLAMA

Urmia ežeras buvo vienas iš didžiausių ežerų Vidurio Rytuose bei UNESCO biosferos rezervatas. Tačiau vos per 14 metų jis praktiškai išnyko. Kadaise plytėjęs 5000 km², iki 2013 metų spalio jis sumažėjo iki 20 proc to ploto. Jame esančio vandens apimtis iš buvusių 32 km³ sumenko net 95 %.

Dabar pietinė ežero pusė iš esmė sausa. Flamingai apleido saloje esančias peryklas, taip pat sumažėjo migruojančių ančių ir kirų.

Pasak Irano pelkių išsaugojimo projekto, ežerą nusausino du veiksniai: 1998 m. prasidėjusios sausros ir besaikis vandens naudojimas. Dabar tai gali būti pakeista.

Parengta pagal: http://www.newscientist.com/article/mg22329771.700-iran-to-spend-500-million-to-save-shrunken-lake-urmia.html

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų