REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) kuris antradienį buvo paskirtas naujuoju britų užsienio reikalų sekretoriumi, yra tvirtas euroskeptikas, norintis pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES), jeigu Londonui nepavyktų atgauti iš Briuselio reikšmingų galių.

Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) kuris antradienį buvo paskirtas naujuoju britų užsienio reikalų sekretoriumi, yra tvirtas euroskeptikas, norintis pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES), jeigu Londonui nepavyktų atgauti iš Briuselio reikšmingų galių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis buvęs gynybos sekretorius, kuris pakeičia Williamą Hague'ą (Viljamą Heigą), yra į akis nekrentantis „pilkas žmogus“, kuris be didelių dramų vairavo Britaniją per didelius pajėgų apkarpymus ir kontingento išvedimą iš Afganistano.

REKLAMA

Tačiau 58 metų Ph.Hammondo paskyrimas žymi sustiprėjusią euroskeptišką Didžiosios Britanijos poziciją prieš referendumą dėl išstojimo iš ES, kuris bus surengtas 2017-aisiais, jeigu ministro pirmininko Davido Camerono (Deivido Kamerono) konservatoriai laimės kitų metų rinkimus.

Buvęs konservatorių kalbų rengėjas Timas Montgomerie (Timas Montgomeris), kuris dabar yra laikraščio „The Times“ komentatorius, sako, kad Ph.Hammondas užsienio politikos kursą pakreips euroskeptiškesne kryptimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne taip seniai Philipas Hammondas užsiminė, kad būtų atviras pasitraukimui iš Europos Sąjungos, – sakė jis BBC. – Kol kas tai nebuvo ta pozicija, kurią remtų Davidas Cameronas ar Williamas Hague'as“.

Kiti priduria, kad šis žingsnis patiks euroskeptikams D.Camerono centro dešiniųjų Konservatorių partijoje, kurie baiminasi, kad per 2015 metų rinkimus dalis partijos vietų gali atitekti euroskeptiškai JK (Jungtinės Karalystės) nepriklausomybės partijai (UKIP).

„Tai, jog kažkas, kas yra pasakęs, kad balsuotų už pasitraukimą, jei JK per pakartotines derybas nebūtų grąžintos realios galios, dabar yra užsienio reikalų sekretorius, pasiunčia aiškią žinią likusiai ES daliai dėl britų pozicijos“, – žurnale „Spectator“ rašė komentatorius Jamesas Forsythas (Džeimsas Forsaitas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ph.Hammondas, kuris, kaip pranešama, konservatorių būstinėje vadinamas „Didžiuoju Philu“, augo Esekse į rytus nuo Londono ir laimėjo stipendiją studijuoti Oksfordo universitete.

Ten jis įgijo politologijos, filosofijos ir ekonomikos laipsnį – tradicinį išsilavinimą aukštiems Britanijos politikams, tarp jų – D.Cameronui.

Jis dirbo nekilnojamojo turto, statybų ir energetikos sektoriuose, kol 1997-aisiais buvo išrinktas į parlamentą. Tais pačiais metais į valdžią atėjo konservatorius sutriuškinę Tony Blairo (Tonio Blero) naujieji leiboristai.

REKLAMA

Ph.Hammondas atstovauja Ranimido ir Veibridžo apygardai Londono pakraštyje, kur gyvena pasiturintys žmonės.

Kai konservatoriai buvo opozicijoje, Ph.Hammondas kaip šešėlinis iždo vyriausiasis sekretorius suvaidino svarbų vaidmenį rengiant ekonominę politiką.

2010 metais į valdžią atėjus D.Camerono konservatorių koalicinei vyriausybei, jis buvo paskirtas transporto sekretoriumi, o 2011-aisiais tapo gynybos sekretoriumi.

Šiame poste jis dirbo tuo metu, kai vyriausybei taikant taupymo priemones buvo smarkiai karpomos išlaidos gynybai ir baigėsi britų karių kovinė misija Afganistane.

REKLAMA

Jo iškilimas į vieną aukščiausių Didžiosios Britanijos postų buvo netikėtas kai kuriems komentatoriams – dėl jo santūraus stiliaus, nors daugelis jį ir laiko saugiu pasirinkimu.

Kai kurie net užsiminė, kad tai gali būti būdas D.Cameronui griežčiau kontroliuoti užsienio politiką prieš 2017 metų referendumą dėl Britanijos išstojimo iš ES.

„Hammondo paskyrimas reiškia, kad D.Cameronas pats sau bus užsienio reikalų sekretorius. Negali paleisti Europos politikos“, – „Twitter“ parašė „The Times“ skiltininkas ir buvęs T.Blairo kalbų rengėjas Philipas Collinsas (Filipas Kolinsas).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų