REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Raseinių rajono Nemakščių bendruomenės susibūrimą, inicijuotą rajono tarybos opozicijos, atvyko Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Alfredas Brauklys, Savivaldybės gydytoja Viktorija Škudzinskaitė, Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorė Violeta Užringienė, Tarybos narys Gediminas Kazys Galubauskas. Pasirodo, Tarybos Sveikatos komiteto pirmininkas Česlovas Kenstavičius gavo anoniminį laišką, kurio autorius neva sielojasi dėl Nemakščių ambulatoriją palikusios gydytojos Virginijos Čiučiulkienės. Anot anonimo, gydytoja buvo mylima ir profesionali, tačiau ji neįtiko PSPC direktorei Violetai Užringienei ir neįvardytai politikei, kurios ir išgujo nuostabią gydytoją, o vietoje jos atsiuntė pensininkę.

REKLAMA
REKLAMA

Organizuoja skundus

Gausiai susirinkę žmonės, žvelgdami vienas į kitą, klausėsi Č.Kenstavičiaus cituojamų anonimo teiginių ir iš jų reakcijos buvo matyti, kad ne visi norėjo sutikti su tuo, kas parašyta. „Jei parašyta tiesa, kodėl nepasirašyta? Kai mes skundą apie tą gydytoją rašėme, tai ir pasirašėme“, – pasigirdo komentaras. Kai Č.Kenstavičius pasakė, kad per tris mėnesius dėl V.Užringienės darbo gavo keturis skundus dėl pirminės sveikatos priežiūros, pasigirdo komentaras: „Kiek susiorganizavote, tiek ir gavote...“ Č.Kenstavičiaus susirūpinimą tuo klausimu parėmė Tarybos nariai Sigitas Vaičius ir broliai Šimaičiai, Vaclovas ir Vladislovas, po to vėl išgirdome keistą komentarą: „Ir ko dėl meilės vyrai nepadaro...“ Juridiniu požiūriu net susirinkimas buvo neteisėtas: Č.Kenstavičius, kaip komiteto pirmininkas, negalėjo tokio posėdžio organizuoti be paties komiteto žinios. Č.Kenstavičius pirmiausia privalėjo apie problemą informuoti komiteto narius, prieš dieną interneto svetainėje paskelbti darbotvarkę ir kt. Bet to nepadarė.

REKLAMA

Neteko dalies atlyginimo

PSPC direktorei V.Užringienei pristačius situaciją aptarinėjamu klausimu, nuaidėjo pritariantys plojimai. V.Užringienė dar kartą visiems priminė, kad gydytoja V.Čiučiulkienė išėjo iš darbo Nemakščių ambulatorijoje savo noru. Ir visai ne tiesa, kad jai buvo daromas spaudimas, kad atlyginimas sumažintas iki slaugytojos atlyginimo dydžio ar pan. Jos atlyginimas tapo toks, kaip ir kitų gydytojų, o įvardyti konkrečią sumą PSPC vadovė sakė neturinti teisės. Tiesiog taip susiklostė, kad gydytoja prarado dalį pacientų, todėl galėjo sumažėti ir atlyginimas. Kol V.Šimaitis dirbo Blinstrubiškių senelių globos namuose, o senukų sveikata rūpinosi gydytoja V.Čiučiulkienė, ji turėjo gan didelį pacientų skaičių, lėmusį ir didelį atlyginimą. Kai V.Čiučiulkienė neteko darbo, ji prarado ir apie 200 senelių globos namuose turėtų pacientų, nes šie atiteko naujai senelių namus prižiūrinčiai gydytojai. Todėl pagal numatytą darbo apmokėjimo tvarką, pagal normatyvus, kurie numatyti sveikatos ministro įsakymuose, buvo perskaičiuotas atlyginimas. „Yra įstaigoje galiojanti darbo apmokėjimo tvarka, parengta pagal galiojančius teisės aktus, ir konkrečiai nurodyta, koks turi būti prisirašiusių pacientų skaičius vienokio ar kitokio dydžio atlyginimui gauti. Saviveiklai čia vietos nepalikta“, – sakė PSPC direktorė V.Užringienė. Ar tai reiškia, kad V.Čiučiulkienė už tuos pačius pacientus gavo atlygį ir Blinstrubiškių senelių namuose, ir Nemakščių ambulatorijoje kaip už prisirašiusius pacientus? Blinstrubiškiuose ji dirbo pagal atskirą sutartį su tais pačiais pacientais.

REKLAMA
REKLAMA

Gali atbaidyti jaunus specialistus

Taip, kaip to reikalauja įstatymas, V.Čiučiulkienei buvo įteiktas pranešimas apie sutarties sąlygų pakeitimus. Ji su tuo nesutiko ir paprašė, kad ją atleistų iš darbo. Tačiau Nemakščių žmonės be gydytojo neliko. Šiuo metu ten dirba gydytoja J.Vėgelienė, kuria žmonės džiaugiasi ir nori, kad ji čia visam laikui liktų. Kyla klausimas, kodėl, jei žmonės patenkinti, nepatenkinti politikai. Kaip didelė nuodėmė Č.Kenstavičiaus cituotame laiške nurodyta tai, kad gydytoja J.Vegėlienė yra ne vietinė, atvažiuoja iš Viduklės (gal 5 km), o V.Čiučiulkienė gyveno Kaune, kuris nuo Nemakščių yra apie 90 km ir... širšalo kėlėjams tai nekliuvo. V.Užringienė sakė, kad nuo rudens į Nemakščius turėtų atvykti jauna gydytoja. Nuo rugsėjo čia turėtų grįžti ir odontologė, kuri Nemakščius buvo palikusi dėl nesutarimų su dabar jau buvusia gydytoja V.Čiučiulkiene. Netgi rašydama prašymą dėl atleidimo iš darbo ji nurodė priežastį: „Nerandu bendradarbiavimo su šeimos gydytoja.“ Tačiau šiandien jaunų gydytojų sutiktuvėms jau kyla naujas pavojus: ar keisti politiniai skersvėjai Nemakščiuose neatbaidys jaunų specialistų? Jauno mediko šiandien daug kur laukia išskėstomis rankomis, o brautis į Nemakščius, kur šiandien tiek nesuprantamų aistrų, tuščių ambicijų ir politikierių noro pasireikšti, jaunam žmogui nepatrauklu. Jau šiandien jie klausia, kas tuose Nemakščiuose darosi? Rašytas žodis juk toli sklinda. Šioje vietoje nereikėtų pamiršti ir garsiai per visą Lietuvą garsiai nuskambėjusių su žmogaus mirtimi susijusių skandalų, kur dar nėra net galutinis taškas padėtas, dar situaciją aiškinsis teismas. Nenuneigiama ir tai, kad visai neseniai tos pačios bendruomenės žmonės prieš V.Čiučiulkienę rašė priešingo turinio raštus ir neanoniminius, kaip šįkart.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirties valandą neišgirdo

Praeitą lapkritį per Lietuvą nusirito skandalas, kai Nemakščiuose užspringęs mirė 61 metų vyras. Žmogus užgeso savo namuose, nes jam nepavyko prisišaukti medikų pagalbos, nors nuo nelaimės vietos iki ambulatorijos – tik kilometras. Nelaimės ištiktos šeimos moterys sumojo, kad reikia skambinti ne į Greitosios pagalbos tarnybą, o į šalia įsikūrusią gyvenvietės ambulatoriją, kuri nuo nelaimės vietos buvo maždaug už kilometro ir medikas prie mirštančiojo galėjo atsidurti po minutės kitos. Deja, gydytoja V.Čiučiulkienė tik pasakė, kad reikia skambinti į greitąją medicinos pagalbą, nes ambulatorijos automobilis išvykęs į Raseinius ir grįš tik 14 valandą. Bet tuo metu atsirado žmogus, kuris pasišovė medikę pavėžėti iki nelaimės vietos. Tačiau pas mirštantįjį atskubėjo tik medikai iš Raseinių, kuriems beliko konstatuoti mirtį. Mirusiojo artimieji nekaltina V.Čiučiulkienės dėl pačios mirties, jie kaltina ją dėl požiūrio į žmogų. Šioje istorijoje taškas dar nepadėtas.

REKLAMA

Prašė nebežaisti politikos

Politikai Česlovas Kenstavičius, Sigitas Vaičius, Vladislovas ir Vaclovas Šimaičiai neva reiškė susirūpinimą dėl minėtos V.Čiučiulkienės ir akivaizdžiai politikavo, o susirinkusieji tik norėjo, kad jų ambulatorija išliktų, kad joje dirbtų gydytojas, ir visai nesvarbu, kuris. Pasirodo, kažkas jau leidžia kalbas, kad, girdi, ambulatorijos gali nelikti, jei V.Čiučiulkienė negrįš... Žmonės akcentavo, kad jiems gera ir dabar dirbanti J.Vėgelienė, ir jauną gydytoją, jei toks ateis, mielai pasitiks. O bendruomenės pirmininkė Lina paprašė baigti politikuoti. „Jei politikai nesikištų, tokių problemų ir nebūtų“, – sakė ji. Šiuos jos žodžius susirinkusieji palydėjo plojimais.

Darius Bendoraitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų