REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gausybė mokslinių tyrimų rodo, kad tiek mamos pienas, tiek ir žindymo procesas yra neabejotinai naudingi - vaikas yra aprūpinamas visomis reikalingomis maisto medžiagomis, normaliai vystosi ir stiprėja jo imunitetas, formuojasi artimas ryšys su mama. Kita vertus, kur reikėtų ir dėrėtų žindyti tebėra opus klausimas...

REKLAMA
REKLAMA

Viešojoje erdvėje dažnai kalbama apie žindymą viešumoje ir dauguma nuomonių galima suskirstyti į tris stovyklas: manančius, kad žindyti galima ir reikia visur ir visada, taip, kaip patogu mamai ir vaikeliui; teigiančius, kad viešas žindymas yra toleruotinas, tačiau mama turėtų nueiti į nuošalesnę vietą, prisidengti ir šitaip gerbti aplinkinius; viešą žindymą kritikuojančius ir teigiančius, kad tą daryti reikia specialiose patalpose arba namuose.

REKLAMA

Kaip žindyti viešumoje?

Kiekvienas žmogus turėtų suprasti, kad jis gyvena visuomenėje, tad tiek mamoms reikėtų stengtis žindyti šiek tiek prisidengus, galbūt paėjus toliau nuo didelių žmonių susibūrimo vietų arba prieš tai atsiklausus arčiausiai esančių nepažįstamųjų. Aplinkiniai taip pat turėtų netolerantiškus, piktus ir įžeidžiančius komentarus pasilaikyti sau, išsakyti savo kritiką mandagiai arba, jeigu žindanti moteris trikdo, tiesiog paeiti į šoną.

REKLAMA
REKLAMA

Keli patarimai, kurie padės žindyti jaukiai, mažiau pastebimai ir netrikdys aplinkinių:

Apsirenkite taip, kad būtų patogu atidengti krūtį nenusirengiant - vilkitės plačius marškinėlius su gilesne iškirpte, susagstomus marškinius, suknelę, kurios viršutinę dalį galima atsegti.

Turėkite platesnę skarą ar specialią žindymo skraistę. Tiesa, kai kuriems mažyliams tai nepatinka, tad išbandykite namuose.

Vaikelį nešiokitės nešynėje - bus labai patogu maitinti, ji šiek tiek pridengia.

Prekybos centruose naudokitės mamos ir vaiko kambariu.

Keletą pasiūlytų variantų išbandykite namuose ir atraskite jums patogų ir vaiko neerzinantį maitinimo būdą, prieš veidrodį pasirinkite skirtingas pozas ir atraskite jums ir jūsų vaikeliui jaukų ir patogų būdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip atremti kritiką?

Net ir labai kukliai, parko gilumoje ar skraiste prisidengusios maitinančios mamos kartais sulaukia visiškai nepagrįstos kritikos ir pykčio. Jums tikrai nereikia imti nervintis, konfliktuoti, arba, dar blogiau, pradėti slėptis namuose.

Jeigu jus sukritikavo:

Ignoruokite arba keiskite temą (paklauskite ar žmogus turi vaikų, ar dažnai lankosi šioje vietoje)

Pasidalinkite informacija apie mamos pieno ir maitinimo krūtimi naudą.

Patikinkite, kad ramiai žįsdamas vaikelis aplinkinius trikdo ženkliai mažiau nei klykdamas iš alkio.

REKLAMA

Pasakykite, kad suprantate žmogaus požiūrį, jį gerbdama pasistengsite dar šiek tiek prisidengti, tačiau paprašykite toleruoti ir jus bei jūsų vaiko prigimtinę teisę.

Dvi priešingos žindymo viešumoje istorijos

Mama Julija iš Kanados: „Jeigu kada lankysitės kavinėje „Starbucks“, tai palikite daug arbatpinigių! Ryte ten žindžiau savo beveik 5 mėnesių sūnų ir pusamžė moteris, priėjusi prie kasos labai garsiai (žinodama, kad aš tikrai girdėsiu) paprašė, kad baristos priverstų mane išeiti, nes tai šlykštu. Barista nusišypsojo ir patikino, kad šį reikalą būtinai sutvarkys. Aš jau ruošiausi barniui, tačiau tas jaunas vaikinas priėjo prie manęs, atsiprašė ir davė kuponą nemokamam gėrimui.“

REKLAMA

Mama Britani iš JAV: „Maitinau savo 7 mėnesių kūdikį prie „Hollister“ parduotuvės, kai atėjęs vadybininkas man liepė išeiti, teigdamas, kad čia to daryti negalima. Žinoma, atsakiau, kad mes Teksase ir valstijos įstatymai leidžia žindyti viešumoje, tačiau jis vėl patikino, kad prie šios parduotuvės žindyti negaliu ir pridėjo, kad vežimas blokuoja praėjimą. Savaime suprantama, kad tai nebuvo tiesa.“

Komentaruose kviečiame pasidalinti savo nuomone ir argumentais!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų