REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikinu Jūsų Ekscelenciją, pradedančią antrąją šios puikios šalies Prezidento kadenciją, inauguracijos proga. Po priesaikos ir šventinių akimirkų bus kasdienis penkerių metų darbas, kuris gal ir trumpas valstybės gyvenime, bet ilgas žmogui, nes tai mūsų visų gyvenimo metai. Nuo Jūsų veiklos, aistros ir išminties priklausys, kokį pėdsaką paliksite Lietuvos ir Europos istorijoje. Daug pasaulyje buvo ir bus valstybių vadovų, paliekančių įrašus statistikos žurnaluose, bet tik nedaugelis jų istorijos knygose pelnytai vertinami už veiklą –apie juos kalba istorikai ir su padėka prisimena žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Tai jau antroji Jūsų kadencija, todėl galite niekam nepataikauti. Jūsų atsakomybė padaryti šią šalį ir žmones geresnius, Jūsų pareiga – padėti pagrindus Lietuvos valstybės ateičiai.

REKLAMA

Todėl:

- Nebūkite ,,užteršta tikrovės“. Didis Lietuvos pilietis Justinas Marcinkevičius viename savo pokalbių yra pasakęs ,,esame užteršti tikrovės“, o tai neleidžia pamatyti ateities.

- Tik Prezidento institucija gali tapti geriausius Lietuvos protus vienijančiu ,,Lietuvos ateities“ strateginiu centru. Tik tie, kurie patys kuria ateitį, gali geriausiai ją ir nuspėti. Linkiu Prezidentei tapti lydere kuriant Lietuvos ateities viziją ir kartu su visuomene nubrėžti kelius į ją.

REKLAMA
REKLAMA

- Šaliai vadovaukite remdamasi ,,inžinerine logika“ – ja vadovaujasi sėkmingiausios Europoje valstybės Vokietijos politikai. Vokietijoje ,,inžinerine logika“ priimtus sprendimus remia finansų ir teisės konsultantai, o ne atvirkščiai, kaip yra šiuo metu Lietuvoje. ,,Inžinerine logika“ paremti sprendimai nepasiduoda politikų valiai, nes fizikos dėsnių nepakeis jokios brangiausios finansų ar teisinių konsultacijų kompanijos. ,,Inžinerinė logika“ – tai tvari ir atsakinga viešoji politika.

- Energetika yra itin svarbi ūkio dalis, ji tartum visos nacionalinės ekonomikos kraujas. Todėl šioje srityje "inžinerinės logikos" taikymas yra ypač svarbus Lietuvos ateičiai. Visiškai suprantamas Jūsų siekis padidinti veiklos skaidrumą energetikoje, tačiau nereikia užmiršti, kad skaidrumas, kova prieš korupciją energetikoje yra tik priemonė, o ne tikslas. Tikslas turėtų būti tokios teisinės ir motyvacinės sistemos Lietuvoje sukūrimas, kuri motyvuotų visus energetikos rinkos dalyvius - privačius investuotojus, valstybines energetikos kompanijas, vartotojus elgtis ir investuoti taip, kad šios investicijos būtų naudingiausios visai mūsų valstybei ir jos žmonėms. Jei sukursime šią aiškiai, be dviprasmybių veikiančią sitemą, vietos neskaidrumui tiesiog neliks. Kita priemonė, kuri užtikrintų situacijos pagerėjimą Lietuvos energetikoje ateityje - intelektinio centro, kuris galėtų politikams siūlyti trumpalaikėje ir ilgalaikėje perspektyvoje optimalius sprendimus, sukūrimas. Šis centras turėtų būti nepriklausomas nuo politikų, ir taip būtų užtikrintas energetinės politikos tęstinumas keičiantis Seimo daugumai ir Vyriausybėms. Jei Jums pavyks pasiekti, kad tai būtų įgyvendinta per artimiausius penkerius metus, Lietuvos istorijoje įsiamžinsite kaip persilaužimą Lietuvos energetikoje pasiekusi vadovė. Tai kur kas svarbiau, nei atskirų projektų įgyvendinimas ar neįgyvendinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Politikai visada turi galimybę mokytis iš savo valstybės geriausių piliečių. Pavyzdžiui, išmintingas patyrusio ,,Metų vadovo“ Raimundo Petrausko patarimas: „Ar tu baudi už klaidas, ar tiesiog paskatini, padedi jam ir palaikai? Nuo pasitikėjimo ateina atsakingumas, nuo palaikymo – iniciatyva, nuo tolerancijos – kūrybiškumas, nuo įsitraukimo – savirealizacija“.

- Valdžia, norinti išvengti klaidų, turi viešai paaiškinti savo sprendimus ir pateikti jų argumentus visuomenei. Tai padėtų suprasti, o supratimas yra geriau, nei tik paklusnus nurodymo vykdymas.

REKLAMA

- Suprantamas Jūsų siekis pagerinti politinio pasitikėjimo atstovų valdžioje profesines ir moralines savybes. Tik bus sunku tai padaryti, nes savo veiksmais ne kartą vertėte suabejoti Jūsų objektyvumu ir principingumo taikymu ,,pagal poreikį“. Prasmingiau būtų imtis administracinės ministerijų reformos ir sumažinti politinio pasitikėjimo viceministrų skaičių iki vieno viceministro, kaip buvo anksčiau, kol 2008 metų Seimo reforma nepadarė šių postų partinių mainų objektu. Taip sumažėtų politinių partijų įtaka ir būtų sustiprinta profesionali valstybės tarnyba. Tai būtų ne tik Jūsų, bet ir Lietuvos laimėjimas.

REKLAMA

- Valstybės vadovo vieši komentarai ir vertinimai turi didelę reikšmę, todėl pasisakymai turi būti ypač atsakingi, nes juos girdime ne tik mes, Jums atlaidūs Lietuvos gyventojai. Nedera Valstybės vadovui savo paskirtos Vyriausybės vadinti ,,kriminaline’’, nes dėl tokių stiprių pasisakymų nukenčia ne partijos ar jų vadovai, bet Lietuvos valstybės autoritetas. Galima vardinti ir daugiau tokių pavyzdžių, bet, tikėkimės, kad tai jau praėjusios kadencijos palikimas.

- Geri santykiai su kaimynais suteikia galimybę pristatyti savo idėjas bei vertybines nuostatas, padeda įtvirtinti Lietuvos nepriklausomybę. Žmonių gerovei užtikrinti turi tarnauti visos valstybės valdymo struktūros, o globalios ekonomikos sąlygomis pirmiausia – užsienio politika. Lietuva turi susigrąžinti draugus ir sąjungininkus, tvirtais principais ir vertybėmis grindžiamą užsienio politiką. Nors ne viskas mums patinka ką sako kaimynai, bet bendravimas geriau nei ignoravimas. Su geografija nekariaujama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Atraskite savivaldą, nes ne tik nacionalinė valdžia, bet ir savivaldybės yra labai svarbus viešo administravimo lygmuo. Bendras visų valdžios lygių darbas ir veiksmai gali duoti puikius rezultatus, kurių taip reikia mūsų šaliai ir žmonėms. Pasitikėkite vietos žmonių rinkta valdžia ir suteikite jai daugiau galių, suprantama, kartu reikalaudama ir atsakomybės. Būtina didinti savivaldos finansinį ir ūkininkavimo savarankiškumą, peržiūrėti žemės administravimo klausimus.

Pirmąją mero kadenciją džiaugiausi pirmu pastatytu tiltu – Karaliaus Mindaugo tiltu. Džiaugiausi nutiestomis gatvėmis ir kylančiais naujais pastatais. Ir tai man atrodė svarbu ar net svarbiausia. Tačiau vėliau, jau antrą kadenciją, labiausiai džiaugiausi, kai nepriklausomos visuomenės apklausos parodė, kad Vilniuje, Lietuvos sostinėje, gyvena didžiausi optimistai Europoje. Jei žmonės pasitiki savo jėgomis, jiems tampa viskas įmanoma. Jie gali prisiimti atsakomybę už savo ir savo valstybės ateitį. Ir tai yra didžiausias pasiekimas, kokio gali tikėtis žmonių renkamas valdžios atstovas.

Linkiu, kad per šią, antrąją penkerių metų Prezidento kadenciją, Lietuva taptų optimistų šalimi, kurioje gyvena savo jėgomis pasitikintys piliečiai. Piliečiai, kuriems viskas yra įmanoma, tikrai bus Jūsų sąjungininkai kelyje už laisvą žmogų, atvirą visuomenę ir stiprią valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų