REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienoje gražiausių ir žaliausių Vilniaus vietų, Belmonte, iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančiuose apyseniuose pastatuose, kuriuos, beje, netrukus ketinama atnaujinti neatpažįstamai, kasdien vyksta neįprasti ir nekasdieniški dalykai. Tai vienintelė tokia vieta šalyje – čia treniruojasi vienintelis Lietuvos raitosios policijos būrys.

Vienoje gražiausių ir žaliausių Vilniaus vietų, Belmonte, iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančiuose apyseniuose pastatuose, kuriuos, beje, netrukus ketinama atnaujinti neatpažįstamai, kasdien vyksta neįprasti ir nekasdieniški dalykai. Tai vienintelė tokia vieta šalyje – čia treniruojasi vienintelis Lietuvos raitosios policijos būrys.

REKLAMA

Vasarą vėsuma džiuginančiame manieže VPK Patrulių rinktinės Raitojo būrio pareigūnai, naudodami įvairiausias realias kliūtis ir neįprastas sąlygas imituojančias priemones – šieno kūgius, plastikinius butelius, medžiagas ir kita – ruošiasi ekstra situacijoms, kuomet kyla riaušės ar reikia palaikyti viešąją tvarką valstybinės reikšmės bei pramoginiuose renginiuose. Kiekviena bebaimius žirgus treniruojančių raitųjų policininkų darbo diena vis kitokia, o žirgų mylėtojams ji gali atrodyti net egzotiška ir smagi, tačiau VPK Patrulių rinktinės Raitojo būrio vadas Viktoras Čedovičius sako, kad, nors darbas įdomus, tai nėra pramoga ir dirbti reikia daug.

Susilaukia daug dėmesio

Dažnai žmonės, pamatę (ar išgirdę) šalia žingsniuojantį didžiulį žirgą, sutrinka. Vis dėlto, dauguma net nėra matę šių gyvūnų iš arti. Tačiau V. Čedovičius patikina, kad bijoti tikrai nėra ko. „Treniruočių metu pratiname žirgus prie mėtomų ar gulinčių daiktų, triukšmo, riaušių metu galimų riaušininkų veiksmų. Treniruojame žirgus taip, kad jie prarastų baimės jausmą. Psichologinis žirgų parengimas vėliau duoda mums daug naudos – netenka bėgti vos išgirdus kokį garsiakalbį. Žirgas jau žino, kad taip jau buvo, jam neskaudėjo ir viskas bus gerai, jis pasitiki raiteliu“, - sako būrio vadas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kur kas dažniau už išgąstį pasitaiko žmonių dėmesys. „Būna labai daug emocijų, kai žmonės pirmą kartą paliečia, paglosto žirgą. Ir praėjusį savaitgalį, dirbant Vingio parke Dainų šventės metu, viena moteris netvėrė džiaugsmu, kad gali prisiliesti, kažką duoti žirgui“, - pasakoja V. Čedovičius.

REKLAMA

Dažniausiai pasitaikantys žmonių klausimas, o kartais net pasipiktinimas – kodėl žirgui uždengta galva, akys, kaip jis eina nieko nematydamas, kodėl uždangalas dedamas ne visiems. Pašnekovas tik šypsosi, nes žirgui dedamas tinklelis ant galvos skirtas suteikti komfortą, apsaugant nuo musių ir kitų mašalų pro kurį žirgas puikiai mato. Tinklelis dedamas ne visiems, nes ne visi žirgai jautriai į muses reaguoja. „Per vieną išėjimą patruliuoti sulaukiam 10-50 tokių klausimų. Vingio parke (Dainų šventės uždarymo metu – balsas.lt) suskaičiavom 48 tokius klausimus“, - sakė V. Čedovičius. Anot jo, žmonės rodomu dėmėsiu visai netrukdo – priešingai, pareigūnams malonu pabendrauti, išgirsti komplimentų, supažindinti su žirgais, savo darbo specifika. Raitosios policijos būrio vadas džiaugiasi, kad žmonės juos mėgsta ir žavisi išpuoselėtais, paklusniais žirgais.

REKLAMA
REKLAMA

Žirgas – ir drausmei, ir reprezentacijai

Visgi ne visi lieka sužavėti raitąja policija, neretai pareigūnai sulaukia ir priekaištų, kad žirgai savo gamtinius reikalus atlieka tiesiog gatvėje. „Labai stengiamės pavesti žirgą ant pievelės, bet žirgas ne šuo, jis neįspėja apie tokius savo ketinimus, todėl suspėti ne visada pavyksta. Kartais juokauju, kad reikės prie žirgo prisikabinti bulvių maišą ir porą gremžtukų“, - sako V. Čedovičius, kuris pats raitas patruliuoja retai.

Pagrindinė raitosios policijos būrio funkcija renginiuose – viešosios tvarkos pažeidimų užkardymas. Patikrinta ir patvirtinta, kad raitosios policijos dalyvavimas renginiuose išties puikiai veikia prevenciškai ir leidžia išvengti daugelio nusikaltimų, incidentų. Raitas pareigūnas iš aukšto gali geriau matyti situaciją, greičiau pasiekti reikiamą tašką keliaudamas per minią, be to, žirgas tarsi savaime drausmina žmones, visi suklūsta, elgiasi atsargiau. „Be pagrindinės funkcijos, mūsų darbas yra ir reprezentacija – atvažiuoja svečiai iš kitų miestų, iš užsienio. Valdžios atstovai pripažįsta, kad raitoji policija – labai reikalinga“, - sako V. Čedovičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atėję pasilieka ilgam

Žirgams reikia judėti kiekvieną dieną, todėl nė dienos pareigūnai neapsieina be fizinio krūvio. Treniruotės lauke, kaip ir manieže, daromos su specialiomis, patyrusių pareigūnų pagamintomis priemonėmis. Kai kurie pareigūnai raitosios policijos būryje dirba daugiau nei 20 metų ir savo patirtimi dalinasi sus jaunesniais ar mažiau patyrusiais. Tik šiemet padėti pareigūnams buvo nusamdytas treneris – iki tol visų jojimo paslapčių ir darbo specifikos jie mokydavosi vieni iš kitų.

Kadangi toks raitasis pareigūnų būrys Lietuvoje tik vienas, galima spėti, kad patekti į jį netaip jau lengva. „Pirmiausia reikia bent jau nebijoti žirgų, nebijoti prieiti, o visa kita pasiekiama darbu ir dideliu užsispyrimu. Kai kurie galvoja, kad dirbant čia reikės patiems viską tvarkyti, pirkti – tai netiesa“, - sakė V. Čedovičius. Anot jo, norinčių tapti raitosios policijos pareigūnais yra pakankamai, tačiau jie turi atitikti nemažai reikalavimų, kaip ir visi pareigūnai, išlaikyti fizinius bei psichologinius testus. Be to, tai specifinis darbas, kuriuo reikia gyventi, mėgti, kitaip jis bus nemielas. Visgi pasitaiko, kad į raitąją policiją ateina ir visiškai nemokantys joti pareigūnai. „Pareigūnus tenka labai atsirinkti, nes vieni tingi, kiti nenori rūpintis gyvūnu. Bet tie, kurie jau ateina, tai visam laikui. Būryje yra išdirbusių po 15-20 metų“, - sako būrio vadas.

REKLAMA

Šiuo metu raitosios policijos būryje yra 15 pareigūnų ir 13 žirgų, tačiau, pasak pašnekovo, žirgų turėtų būti bent jau 20, tam, kad vienam negaluojant būtų galima joti kitu. „Netrukus atsinaujinsime ir mūsų žirgyną papildys 7 jauni žirgai nuo 2 iki 7 metų. Laukia didelis darbas“, - sako pašnekovas. Būryje yra 8 moterys ir 7 vyrai, visgi būrio vadas pripažįsta, kad vyrams lengviau dirbti tokį darbą, nes fizinis krūvis yra didelis, kartais tenka patruliuoti 6-7 valandas per dieną būnant balne ir įtampoje.

Pasak V. Čedovičiaus, kai nepatruliuoja raiti, pareigūnai dirba įprastą policijos patrulių darbą ir patruliuoja važinėdami automobiliu. Kas bent kiek yra susipažinęs su žirginiu sportu, žino, kad tai nemaža prabanga, tačiau V. Čedovičius sako, kad policijos žirgai brangiai nekainuoja. „Su sportiniais žirgais yra kita kalba, jiems reikia vitaminų, įpatingo maisto. Mūsų žirgai valgo paprastai – avižas, žolę, šieną morkas, o vitaminų visai negauna. Gardai nešildomi. Reikia tik šviesos“, - sako V. Čedovičius.

REKLAMA

Vienam draugas, kitam priemonė

Pernai Raitosios policijos patrulių būrys pradėjo edukacijos programą, skirtą vaikams. Į policijos žirgyną vaikai atvažiuoja kiekvieną ketvirtadienį. Bendrame su Vyriausiojo komisariato nepilnamečių reikalų inspektoriais parengto projekto dėka vaikai ir jų mokytojai iš visos Lietuvos gali susipažinti su raitosios policijos darbu, skirtingomis aprangomis, pajoti. Anot V. Čedovičiaus, vaikai labai emocingai reaguoja į žirgus, dauguma yra drąsūs ir smalsūs. Raitosios policijos administraciniame pastate sienos nukabintos vaikų piešiniais, kuriuos jie atsineša ateidami ir dovanoja.

„Manau, kad žirgas yra ir draugas, ir transporto priemonė. Dažniausiai raiteliai būna susidraugavę su savo žirgu ir nebenori kaitalioti. Tačiau nuomonių yra visokių, vieniems jis draugas, kitiems tik priemonė“, - sako V. Čedovičius. Anot jo, nors gali pasirodyti, kad žirgas tėra didelis, ne itin emocionalus padaras, tai netiesa – jis jaučia, kada pareigūnas suirzęs ar pavargęs, o kai nuotaika gera, tai ir jojimas būna visiškai kitoks. Pašnekovas sako, kad neretai jų darbe pasitaiko ir visokių kuriozų. „Būna, kad žirgas, raiteliui užsižiopsojus, pajunta laisvę ir visu greičiu parlekia namo, į arklides. Šį maršrutą jie puikiai žino“, - šypsosi vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats V. Čedovičius savąjį žirgą „paveldėjo“ iš buvusio Raitosios policijos vado. Kadangi žirgas buvo retai naudojamas skirtingų žmonių, prireikė laiko, kol gimė draugystė ir pasitikėjimas. „Jis savotiškas žirgas, o kartais jo baikštumas net juokingas. Pernai policijos dienos šventėje turėjome atlikti derinį. Jis visame dideliame žolės plote pamatė vieną augančią ramunę – žiūri į ją ir neina raginamas. Galų gale apėjo ramunę šonu“, - šypsosi V. Čedovičius, kuris atsitiktinai gavo žirgą vardu Liuksas. Gražus sutapimas, kad būtent toks ilgą laiką buvo jo paties slapyvardis, vadinamasis „nikas“.

„Joti pradėjau tik pernai, iki tol nieko bendro su žirgais neturėjau, joti irgi nemokėjau – gal tik vieną kartą kaime buvau sėdėjęs ant seno kuino. Manau, kad tai likimas“, - sako pašnekovas, kuris jau daugiau nei metus puikiai jaučiasi naujoje aplinkoje, tačiau, nors joja puikiai, daugiau dėmesio skiria patrulių darbo organizavimui.

Vasara raitiesiems pareigūnams – pats darbymetis. Artimiausi renginiai, kuriuose dalyvaus Raitosios policijos būrys: liepos 21 dieną vyksiančios futbolo rungtynės „Vėtros“ stadione, 28 dieną bendri mokymai su Lietuvos karo akademija, vėliau šventė Medininkuose, Policijos dienos šventė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų