REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ar žinojote, kad vidutiniškai vienam šalies gyventojui per metus tenka per 300 kg atliekų? Šis skaičius neatrodytų toks bauginančiai didelis, jeigu visi žinotume ir suprastume, kad atliekas reikia rūšiuoti ir tai daryti tinkamai.

Ar žinojote, kad vidutiniškai vienam šalies gyventojui per metus tenka per 300 kg atliekų? Šis skaičius neatrodytų toks bauginančiai didelis, jeigu visi žinotume ir suprastume, kad atliekas reikia rūšiuoti ir tai daryti tinkamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 m. sausio mėn. atlikti Eurobarometro tyrimo rezultatai apie europiečių požiūrį į efektyvų išteklių naudojimą rodo, kad lietuviams vis dar trūksta elementarių žinių apie atliekų tvarkymą ir efektyvų išteklių naudojimą, o bendras aplinkosauginio sąmoningumo lygis yra žemas.

REKLAMA

Norint gerinti situaciją, būtina šviesti ir įtraukti visuomenę į aplinkos problemų sprendimą ir dalyvavimą jų priėmime. Siekdami prisidėti prie šios situacijos gerinimo VšĮ ,,DVI Darnaus vystymo iniciatyvos” drauge su partnere VšĮ ,,Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras” įgyvendino projektą ,,Kur keliauja atliekos? Sužinok ir papasakok!”

Nuo seminarų iki praktinių užduočių

Šio projekto metu didžiausias dėmesys buvo skirtas mokytojams ir mokiniams. Šviečiant ir informuojant juos apie atliekų tvarkymą ir su tuo susijusias aplinkos problemas bei jų sprendimo būdus, siekta, kad įgytomis žiniomis būtų pasidalinta su tėvais, draugais ir kitais bendruomenės nariais.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto organizatoriai norėdami, kad informacija būtų pateikiama ne tik įdomiai, bet ir būtų lengvai įsimenama, moksleiviams pateikė įgyvendinti kūrybiškas užduotis. Iš viso Šiaulių regione esančiose mokyklose įvyko 21 akcija, kurių metu žaidimų, rungčių ir viktorinų forma bei demonstruojant mokomąjį filmą moksleiviai susižinojo kaip reikia tvarkyti atliekas ir tausoti gamtinius išteklius. Akcijose dalyvavusių mokyklų moksleiviai taip pat dalyvavo aplinkosauginio projekto konkurse ir patys organizavo įvairias aplinkosaugines veiklas savo mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrinės žaliavos – neišnaudotos galimybės moksleivių kūrybiškumui

Kad įvairios akcijos ir žaidimai suteikė moksleiviams žinių apie atliekų tvarkymą, neabejoja ir Kuršėnų Pavenčių mokyklos pradinio ugdymo mokytoja Renata Glodenienė. „Mokiniai suprato, kad iš antrinių žaliavų galima sukurti naudingus daiktus: sukūrėme paveikslą, kabantį daržą, įdomius rūbus. Mokiniai patys noriai ėmėsi iniciatyvos: organizavo madų šou, gamino drabužius iš antrinių žaliavų. Tokie renginiai skatina mokinių susidomėjimą, kūrybiškumą, o įgytos žinios pritaikomos kasdienėje veikloje“, - iniciatyvos privalumus išvardijo mokytoja.

REKLAMA

Pavenčių mokykla įvertinta tarptautiniu apdovanojimu

Šiaulių rajono Kuršėnų Pavenčių mokykla nuo 2012 metų dalyvauja Gamtosauginių mokyklų programoje. 2013 – 2014 metais ši mokykla buvo apdovanota Žaliąja vėliava ir Aplinkosauginio švietimo fondo sertifikatu. Žaliosios vėliavos apdovanojimas – tai aukščiausias tarptautinis apdovanojimas už gamtosauginę veiklą skirtas mokykloms, kurios įvykdė fondo keliamus gamtosauginius reikalavimus. „Mūsų mokyklos direktorė Janina Banienė yra labai aktyvi, iniciatyvi. Ji pritaria mūsų veiklai, kiek turi galimybių pati asmeniškai dalyvauja. Mokykloje dirba kūrybingi mokytojai, šiame projekte labai iniciatyvios buvo pradinio ugdymo mokytojos su savo mažaisiais auklėtiniais“, - tvirtina mokytoja Renata. Pasak jos, mokykloje iki šiol tradiciškai vyksta rudens ir pavasario talkos, kurių metu tvarkoma ne tik mokyklos aplinka, bet ir miestelio kapinės bei parkeliai. Pavenčių mokyklos mokiniams jau nuo mažumės yra diegiama, kad aplinką reikia tvarkyti ir prižiūrėti, ji mūsų rūpestis ir mūsų veiklų padarinys.

REKLAMA

Šis projektas, skatinantis mokytojus ir moksleivius ne tik pačius rūpintis aplinka, kurioje gyvename, bet ir apie tai pasakoti artimiesiems ir draugams, finansuotas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“, kurią administruoja Aplinkos ministerija. Iš viso pagal minėtą aplinkosauginio švietimo priemonę buvo finansuoti 48 projektai, kuriems skirta 13 mln. Lt. Šiuo metu 37 projektai jau įgyvendinti, o 11 – dar tęsiami.

Užsakymo nr. 4699

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų