REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu teismai užbaigė kelias merginų žaginimo, pardavimo į viešnamius bylas. O Panevėžio apygardos teismas pasiuntė už grotų ne kartą seksualiai išnaudojusį mažametę šios giminaitį.

Nepilnametę mergaitę lifte išprievartauti norėjęs kartą dėl seksualinės prievartos dar sovietmečiu teistas Artūras Andriejus Grėbliauskas (51 m.) nežinojo, kad jai dar nėra aštuoniolikos metų. Bent jau taip nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ilona Mateikienė ir perkvalifikavo vyrui pateiktą kaltinimą į švelnesnį. Prokuroras Tomas Čepelionis kaltinamąjį siūlė įkalinti 5 metams, tačiau, kai pasikeitė kaltinimas, pasikeitė ir bausmė. Teismas pripažino A. Grėbliauską kaltu ir skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę. Ją nuteistasis privalės atlikti pataisos namuose.

Teismo metu buvo nustatyta, kad A. A. Grėbliauskas Vilniuje, viename Perkūnkiemyje esančio daugiabučio lifte, dar sausio 22-ąją, apie 16 val. pasikėsino išprievartauti penkiolikmetę mergaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Vienoje bendrovėje kiemsargiu dirbantis vyras savo auką nusižiūrėjo dar gatvėje ir sekė ją iki pat namų. Abu kartu įėjo į daugiabučio namo laitinę, įlipo į liftą. Iki to momento mergina nieko įtartino nepastebėjo ir net pati vyrą įsileido į laiptinę surinkusi spynos kodą.

REKLAMA

Tačiau, kai tik užsidarė lifto durys, pagyvenęs vyras griebė merginai už rankų, prispaudė prie sienos ir pareikalvao oralino sekso. Visa laimė, kad tuo metu liftą išsikvietė kitame bute gyvenusi studentė. Kai atsidarė lifto durys, ši ir pamatė išsigandusią mergaitę, bei sprukti bandantį vyrą. „Prašau man padėkite, jis nori mane išprievartauti“, – prašė pagalbos ašarojanti mergina.

A. Grėbliauską sulaikyti padėjo kieme buvęs kaimynas. Jis laikė prievartautoją, kol atvyko pareigūnai. A. Grėbliauskas bandė atsiprašyti ir jį sulaikiusio vyro, ir mergaitės ir nesigynė, kad bandė ją išprievartauti. Tačiau teisme jis jau neigė savo kaltę ir sakė, kad lifte su penkiolikmete atsidūrė visai atsitiktinai. Vis tik, ką veikė jaunų šeimų kvartale, visai kitur gyvenantis vyras įtikinamai paaiškinti nesugebėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Šį Vilniaus apylinkės teismo nuosprendį A. Grėbliauskas dar gali apskųsti aukštesniam teismui. Pardavė į viešnamį

O štai Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad prieš pusmetį už vaikų verbavimą prostitucijai nuteistas Žydrūnas Baršauskas (38 m.) turės atlikti jam anksčiau skirtą 5 su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Tokią baumę jam buvo skyręs Kauno apygardos teismas. Pats nusikaltimas įvykdytas dar 2005-aisiais. Tyrėjams prireikė nemažai laiko nustatyti įtariamąjį, o Ž. Baršausko tarptautinė paieška buvo paskelbta tik 2009 metais. Taip įvyko dėl to, kad į Angliją išvežtos merginos apie nusikaltimą policijai pranešė tik po poros metų. Ž. Baršauskas pernai birželį buvo sulaikytas Airijos policijos. Šioje šalyje lietuvis įsikūrė kartu su sugyventine ir mažamečiu vaiku, turėjo darbą. Ikiteisminio tyrimo metu jis tikino nežinojęs, kad yra ieškomas Lietuvos pareigūnų ir neprisipažino kaltas, tačiau neneigė pažinojęs nukentėjusiomis pripažintas merginas. Su jomis esą keliaudavo, dalyvaudavo vakarėliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme buvo įrodyta, kad Ž. Baršauskas užverbavo dvi nepasiturinčiai gyvenančias šešiolikmetes, siekdamas jas parduoti į užsienį, kur jos užsiimtų prostitucija. Merginos teigė, kad jas buvo žadama legaliai įdarbinti viename Anglijoje fabrike. Paauglės lėktuvu buvo nuskraidintos į Angliją, tačiau atsidūrė ne fabrike, o viešnamyje. Vėliau iš jo paspruko, bent kaip pačios sako, nespėjusios aptarnauti nė vieno vyro. Nepilnametės užsienyje sužinojo, jog už kiekvieną jų buvo sumokėta po 3 tūkstančius eurų (maždaug 10 300 litų).

Ž. Baršauskas teigė norėjęs geranoriškai padėti merginoms, davė joms pinigų pasigaminti pasus, tačiau ši nuteistojo versija paneigta bylos duomenimis. Nuteistasis, užverbavęs nepilnametes, perdavė jas savo bendrininko kontrolei, kuris merginas laikė nelaisvėje įvairiuose butuose, o vėliau, davęs joms suklastotus tėvų sutikimus išvykti į užsienio šalis, jas išgabeno. Teismo nuomone, nuteistasis akivaizdžiai turėjo tikslą merginas užverbuoti, siekiant jas įtraukti į prostituciją.

REKLAMA

Apeliacinis teismas informavo, kad sutinka su tokia apygardos teismo nuomone, tačiau pripažino, kad dviejų nukentėjusiųjų merginų parodymai šiek tiek skiriasi, dėl ko tapo neįmanoma nustatyti tikslių jų pardavimo aplinkybių ir Ž. Baršausko ryšių su kitais pardavimo procese dalyvavusiais asmenimis. Kadangi merginos į teismo posėdžius kviečiamos neatvykdavo, patikslinti kai kurių aplinkybių nėra galimybės. Todėl iš kaltinimo Ž. Baršauskui pašalinta aplinkybė, kad jis su tyrimo nenustatytu asmeniu bendrais veiksmais pardavė nenustatytiems asmenims du vaikus, siekdamas, kad jie būtų įtraukti į prostituciją.

Tačiau teismas pabrėžė, kad tai nekeičia nei Ž. Baršausko padaryto nusikaltimo esmės, nei bausmės dydžio – jis, subendrinus už šį nusikaltimą skirtą bausmę su anksčiau skirta bausme, kalės 5 su puse metų, kaip buvo nuspręsta pirmosios instancijos teisme. Prokurorė buvo prašiusi šiam teisiamajam skirti 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Prigirdė ir prievartavo

Panevėžio apygardos teismas 9 metų laisvės atėmimo bausme nuteisė alkoholiu apsvaigintų mažamečių mergaičių prievartautoją Žydrūną Marcinkonį (30 m.).

Anksčiau jau teistas šis panevėžietis pripažintas kaltu dėl 2 vaikų įtraukimo girtauti ir jų seksualinio prievartavimo.

2012 metų vasarą vyriškis, prie vandens telkinio pamatęs besimaudančias dvi 11 ir 8 metų mergaites, pasiūlė jas pavėžinti automobiliu. Patiklios mergaitės sutiko. „Dėdė“ nusivežė jas į nuošalią miško vietą, apgaule įsiūlė mažametėms išgerti alkoholinio gėrimo, o kai šios apsvaigo ir nieko nebesuvokė, ėmė jas seksualiai prievartauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikiusios Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorės Vaidos Baranauskienės teigimu, baudžiamojoje byloje surinktais duomenimis pavyko įrodyti ne kartą į girtavimą įtraukusio ir mažametes mergaites prievartavusio vyriškio kaltę, kuris seksualiai išnaudojo pažįstamos šeimos vaikus.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities VPK tyrėjai, tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.

Kaip pažymi savo pranešime Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji specialistė Vida Bielskytė, už labai sunkius seksualinės prievartos prieš nepilnamečius nusikaltimus valstybės kaltintoja teisiamajam prašė paskirti įstatymo numatytą griežčiausią – 13 metų – laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Prievartavo giminaitę

Panevėžio apygardos teismas, baigė nagrinėti ir dar vieną seksualinės prievartos nusikaltimų prieš nepilnamečius baudžiamąją bylą. Utenos gyventoją R. L. (30 m.) pripažino kaltu dėl mažametės žaginimo ir seksualinio prievartavimo ir nuteisė 7 metų laisvės atėmimu.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikiusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro Igno Railos teigimu, seksualinės prievartos prieš nepilnamečius nusikaltimus, ypač šeimoje, paprastai būna sunku atskleisti, nes suaugusiojo autoriteto slegiami ir fiziškai stipresnio asmens bauginimų palaužti vaikai nedrįsta prisipažinti seksualiai išnaudojami.

REKLAMA

Utenos apskrities VPK pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktais įrodymais, mažametė vieno šeimos nario buvo išnaudojama mažiausiai trejus metus. Mergaitė, kiek sugebėdama, bandė priešintis prievartautojo veiksmams, bet fiziškai stipresnis vyras palauždavo jos pasipriešinimą bauginimais ir tikinimu, kad niekas ja nepatikės.

Prislėgtą, dėl nesuprantamų priežasčių kartais net priešiškai nusiteikusią mergaitę pavyko prakalbinti močiutei ir dėdei, pas kuriuos ji buvo atvykusi paviešėti. Tuomet ir paaiškėjo, kodėl vyriškis dažnai pasiimdavo kartu mergaitę keliaujant pas gimines ar į mišką.

Nepilnamečių justicijos sritį kuruojančio prokuroro I. Railos nuomone, šių labai sunkių nusikaltimų padarymui įtakos galėjo turėti kaltinamojo pomėgis žiūrėti erotinius, pornografinius filmus, taip pat svaiginimasis alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis.

Baudžiamasis kodeksas už mažamečio asmens seksualinį prievartavimą numato laisvės atėmimo bausmę iki trylikos metų, už žaginimą – iki penkiolikos metų.

Genadijus SKRIPKA AKISTATA  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų