REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vokietija ketvirtadienį išsiuntė iš šalies JAV žvalgybos stoties Berlyne viršininką dėl šnipinėjimo įtarimų, pranešė vyriausybė apie itin neįprastą tarp NATO sąjungininkių sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

 

„JAV žvalgybos tarnybų atstovui Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadoje pasakyta palikti Vokietiją“, – sakoma vyriausybės atstovo Steffeno Seiberto (Štefeno Zeiberto) pranešime.

REKLAMA

Pasak S.Seiberto, toks reikalavimas pateiktas po Vokietijos federalinių prokurorų atliktų dviejų oficialių tyrimų dėl įtariamo šnipinėjimo Vašingtonui, apie kuriuos buvo paskelbta praėjusią savaitę, „taip pat per keletą mėnesių iškilus klausimų dėl JAV slaptųjų tarnybų veiklos Vokietijoje“.

„Vokietija labai rimtai vertina šiuos įvykius“, – sakė jis.

Vyriausybės atstovas sakė, kad „Vokietijai labai svarbu, atsižvelgiant į jos piliečių ir užsienyje esančių karių interesus, pasitikėjimo pagrindu glaudžiai bendradarbiauti su Vakarų partnerėmis, ypač JAV“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau reikia abipusio pasitikėjimo ir atvirumo, – sakė jis. – Vyriausybė nori tai daryti ir tikisi to paties iš savo artimiausių partnerių“.

Žvalgybos tarnybas kontroliuojančio Vokietijos parlamentinio komiteto vadovas Clemensas Binningeris (Klemensas Biningeris) JAV pareigūno išsiuntimą pavadino „reakcija į seną bendradarbiavimo stoką, siekiant prisikasti iki šio reikalo esmės“.

Vokietijos policija trečiadienį atliko kratą viename Berlyno name ir biure, kurie, kaip pranešė vietos žiniasklaida, priklauso Vokietijos kariuomenės pareigūnui, kaltinamam slaptos informacijos perdavimu Jungtinėms Valstijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį penktadienį buvo pranešta apie suimtą Vokietijos užsienio žvalgybos BND 31 metų agentą, kuris įtariamas pardavęs daugiau nei 200 dokumentų CŽV.

Taip pat buvo skelbiama, kad dokumentai yra susiję su Vokietijos parlamentine darbo grupe, tyrinėjusia JAV NSA žvalgybos, tarp kurios sekamų objektų buvo atsidūręs ir kanclerės Angelos Merkel mobilusis telefonas, veiklą.

Regis, JAV žvalgybos įstaigos viršininkas iš Vokietijos išsiunčiamas pirmą kartą, nors žemesnio rango pareigūnų praeityje būdavo išsiunčiamų namo.

REKLAMA

1966 metais CŽV pareigūnas, priskirtas prie JAV ambasados Berlyne buvo išvarytas iš šalis, nes buvo sučiuptas mėginantis gauti konfidencialios informacijos apie vokiškos įrangos pardavimus Irano branduolinei pramonei.

Tas atvejis nutekėjo žiniasklaidai, ir galiausiai įtariamas pareigūnas buvo įsodintas į lėktuvą skristi į JAV, rašoma JAV naujienų tinklalapyje „The Daily Beast“.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų