REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liftus daugiabučiuose namuose prižiūrinčios įmonės, atlikusios išsamią įrenginių analizę, teigia, kad situaciją toliau prastėja. Šiuo metu daugiau nei pusė liftų būtina keisti, nes jie nebeatitinka techninių reikalavimų. Vienintelė paguoda – gyventojai, priešingai nei ankstesniais metais, aktyviau domisi šių įrengimų atnaujinimu.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučius namus Vilniuje prižiūrinčios įmonės „Mano būstas“ Vilniaus regiono vadovas Arūnas Kubilius sako, kad padėtis su liftais ir toliau išlieka komplikuota. Jis skaičiuoja, kad net 57 proc. visų prižiūrimų liftų reikia keisti, nes įrenginiai bet kuriuo metu gali nebeatitikti jiems keliamų reikalavimų.

REKLAMA

„Statistika kalba pati už save – iš 933 prižiūrimų liftų keisti reikia 536 keltuvus, nes jie tarnauja jau daugiau kaip 25 metus. Dar 376 liftai peržengę 35 metų eksploatavimo laikotarpį, o 235 liftai tarnauja net 40-49 metus. Tokių įrenginių net neverta remontuoti, nes niekas negarantuoja, ar remontas pasiteisins. Maža to, kai kuriems šiems liftams jau seniai nebegaminamos atsarginės dalys. Taigi vienintelė išeitis – keitimas“, - sako A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas paneigė mitą, esą netinkamus naudoti liftus stabdo daugiabučių administratoriai. Jo teigimu, pastato prižiūrėtojai tik vadovaujasi liftų techninę kontrolę vykdančių ekspertų nurodymais. Jei ekspertai nustato, kad įrenginį pavojinga eksploatuoti, administratoriai imasi veiksmų, kad būtų išvengta nelaimių.

„Mes patys netikriname liftų būklės – tam yra valstybės įgaliotos liftų tikrinimo įstaigos, kurių ekspertai atlieka tikrinimus. Ir jeigu jie nustato, kad įrenginys netinkamas naudoti, mes apie tai pranešame gyventojams, pasiūlome alternatyvų ir liftą stabdome. Aišku, tai sukelia nepatogumų gyventojams, tačiau negalime leisti, kad įvyktų nelaimė“, - akcentavo A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto jis įžvelgė ir tam tikrų pozityvių pasikeitimų – jei anksčiau gyventojai vangiai ryždavosi keisti susidėvėjusį liftą, tai pastaruoju metu žmonės drąsiau domisi naujų įrenginių įsigijimu.

„Pernai mūsų administruojamuose namuose pakeitėme 19 liftų, o vien per pirmąjį šių metų pusmetį – 13. Tai rodo, kad auga gyventojų rūpinimasis bendru turtu“, - kalbėjo A.Kubilius.

Bendrovės „Baltijos liftai“ direktorius Jevgenijus Vasiljevas sako, jog pernai įmonė Vilniuje registravo 8046 pranešimus apie liftų gedimus. „Skaičiai išties įspūdingi. Tai daugiau nei 20 iškvietimų per dieną. Galiu pasakyti, jog situacija tik blogėja. Ypač neramina liftų, kurių amžius siekia 40-49 metai, būklė. O tokių vien Vilniuje yra net 235 arba 25 proc. visų mūsų prižiūrimų įrenginių. Jei gyventojai nesiims iniciatyvos, netinkami eksploatuoti liftai bus stabdomi masiškai“, - įspėjo J.Vasiljevas.

REKLAMA

Bendrovės „Inspecta“, kuri atlieka liftų techninės būklės tikrinimus, generalinis direktorius Mantas Andriuškevičius sako, kad netinkamų eksploatuoti liftų skaičius didėja. Jo teigimu, dažniausiai liftai stabdomi dėl mechaninių dalių, elektroninės valdymo sistemos ir saugos mazgų susidėvėjimo, kabinos rėmo ir šachtos durų surūdijimo.

„Europos Sąjungos direktyvos numato, kad pasibaigus lifto gamintojo nustatytam naudojimo laikui, o jeigu jis nenurodytas – po 25 metų nuo pirmojo panaudojimo dienos, privalu atlikti pavojaus identifikavimo ir rizikos vertinimą bei, atsižvelgiant į liftų susidėvėjimą, numatyti konkrečias priemones, t.y. keisti senus liftus naujais arba juos renovuoti“, - priminė M.Andriuškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų