REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai pradėjusi Italija turėtų padaryti poveikį ES užsienio politikai. Būtent naujo impulso ES užsienio politikoje paieškos yra vienas iš kertinių Italijos pirmininkavimo prioritetų. Esu tikras, kad su šia užduotimi Italija, kuri yra viena iš Bendrijos steigėjų ir kuri ES Tarybai pirmininkaus dvyliktą kartą, puikiai susitvarkys“, – įsitikinęs Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas (ERK) Gediminas Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „vadinamasis Arabų pavasaris ir Ukrainos krizė pademonstravo, kad ES negali ignoruoti istorinių įvykių, kurie vyksta už jos ribų. Italija sieks, kad Sąjungos išorės veiksmai būtų patikimi, nuoseklūs bei turėtų visas būtinas priemones sprendžiant pasaulinius ir regioninius iššūkius. Be to, Viduržemio jūros regionas yra gyvybiškai svarbi vieta Europos žemėlapyje. Nepaliaujamai didėjanti migracija verčia Europą ieškoti priemonių ir bendros politikos, sprendžiant šį vieną iš esminių mūsų laikotarpio iššūkių“.

REKLAMA

„Lietuvai ypač džiugu, kad ES plėtra išlieka strateginiu prioritetu taip pat ir Italijos pirmininkavimo laikotarpiu. Italija planuoja spartinti derybas su Vakarų Balkanų šalimis bei suteikti naują impulsą derybose su Turkija. Tuo tarpu ES kaimynystės politika yra ypač svarbi priemonė, reikalaujanti nuoseklaus požiūrio bei koordinacijos su visomis šalimis tiek pietuose, tiek rytuose. Pirmininkaudama Italija rems dvišales derybas dėl prekybos ir investicijų sutarčių su strateginiais partneriais ir sparčiai augančiomis Azijos šalių ekonomikomis“, – teigia G. Kirkilas.

Liepos 4 d. bendrame Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų posėdyje Italijos ambasadorius Lietuvoje Stefanas Taljanis de Markijas (Stefano Taliani de Marchio) pristatė Italijos pirmininkavimo ES Tarybai antrąjį 2014 metų pusmetį programą. Kiti Italijos pirmininkavimo prioritetai yra užimtumo didinimas ir ekonomikos augimas, demokratija, žmogaus teisės ir laisvės judėti erdvės stiprinimas. Š. m. liepos 1 d. pirmininkavimą ES Tarybai iš Graikijos perėmė Italija. Italija yra pirmoji naujojo trejeto (Italijos, Latvijos ir Liuksemburgo) šalis, pirmininkaujanti ES Tarybai. Italijos parlamente planuojama organizuoti 7 parlamentinio matmens pirmininkavimo renginius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų