REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negalite atsispirti pagundai pasideginti, nors ir žinote riziką? Gali būti, kad tai daugiau nei įprotis. Tokios išvados padarytos, su pelėmis atlikus tyrimus, parodžiusius, jog ultravioletinės šviesos poveikis panašus į narkomanijos.

REKLAMA
REKLAMA

UV poveikis gerokai padidina odos vėžio riziką, kuris yra vienas iš labiausiai paplitusių, nors ir galimų išvengti, vėžio rūšių. Visgi, susirgimų skaičius šiuo vėžiu auga kur kas greičiau nei bet kuriuo kitu – maždaug 3 proc. kasmet.

REKLAMA

David Fisher iš Harvardo medicinos mokyklos ir Masačiusetso Pagrindinės ligoninės Bostone kartu su savo kolegomis norėjo sužinoti ar dažną deginimąsi lemia tuštybė ar biologinė priklausomybė.

Komanda veikė peles UV šviesa 5 kartus per savaitę 6 mėnesius. Kiekviena dozė buvo panaši į neįdegusio žmogaus 20–30 min. praleidimą Floridos vidurdienio saulėje.

Jie nustatė, kad pelių reakcija labai panaši į priklausomybę. Pradžioje jos pradėjo gaminti daugiau geros savijautos hormonų, vadinamų beta-endorfinais, kurie jungiasi prie opiodinių receptorių – tie patys receptoriai reaguoja į heroiną ir panašius narkotikus (Cell, doi.org/tcq).

REKLAMA
REKLAMA

Joms taip pat pasireiškė fizinės priklausomybės požymiai, rodantys klasikinę abstinencijos elgseną, įskaitant drebulį ir kalenimą dantimis.

Tai reiškia, kad UV spinduliai turi galingesnį poveikį, nei buvo manyta iki šiol, sako Fisher. „Mes turime polinkį ieškoti labiausiai paplitusio kancerogeno pasaulyje“, sako jis. Tam gali būti logiškas paaiškinimas. Fisher teigia, kad mūsų UV šviesos trauka išsivystė iš būtinybės išlaikyti reikiamą vitamino D kiekį, kurį kūnas sintetina su Saulės šviesoje.

Apsaugos nuo įdegio gali padėti išvengti UV priklausomybės, nes jos apsaugo nuo spinduliuotės poveikio, nors tyrimo metu tai ir nebuvo patikrinta. Daugybė tyrėjų atsargiai naudoja žodį „priklausomybė“, išskyrus kraštutinius piktnaudžiavimo narkotikais atvejus.

Griežtesnė deginimosi aparatų reguliavimo kontrolė bet kokiu atveju būtų vietoje, sako Fisher, „Dabar, kai žinome, jog tai gali keisti elgesį, turėtume laikyti juos ne tik kosmetikos priemone“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų