REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zinaida Paškevičienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Ignalinos atominėje elektrinėje vyksta demontavimo darbai. Įvairi įranga ir detalės dezaktyvuojamos: vienos saugomos tarpinėje saugykloje, kitos – parduodamos. Kol nepastatyta branduolinio kuro saugykla, branduolinio kuro kasetės laikomos reaktoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Turbinų salėje verda darbas. Darbininkai baigia išmontuoti pirmojo bloko turbinas ir kitą įrangą. Pernai už 10 mln. litų pastačius dezaktyvavimo įrangą, konvejeriu atkeliavusios supjaustytos detalės patenka tiesiai į ją. Nepavykus dezaktyvuoti, procedūra kartojama iš naujo, kartais ir rankiniu būdu.

REKLAMA

„Dezaktyvuota įranga parduodama kaip metalo laužas. Ko nepavyksta dezaktyvuoti, tas bus patalpintas į buferinę saugyklą, ten pakankamai erdvės, kad mes keletą metų galėtume ramiai dirbti“, – sako Sergejus Krutavcovas, Ignalinos atominės elektrinės Eksploatavimo nutraukimo departamento direktorius.

Pasak direktoriaus, čia bus dirbama dar pustrečių metų. Jei atliekas būtų kur saugoti, darbai galėtų vykti greičiau. Antrojo reaktoriaus bloko turbinų salėje kol kas vyksta paruošiamieji darbai. Demontavimo darbai tęsis iki 2021 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis atominis reaktorius uždarytas prieš 10 metų. Iš jo išimtos kasetės su branduoliniu kuru saugomos šalia esančioje išlaikymo baseinų salėje. Po to – branduolinio kuro saugykloje.

„Kasetės turi būti išlaikytos ne mažiau kaip 5 metus prieš iškraunant jas į sauso tipo konteinerius. Jau praėjo 4 metai po antrojo bloko sustabdymo, po metų šis kuras gali būti iškrautas į sauso tipo konteinerius“, – teigia S. Krutavcovas.

Tačiau 2009 metais sustabdžius antrąjį reaktorių, dalis branduolinio kuro kasečių liko neišimtos iš reaktoriaus dėl perpildyto išlaikymo baseino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak elektrinės direktoriaus, branduolinio kuro saugyklų statyba beveik baigta. Planuojama, kad 2017 metų pabaigoje pirmosios kasetės iškeliaus į saugyklas, o kol kas elektrinės veikla stebima ir Tarptautinės atominės energijos agentūros.

„Yra ir operatoriai, ir palaikantis personalas. Čia yra daugybė visokių inžinierinių sistemų, elektromechaninių įrenginių, kurie turi būti aptarnaujami, kad būtų palaikomas jų veikimas, kad būtų garantuojama sauga reaktoriuje ir baseinuose. Nedaug kuo skiraisi nuo veikiančios elektrinės“, – sako Ignalinos atominės elektrinės direktorius Darius Janulevičius.

Visus darbus atominėje elektrinėje planuojama baigti 2029-aisiais. O kol kas per metus jos išlaikymas kainuoja 20 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų