REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus pirmadienį pirmąkart susitiks su žmonėmis, nukentėjusiais nuo kunigų pedofilų, Vatikano komisijai imantis spręsti problemą dėl dvasininkų vykdomo lytinio išnaudojimo besivystančiose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Šeši nukentėjusieji iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Airijos kalbėsis su Katalikų Bažnyčios vadovu jo privačioje rezidencijoje netoli Šv.Petro bazilikos, Pranciškui siekiant pademonstruoti savo artumą dešimtims tūkstančiams žmonių, nukentėjusių nuo netinkamo dvasininkų elgesio visame pasaulyje.

REKLAMA

Šio privataus susitikimo su lytinio išnaudojimo aukomis, kuris bus pirmasis nuo Pranciškaus išrinkimo pernai vasarį, nekantriai laukė nukentėjusiųjų palaikymo organizacijos, kurios kritikavo argentinietį pontifiką, kad jis tokio žingsnio nežengė anksčiau.

Pranciškus neskubėjo pasisakyti apie problemą, smarkiai aptemdžiusią Katalikų Bažnyčios įvaizdį per pastarąjį dešimtmetį, tačiau gegužę jis pareiškė, kad kunigų vykdomas vaikų lytinis išnaudojimas yra nusikaltimas, prilygstantis „šėtoniškoms mišioms“, ir pažadėjo laikytis „nulinės tolerancijos“.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimas, kuris bus surengtas pirmadienį vyks po mišių privačioje popiežiaus koplyčioje, o prieš tai, sekmadienį, Pranciškaus įkurta komisija, konsultuojantį jį dėl lytinio išnaudojimo krizės, surengs posėdį, ruošdama protokolus, kurie bus perduoti peržiūrėti pontifikui.

Komisijai, kurią sudaro ekspertai iš aštuonių šalių, priklauso aktyvistė Marie Collins (Meri Kolins), kuri patyrė vieno ligoninės kapeliono lytinį išnaudojimą gimtojoje Airijoje, būdama 13 metų. Į šią grupę taip pat įtraukti psichiatrai iš Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, vienas vokiečių psichologas ir kanonų teisės profesorius iš Italijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp komisijos narių taip pat yra Bostono arkivyskupas kardinolas Seanas O'Malley (Šonas O'Malis), kurio arkivyskupijoje 2002 metais buvo įsiplieskęs didelis kunigų pedofilijos skandalas.

Numatoma, kad per sekmadienį vyksiantį posėdį į komisiją bus pakviesti ekspertai iš Pietų pusrutulio ir besivystančių šalių, kur dvasininkų pedofilija paprastai būna nutylima tema, o apie išnaudojimo atvejus pranešama daug rečiau.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų