REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekviena nacionalinė šventė Lietuvoje palydima mūsų standartine atributika – vėliavėlės rankose ir ant automobilių, tik ar tikrai švenčiame, džiaugiamės taip ryškiai, kaip mūsų kaimynai Europoje ar valstybės už Atlanto? Lietuvoje verslo dovanomis ir suvenyrais prekiaujančios bendrovės „RePresent“ specialistų nuomone, lietuvius „stabdo“ konservatyvumas ir švenčių tradicijų nebuvimas, todėl prieš liepos 6-ąją, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, siūlo paieškoti naujų saviraiškos formų.

REKLAMA
REKLAMA

„RePresent“ vadovė Auksė Salemonaitė pažymėjo, kad lietuviai daugiausiai ir ryškiausiai puošiasi per sporto varžybas. „Tada visi ieško priemonių kaip labiau išsiskirti, papulti į televizijos kadrą, atsiranda ir įvairios kaukės, perukai, šmaikštesnės kepuraitės su ragais, nacionalinės vėliavos spalvomis išsipaišomi veidai. Būtų smagu, kad kuo daugiau naujų idėjų atsirastų bei prigytų švenčiant ir nacionalines šventes, dalyvaujant renginiuose, puošiantis originalia, su lietuvišku identitetu susijusia atributika“, - sakė A. Salemonaitė.

REKLAMA

Ji pažymėjo, kad nepriklausoma Lietuva yra sąlyginai jauna valstybė, o gyventojai gana konservatyvūs. „Deja neturime tokių gilių tradicijų švęsti valstybines šventes panaudojant dekoracijas, aprangą ir kitus atributus. Mūsų šventės daugiau santūresnės palyginus su kitų valstybių“, - teigė „RePresent“ vadovė.

Jos teigimu, pavyzdžiui JAV nepriklausomybės diena neįsivaizduojama be fejerverkų. Šią dieną rengiami paradai, karnavalai, koncertai ir mugės. Šeimos iškylauja arba kepa mėsą ant grotelių. Tą dieną vyksta beisbolo varžybos. Vyksta įvairūs vieši ir privatūs renginiai, kurių metu žmonės pažymi JAV istoriją ir tradicijas. Žinoma kaip be suvenyrų - šventės papuošimai iš esmės yra JAV vėliavos spalvų - raudonos, baltos ir mėlynos, o jų būna pačių įvairiausių, pradedant saldumynais suvyniotais į „vėliavos“ popierėlius, baigiant virtuvine prijuoste ar vonios užuolaida. Amerikiečiai švenčia ir viešai, ir namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Nyderlandai , minėdami Karalienės dieną , ne tik nusidažo oranžine spalva, bet ir dėvi karališką atributiką – pripučiamas karūnas, akinius su karūnos imitacija, nešioja įmantrius perukus, skrybėles, oranžines girliandas. Visur matomi oranžiniai balionai, kaspinai, vėliavos ir net žmonių veidai nudažyti oranžine spalva. Minios žmonių, karalienės gimtadienio garbei išeina į gatves, šoka, dainuoja ir linksminasi.

„Tai tik labai maža dalis to, ką matome pasaulyje ir tai, kokiu pavyzdžiu galėtume sekti, pritaikyti savo pasaulėžiūrai, išlaikant identitetą. Argi nebūtų smagu lietuviams pasipuošti ryškiau ir originaliau? Ar tai nesuteiktų daugiau nuotaikos, džiaugsmo, ar nebūtų lengviau užkalbinti šalia esančių, pasipuošusių nepažįstamųjų ir pati nacionalinė šventė taptų laukiama ir švenčiama, o ne vien tik nedarbo kalendorine diena“, - pažymėjo A. Salemonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes, kaip verslo dovanų ir suvenyrų ekspertai, skatiname ir patariame, kad Lietuvos įmonės galėtų taip pat parodyti savo socialumą, bei požiūrį į valstybines šventes, skatinti patriotiškumą ir skleisti jį aplinkui, padėti kurti nuotaiką, teikiant dovanas su įmonės logotipu bei valstybine atributika, tiek verslo partneriams, tiek darbuotojams. Juk per Kalėdas mes dovanojame dovanas, kurios siejasi su kalėdine tematika, lygiai taip pat reikia ugdyti tradiciją, kad valstybinių švenčių metu irgi būtų kreipiamas dėmesys į verslo dovanas ar suvenyrus, stiprinančius ir pabrėžiančius mūsų tautiškumą“ – tvirtino „RePresent“ vadovė.

REKLAMA

 

Penki patarimai kaip padaryti valstybinę šventę ar atminimo dieną ryškesne:

1. Liepos 6 ąją - Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną– puoškimės karališka atributika - Karaliaus Mindaugo laikotarpio rūbais ar aksesuarais, perukais organizuokime istorinę Karūnacijos proceso rekonstrukciją, eiseną miestuose. Verslo partneriams ir klientams – karališkos dovanos - karūnos formos kamščiai vynui ar šampanui, įvairaus dydžio užrašinės natūralios odos viršeliais, rašikliai ar peiliai vokams su gintaru;

REKLAMA

2. Liepos 15 ąją– Žalgirio mūšio dieną –puoškimės senovine atributika: kardais, šalmais, įspūdingais galvos apdangalais, sukurkime ir nešiokime specialiai pagamintus patriotinius marškinėlius, dažykime veidus ir plaukus geltona, žalia, raudona spalvomis, verslo partneriams ir klientams dovanokime vasaros sezono verslo dovanas - specialiai šiai progai nukaldintas sidabrines monetas, porceliano indus, akrilo statulėles su Žalgirio mūšio simbolika

3. Sausio 1 ąją - Vėliavos dieną, puoškimės trispalvėmis kepuraitėmis, „pripūskime ir leiskime, nešiokimės” didžiules vėliavas – balionus. Įmonės savo partneriams, klientams gali dovanoti vėliavas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Vasario 16 ąją - Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – verslo partneriams, klientams dovanokime Nepriklausomybės aktą - atspausdintą, austą, ar šokolado plytelės /saldainių dėžutės pavidalu.

5. Kovo 11 ąją - Nepriklausomybės atkūrimo ir spalio 25 ąją Konstitucijos dienomis -nešiokime specialias apyrankes su tautiniais motyvais, dovanokime verslo partneriams ir klientams Konstituciją įrašytą į usb raktą, kuris būtų natūralaus medžio ar odos korpusu, pateikiamas originalioje dėžutėje, arba Konstituciją kartu su originaliu, iš natūralios odos/pintu iš šiaudų, specialiai pagamintu knygos žymekliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų