REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Natūralu, kad susilaukusios mažylio mamaytės greitai išvargsta - kūnas dar nespėja atsigauti po gimdymo, o jau tenka stačia galva nerti į naujos gyvybės čiučiavimą, maitinimą, raminimą, o kur dar smulkūs pabėrimai, pilvelio diegliukai ir ašarėlės... Pridėjus dar ir namų ūkį, ūgtelėjusius vaikus, mylimą vyrą ir kniaukiančią katę tikrai nesunku pasiduoti stresui. Kaip to išvengti?

REKLAMA
REKLAMA

Duokite sau laiko

Trijų vaikučių mama ir knygos „Priklausoma nuo streso“ autorė Debė Mandel primena, kad susilaukus vaikelio svarbiausia būti kantrioms: „Vos pagimdžiusios moterys jau bando tilpti į senuosius drabužius. Ramiai. Jūsų kūnas keitėsi 9 mėnesius, duokite jam laiko grįžti į pradinę būseną.“ Jos kolegė, taip pat trijų vaikų mama ir rašytoja Klaudinė Wolk primena, kad gimus vaikeliui veiklas reikėtų trumpam atidėti į šoną: „Tai laikas, kuomet reikia gyventi ramiau - jokio valymo, virimo ir darbų. Tiesiog ramiai leiskite laiką. Tegul laikinai jums padeda ir jumis pasirūpina kiti, o jūs rūpinkitės tik vaikeliu.“

REKLAMA

Neslankiokite su pižmama

Daugelis psichologų teigia, kad nubudus ir iškart nuskubėjus į dušą bei persirengus kasdieniais drabužiais jaučiamės gyviau, pižamos nusirengimas tarsi simbolizuoja naujos dienos pradžią ir suteikia energijos. Pristumkite vaiką su visu vežimu ar lovele arčiau vonios kambario ir prauskitės atsidariusios duris, jeigu baiminatės, kad negirdėsite vaiko verkimo ir tai jums kelia stresą. Kita vertus, prisiminkite ir tai, kad vaiką puikiai gali ir turi nuraminti tiek tėtis, tiek kiti jūsų pagalbininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Miegokite netoli vaiko

Vaikeliui vos gimus statykite jo lopšį netoli savęs, savo miegamajame. Naktį vaikelį pamaitinkite ir vėl gulkite miegoti. Tyrimai rodo ir tai, kad vaikai miega ramiau, kuomet junta netoliese esančią mamą. Tikriausiai nereikia aiškinti, kad ramiai miegantis vaikas - ramiai mieganti mama. Vaikui užmigus būtinai gulkite ir jūs - net jeigu ir neužmigsite, tai bent ramiai pagulėkite, pasnaukite. Miegas dabar yra didžiausia vertybė, siekiamybė ir pramoga!

Nepasiduokite nostalgijai

Dauguma jaunų mamų greitai ima jaustis vienišos, ilgisi pasibuvimų su draugėmis ir buvusių laikų. Žinoma, mieli prisiminimai yra puiku, tačiau nepasiduokite nostalgijai! Mėgaukitės naujomis akimirkomis su savo mažyliu ir pasistenkite nepasiduoti vienatvei - susiraskite naujų, vaikelius auginančių draugių, kartu su jomis griebkite vežimus ir kurkite naujus prisiminimus! Nepamirškite ir to, kad senieji laikai, kelionės, vakarėliai, parodos ir teatrai tikrai niekur nedingo! Nė nepastebėsite kaip greitai jūsų mažiukas jau pats bėgios, krausis kuprinę ir lėks į vakarėlius su savo draugais! Mėgaukitės laiku su savo vaikučiu, tas laikas tikrai labai trumpas!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lankymo valandos

Suprantama, kad giminaičiai ir draugai nori pamatyti jauną mamą ir jos vos gimusį džiaugsmelį, tačiau jums būtina nustatyti ribas - tikrai jus mylintys žmonės supras jūsų nuovargį ir susirūpinimą vaikeliu, o ne susitikimais. Apsipratusi su naujomis mamos pareigomis surenkite susipažinimo su mažyliu vakarėlį. Pati nieko nedarykite, o tiesiog vadovaukite paradui - tegul vyras ar atėjusi draugė aptvarko namus, paruošia paprastų užkandžių, įjungia gražią muziką ir sukviečia artimiausius jums žmones. Sukursite progą jus pasveikinti visiems vienu kartu, o taip pat ir kelias valandėles ramiai papramogausite jaukioje namų aplinkoje.

REKLAMA

Priimkite pagalbą

Turite suprasti, kad vos gimus mažyliui gali būti sunku (ypač, jeigu tai jūsų pirmagimis). Jūs tikrai nesate nevykėlė, kuri nespėja atlikti visų darbų ir pasiduoda isterijoms. Esate žmogus, kurio gyvenimas ką tik apsivertė aukštyn kojom! Ir reikės šiek tiek laiko, kad jį atversti atgal. Nebijokite priimti pagalbos, kurią siūlo tėtis, vaiko močiutės ar draugai ir išdrįskite jos paprašyti pati. Paprašykite, kad vyras ar artimieji iš pagrindų sutvarkytų namus, supirktų reikiamas prekes, galiausiai, tiesiog atvežtų jums mėgiamo pyrago gabaliuką ir išvirtų arbatos.

REKLAMA

Pailsėkite

Susitarkite dėl tėčio, močiučių, tetų dienų - jų metu, pirmiausia kelioms valandoms, vėliau jau ir pusdieniui, vaikelį patikėkite artimiausiems. Pati tuo metu išeikite iš namų, susitikite su draugais, dalyvaukite savanoriškoje veikloje, tiesiog pasivaikščiokite ar pasimėgaukite masažu. Artimiesiems bus malonu praleisiti daugiau laiko su visų mylimu vaikeliu, o jūs, kelioms valandėlėms ištrūkusi iš rutinos, grįšite su naujomis jėgomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų