REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų saugaus eismo ekspertai skambina pavojaus varpais ir tvirtina, kad jaunimas nebemoka saugiai vairuoti. Užuot saugiai vairavę automobilį, jie prie vairo iš rankų nepaleidžia savo išmaniųjų telefonų – prisijungia prie „Facebook“, „Twitter“, tikrina elektroninius paštus ir bendrauja trumposiomis žinutėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Jungtinėje Karalystėje jaunimas dažniausiai sukeldavo eismo įvykius išgėrę alkoholio, pavartoję narkotikų ir, be abejo, viršiję greitį. Tačiau statistiką keičia sparčiai populiarėjantys išmanieji telefonai ir mobilusis internetas. Saugaus eismo ekspertai tvirtina, kad naudojant tokio tipo įrenginius vairuojant, automobilis tampa tikru ginklu nepatyrusiose paauglių ir jaunimo rankose. Pasak ekspertų, tai veikia labai panašiai, kaip ir narkotikai.

REKLAMA

Net penktadalis dalyvavusiųjų apklausoje jaunuolių (nuo 17 iki 24 metų amžiaus) prisipažino, kad vairuodami automobilį, prisijungia prie „Facebook“, naudojasi „Twitter“, siuntinėja laiškus elektroniniu paštu, bendrauja trumposiomis žinutėmis. Tokį savo elgesį jaunimas teisino tuo, kad jiems tiesiog būtina nuolat bendrauti su draugais ir pažįstamais, būti įvykių sūkuryje. Štai tokie tyrimų rezultatai buvo paskelbti kasmetinėje „Royal Automobile Club“ (RAC) ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai pabrėžia, kad visuomenė į tokius jaunimo daromus kelių eismo taisyklių pažeidimus žiūri skirtingai nei į vairavimą apsvaigus nuo alkoholio ar kvaišalų. Apspangusių jaunuolių vairavimą visuomenė smerkia ir netoleruoja, o štai į šiuolaikinių informacinių technologijų naudojimą žiūri kur kas atlaidžiau ir nemano, kad tai – grubus pažeidimas. Taigi, nieko keista, kad net 11 procentų apklaustų jaunųjų vairuotojų prisipažino, kad be to, jog prie vairo rašo laiškus ir trumpąsias žinutes, jie peržiūrinėja įvairius puslapius internete, žaidžia žaidimus ir diegia įvairias aplikacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viešai pateiktos ataskaitos matyti, kad Didžiojoje Britanijoje daugėja eismo įvykių ir vairavimo atvejų apsvaigus nuo narkotikų. Per pastaruosius metus užfiksuotas dvigubas apsvaigusių vairuotojų skaičius. „Naudojimasis internetu prie vairo ir vairavimas apkvaišus – du sparčiausiai augantys rodikliai jaunimo tarpe. Tai – didžiulė problema, kurią reikia spręsti kuo greičiau“, – tvirtino Davidas Bizley iš RAC.

Vis dažniau jaunimas nebesinaudoja laisvų rankų įranga, telefoną laiko tiesiog rankose. Tokie įpročiai lemia, kad tikimybė padaryti eismo įvykį padidėja dvigubai. „Iš šios apklausos aiškėja, kad naudojimasis išmaniaisiais telefonais yra kur kas pavojingesnis už vairavimą lengvai apsvaigus nuo alkoholio ar parūkius marihuanos“, – sako specialistai iš „Institute of Advanced Motorists and the Transport Research Laboratory“.

Iš britų policijos statistikos galima spręsti, kad išmaniųjų telefonų naudojimas sukelia apie 2 procentus visų užfiksuojamų eismo įvykių. Tačiau didžioji dauguma pažeidėjų nebuvo nubausti. Pernai tik 124 tūkstančiai asmenų gavo nuobaudas už tai, kad nenaudojo laisvųjų rankų įrangos vairuojant. Beje, net 42 procentai vairuotojų norėtų, kad būtų sugriežtinta bausmė už tai, kad vairuojant nesinaudojama laisvųjų rankų įranga.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų