REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eilės techninei apžiūrai jau ilgėja

Užvakar, antradienį, įsigaliojusios naujos transporto priemonių registravimo taisyklės jau pirmąją dieną pailgino automobilių eiles Panevėžio techninės apžiūros centruose, o „Regitroje“ iki tol apie pakeitimus negirdėję vairuotojai lakstė susiėmę už galvų. Nuo liepos 1 dienos transporto priemonės pirmiausia privalo pereiti techninę apžiūrą ir tik tada jų savininkai galės jas užregistruoti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo liepos 1 dienos transporto priemonės pirmiausia privalo pereiti techninę apžiūrą ir tik tada jų savininkai galės jas užregistruoti.

REKLAMA

 

Nusipirkusiesiems iš užsienio mašinas, kurių techninės apžiūros galiojimo terminas pasibaigęs, iš „Regitros“ teko sukti į kurį nors techninės apžiūros centrą arba automobilių servisą.

Nuo liepos 1 dienos techninė automobilių apžiūra privaloma prieš registravimą. Tačiau vairuotojai, jeigu nenori, ant numerio gali nebeklijuoti techninės apžiūros lipduko – jis nebeprivalomas. Ar sustabdytas automobilis yra perėjęs techninės apžiūrą, policijos pareigūnai galės patikrinti per atitinkamą kompiuterinę sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol automobilius buvo galima užregistruoti, o per septynias dienas pasirūpinti vadinamuoju techninės apžiūros lapu.

Beje, atvažiavusieji registruoti automobilių į „Regitrą“, be techninės apžiūros dokumentų, turės pateikti ir vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo polisą, o kai kurių transporto priemonių savininkai – atitikties įvertinimą ir patvirtinimą, privalomas muitinės procedūras patvirtinančius dokumentus.

Įmonės „Regitra“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė sako, kad tai nereiškia, jog automobilių ir motociklų savininkams reikės vargintis renkant reikalingus dokumentus. Duomenis, ar transporto priemonė atitinka nustatytus reikalavimus, „Regitra“ gaus iš Lietuvos muitinės, Lietuvos transporto priemonių draudikų biuro ir techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“, kitų institucijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Užupės, atitikties vertinimo arba ekspertizės gali prireikti iš JAV, trečiųjų šalių atvežtiems automobiliams ir motociklams. Be ekspertizės bus registruojamos jau Lietuvoje registruotos mašinos ir motociklai, taip pat naujos transporto priemonės, priklausančios Europos bendrijos patvirtintam tipui ir turinčios EB atitikties liudijimus. Kitaip sakant, visi nauji ir Lietuvoje jau važinėjantys automobiliai bei motociklai.

Ekspertizės nereikės ir ES arba Islandijoje, Norvegijoje ir Lichenšteine registruotoms

transporto priemonėms, atitinkančioms nustatytas direktyvas ir kurių pirmosios registracijos data šiose šalyse yra iki 2009 metų balandžio 29 dienos.

REKLAMA

L. Užupės aiškinimu, nuo liepos 1 dienos įsigaliojo palankesnės registravimo sąlygos, kai mašinos ar motociklai registruojami laikinai, tai yra, kai žmogus transporto priemonę nori išvežti iš šalies.

Laikini numeriai bus išduodami be ekspertizės, techninės apžiūros – reikės tik privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo.

Užklijuojant specialų lipduką, laikinosios registracijos numerio ženkluose bus nurodomas laikinosios registracijos terminas.

 

Vairuotojus įspės iš anksto

Dar viena naujovė, kuri palies daug vairuotojų, – supaprastintas transporto priemonės išregistravimas, kai ji baigiama eksploatuoti arba parduodama į užsienį. Nuo šiol automobiliai ir motociklai bus išregistruojami automatiškai, jų savininkams net nesikreipus, jeigu per 90 dienų jų savininkai nepasirūpins technine apžiūra, draudimu, nesumokės valstybės nustatytų mokesčių.

REKLAMA

„Regitros“ Panevėžio filialo vadovas Raimundas Kireilis sako, kad vairuotojus, kurių transporto priemonės dėl minėtų priežasčių gali būti išregistruotos, likus mėnesiui iki nustatyto termino pabaigos, jie įspės telefonu, elektroniniu paštu ar laišku.

R. Kireilio žiniomis, iš 2,3 mln. Lietuvoje registruotų transporto priemonių 900 tūkst. pasibaigusi techninė apžiūra.

Automobilių savininkai, pavyzdžiui, pagyvenę žmonės, kurie jais nevažinėja šaltuoju metu laiku, galės kreiptis į „Regitrą“ ir savo iniciatyva sustabdyti registraciją ir taip išvengti automatinio transporto priemonės išregistravimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgiausiai jie galės sustabdyti registraciją vieneriems metams.

Nuo spalio 1 dienos automatiškai bus išregistruojamos transporto priemonės, kurių savininkai miršta, taip pat išregistruotų juridinių asmenų.

 

Vairas gali tapti didelė problema

Bendrovės Panevėžio techninės apžiūros centro direktorius Rimantas Liberis sako, kad nuo šio mėnesio pradžios jie atlieka ir tam tikras funkcijas, kurios iki šiol būdavo transporto priemones registruojančios „Regitros“ prievole. Dabar ne pastarosios, o techninės apžiūros centrų darbuotojai registruos 8 automobilio parametrus (pagaminimo metus, masę, kėbulo numerį ir kt.).

REKLAMA

R. Liberis atkreipia dėmesį, kad gyventojai būtų atsargūs pirkdami iš užsienio atvežtą automobilį, kurio vairas iš dešinės pusės perkeltas į kairę. Tokios mašinos jie praktiškai negalės užregistruoti, nes ji nepereis privalomo atitikties įvertinimo. Lietuvoje nėra įmonės, kuri galėtų įvertini ir išduoti dokumentus, kad toks automobilis atitinka nustatytus reikalavimus.

Problemų nebus, jeigu tokios transporto priemonės savininkas pateiks ES šalies, kurioje ta priemone buvo važinėta, dokumentus, kad ji turi EB atitikties liudijimą.

REKLAMA

Techninės apžiūros centruose vairuotojų laukia ir dar viena naujovė. Mašinos ar motociklai, jeigu jiems bus nustatyta daugiau kaip 10 didelių trūkumą, turės pereiti ne pakartotinę, o visą apžiūrą iš naujo. Jų savininkams teks labiau patuštinti piniginę.

R. Liberis mano, kad tokia naujovė vairuotojus, prieš vykstančius į techninės apžiūros centrus, paskatins labiau pasirūpinti savo automobilių technine būkle.

„Dabar nemaža dalis vairuotojų atvažiuoja iš anksto tam nesiruošę. Jie mąsto taip: tegu surašo trūkumus, o tada jau žiūrėsiu, ką reikia remontuoti. Būdavo, kad surašydavom ir po 15–20 trūkumų“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

***

Policija galės naikinti

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas įspėja, kad nuo liepos 1-osios Kelių policijos pareigūnams suteikta teisė ne tik stabdyti ir bausti akivaizdžiai grėsmę keliančių automobilių ir motociklų vairuotojus, bet ir panaikinti techninės apžiūros (TA) dokumentų galiojimą. Tai galės daryti ir Valstybinės kelių transporto inspekcijos pareigūnai.

TA galės būti panaikinta dėl neveikiančio pagrindinio stabdžio, kaip reikiant neveikiančio vairo mechanizmo, žieminių padangų vasarą ir vasarinių žiemą naudojimo, jei automobilio pernelyg užtamsinti stiklai, jei automobilio variklio skleidžiamas triukšmo lygis didesnis nei leidžiama ir kitais įstatymuose numatytais atvejais.

Teigiama, kad naujovės neigiamai atsilieps ir auksarankiams, iš kelių senų automobilių lipdantiems vieną, bet jų teigiama naudą pajus visi kelių eismo dalyviai, nes juose sumažės pavojų keliančių monstrų.

Tokie sulipdyti automobiliai dabar nebepereis techninės apžiūros.

 

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų