REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplikacijos, kurios nugali vėžį

Tyrinėtojai turi netikėtą naują ginklą kovoje su vėžiu – nemokamas žaidimų aplikacijas. Mes papasakosime, kaip gali prisidėti prie kovos su šia baisia liga.

REKLAMA
REKLAMA

Visi, ko gero, girdėjome bauginančių istorijų apie mobiliųjų telefonų sukeliamą vėžį. Pasirodo, įrenginys Tavo rankoje sugeba atlikti ir priešingą dalyką – pagelbėti rasti panacėją nuo šios ligos. Įsivaizduok, kad kiekvieną kartą spręsdamas, kokiu kampu paleisti piktą paukščiuką, kartu stebi genetinių duomenų struktūras. Vėžio gydymas naudojant žaidimus gali pasirodyti lyg iš fantastikos srities, tačiau principai yra labai realūs. Žaidimai ir kitos paprastos mobilios aplikacijos gali būti naudojami tyrinėtojų visame pasaulyje duomenims sulyginti, anomalijoms ieškoti, gydymo būdams tobulinti ir net kuriant prevencinius vaistus.

REKLAMA

Tačiau ne tik tyrinėtojai žaidžia žaidimus – tą patį daro milijonai žmonių visame pasaulyje, jų bendra smegenų (ir nykščių) galia tampa reikšmingu ginklu kovojant su šia pragaištinga liga. Tai tapo įmanoma todėl, kad paprastos žaidimų aplikacijos atlieka gudrius skaičiavimus, kurie buvo medicinos tyrinėtojų svajonėmis. Tuoj viską paaiškinsime…

Genų žaidimas

Pasaulinę kovos su vėžiu dieną vasarį Cancer Research UK organizacija paleido nemokamą aplikaciją Play to Cure: Genes in Space, kurią gali parsisiųsti iš Google Play parduotuvės (www.snipca.com/11567) arba Apple App Store (www.snipca.com/11568). Gali pamanyti, kad tiesiog žudai laiką naikindamas asteroidus šiame paprastame Space Invaders stiliaus žaidime, tačiau iš tikrųjų kiekvienas Tavo numuštas asteroidas yra sudėtinė svarbių genetinių duomenų dalis – žaisdamas šį žaidimą, padedi mokslininkams analizuoti žmogaus organizmo genų struktūras. Visa informacija yra realiu laiku siunčiama į Cancer Research UK laboratoriją Kembridžo universitete, kur tyrinėtojai kuria naujus vaistus, padedančius kovoti su krūties vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Medicininių duomenų stebėjimas ir analizavimas yra gana paprastas procesas, tačiau jų yra tiek daug, kad tyrinėtojams reikia pagalbos – būtent todėl jie ir išleido šį žaidimą. Jų užduotis yra milžiniška – išanalizuoti 46 000 duomenų rinkinių, o reikiamam tikslumui užtikrinti kiekvieną rinkinį reikia išanalizuoti 50 kartų. Tai labai varginantis ir besikartojantis darbas, kurį vietoj jų atlieka žaidėjai, šį žaidimą žaisdami savo telefonuose ir planšetiniuose kompiuteriuose.

Genes in Space yra antrasis Cancer Research UK duomenų analizės žaidimas – jis pasirodė po sėkmingo internetinio galvosūkių žaidimo Cell Slider (www.cellslider.net), išleisto kartu su Amazon, Facebook ir Google. Žaidimą, kuriame reikia surasti skirtumus tarp vėžio ląstelių paveikslėlių, žaidė apie 200 000 žmonių. Per tris mėnesius žaidėjai išanalizavo ir milžinišką dviejų milijonų paveikslėlių archyvą – tyrinėtojams šiai užduočiai atlikti prireiktų 18 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi mes esame statistikai

Įrodyta, kad didesnis dalyvių skaičius efektyviau padeda mokslininkams spręsti užduotis. Kai Citizen Science Alliance 2007 metais paleido savo Galaxy Zoo svetainę (www.galaxyzoo.org), jie kas valandą gaudavo 70 000 tarpgalaktinių nuotraukų klasifikacijų. 2012 metais Cancer Research UK kartu su Citizen Science Alliance pradėjo samdyti IT savanorius savo Good for Nothing (www.goodfornothing.com) projektui. Bendradarbiaudamos tarpusavyje, komandos greitai suprato, kad kuo daugiau pramogų elementų siūlo aplikacija, tuo daugiau potencialių vartotojų ji gali sudominti.

REKLAMA

Dar daugiau, kai žmonės žaidžia žaidimus, jų smegenys skirtingai nei programinė įranga pastebi net subtiliausias struktūras. Pavyzdžiui, Genes in Space žaidime naudojamos genų išraiškos duomenų matricos (mikromatricos), kurios padeda numatyti įvairias vėžio rūšis. Mokslininkai ilgus metus kuria sudėtingus programinius algoritmus, skirtus pakeitimams jose surasti, tačiau priėjo išvadą, kad šių algoritmų skaičiavimų rezultatai nėra pakankamai tikslūs. Ir kuo daugiau žmonių akių įvertina šias genų struktūras, tuo tikslesni būna rezultatai.

REKLAMA

Vėžio tyrimų pavertimas populiariu žaidimu padeda procesą padaryti efektyvesniu ir jį pagreitinti. Cancer Research UK atstovų teigimu, žmonės tokius žaidimus kaip Genes in Space žaidžia todėl, kad siekia prisidėti prie gyvybių gelbėjimo, o ne tam, kad užmuštų laiką. Visi jie jaučiasi nuoširdžiai prisidedantys prie bendro ir garbingo tikslo. „Kiekviena minutė, skirta mūsų išmaniojo telefono žaidimui, padės mums greičiau nugalėti vėžį, – teigia Hannah Keartland iš Cancer ResearchUK. – Kartu mes priartiname dieną, kai visos vėžio formos bus nugalėtos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galia Tavo kišenėje

Smegenų galia ir masinis dalyvavimas yra labai svarbūs kovojant su vėžiu, tačiau nereikia nuvertinti ir išmaniojo telefono skaičiavimų galios. HTC nauja Android aplikacija Power To Give (nemokama iš www.snipca.com/11569, bet reikia Android 4.3 arba naujesnės versijos) leidžia Tavo telefono laisvą procesoriaus galią naudoti kovai su vėžiu, kol telefonas nėra naudojamas. Norėdamas dalyvauti, parsisiųsk aplikaciją, pasirink tyrimų programą, įjunk savo telefoną krautis ir įsitikink, kad Wi-Fi yra aktyvintas. Aplikacija nepastebimai veiks foniniu režimu, Tavo telefono procesoriaus galią teikdama pasirinktam projektui. Tai tikrai revoliucinis būdas mokslui paremti.

REKLAMA

Be vėžio tyrimo, Power To Give leidžia paremti nemažai kitų medicinos ir mokslo projektų, tarp kurių – gyvybės formų visatoje paieškos, klimato pokyčiai ir kova su Alzhaimerio liga. „Visa tai yra projektai, kuriems atlikti prireiktų amžių“, – teigia kūrėjai. Vien 2013 metais buvo parduota apie 785 milijonai Android telefonų – gali įvertinti šios aplikacijos potencialą. Naudodamas savo telefoną tokiems reikšmingiems tyrimams, gali padaryti realią įtaką savo paties ateičiai.

TECHNOLOGIJOS KOVOJE SU VĖŽIU

Į kovą su vėžiu stoja vis naujos technologijos – nors jas geriau palikti profesionalams.

AKINIAI, KURIE LEIDŽIA MATYTI VĖŽIO LĄSTELES

JAV chirurgai kuria išmaniuosius akinius, kurie padeda matyti vėžio ląsteles. Akiniai užkrėstas ląsteles verčia švytėti, taigi chirurgams operacijų metu bus paprasčiau jas atskirti nuo sveikų ląstelių. Krūties vėžio chirurgė dr. Julie Margenthaler, kuri išbandė šiuos akinius, teigia, kad jie drastiškai sumažina antrosios operacijos tikimybę – paprastai tokios operacijos yra atliekamos tuomet, jeigu visų užkrėstų ląstelių nepavyko pašalinti iš karto. „Priešaky – papildomi tyrimai ir testavimai, tačiau pirmieji rezultatai labai džiugina“, – sakė ji.

REKLAMA

FANTASTINĖ MINIATIŪRINIŲ RAKETŲ KELIONĖ

Gydytojai netrukus ypač mažus raketos formos nanometrus galės paleisti per vėžio ląstelių membranas ir jas sunaikinti iš vidaus. Šie miniatiūriniai įrenginiai, gaminami iš aukso ir cheminio elemento rutenio, gali būti valdomi nuotoliniu būdu ir keliauja kraujagyslėmis kaip 1966 metų filme „Fantastinė kelionė“. Nanometrai bus naudojami ir vaistams į įvairias kūno vietas pristatyti, tačiau mokslininkai tikisi, kad jie bus pakankamai galingi tam, kad pramuštų ląstelių membranas ir taptų galingu ginklu kovojant su vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3D MAMOGRAMA

Klinikiniai 3D mamografijos testai rodo, kad tai gali būti didžiulis žingsnis į priekį diagnozuojant krūties vėžį. Tradicinė 2D mamografija buvo kritikuojama dėl tikslumo stokos, o 3D technologija pasižymi 40 procentų didesniu vėžio diagnozavimo tikslumu. Tokia mamografija jau siūloma kai kuriose JAV ligoninėse.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų