REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žvitrios lietuvių akys Meksikoje

Kuriant verslą itin svarbu pažinti vietinę kultūrą

Neretas, taikliai pastebėjęs NT kainų augimą, suskumba patrinti rankomis ir iš to pralobti. Taip nutiko ir porai lietuvių. Tik kitapus Atlanto – Meksikoje.

Neretas, taikliai pastebėjęs NT kainų augimą, suskumba patrinti rankomis ir iš to pralobti. Taip nutiko ir porai lietuvių. Tik kitapus Atlanto – Meksikoje.

REKLAMA

Giedrė Sankauskaitė

„Riviera Maya Property Consultants“ suteikia paslaugų paketą tiems, kurie nori investuoti į Meksikos regione esantį Tulumo miestą. Pagal kliento pageidavimus ir galimybes parenkamas žemės plotas, paruošiamas architektūrinis projektas, sutvarkomi visi juridiniai dokumentai.

„Atliekame viską, ką reikia. Be to, mums pranašumą prieš vietines NT rinkas suteikia užsienio investuotojų lūkesčių supratimas ir kokybiškesnis paslaugų teikimas“, – nesikuklindama savo pranašumus vardijo viena iš „Riviera Maya Property Consultants“ įkūrėjų Raminta Lilaitė.

Lėta pradžia

Mintis pradėti verslą Meksikoje R. Lilaitei kilo dar 2008-aisiais. Tuo metu ji dirbo visuomeninių ryšių agentūroje Niujorke. Tada lietuvė turėjo tiesioginį klientą Riviera Maya – regione prie Karibų jūros pakrantės. Būtent dirbdama šiame regione R. Lilaitė pastebėjo, kad čia NT – žemės – kaina nuolat auga. Pasak jos, šis regionas turistų buvo atrastas dar visai neseniai, prieš 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Leisdama daug laiko tarp Meksikos ir Niujorko, pastebėjau, kad netoli esantis Tulumo miestelis taip pat turi potencialą išaugti į nemažą kurortą, – leidiniui pasakojo R. Lilaitė. – Juk nuo Niujorko iki Tulumo – tik 3 valandos skrydžio.“

REKLAMA

Taigi sukauptą darbo patirtį ir nuolatinius rinkos stebėjimus kartu su draugu Gabriele Sbalbi lietuvė nusprendė pritaikyti Tulume.

„Tulumas turi daug valstybinių plėtros reikalavimų, kadangi siekiama išlaikyti natūralų šios vietos grožį, – kalbėjo ji. – Kurorto plėtra negali kenkti vietinei gamtai, o didesni nei dviejų aukštų pastatai neleidžiami.“ Vis dėlto ir esant griežtiems reikalavimams šio kurorto, pasak R. Lilaitės, augimas yra akivaizdus.

„2007 metais už 1 kv. metrą žemės Tulume prie jūros būtumėte sumokėję 35 JAV dolerius, o 2012 metais ši kaina pakilo iki 75 JAV dolerių. Šiais metais ji jau siekia 150 dolerių“, – apie didelius kainų šuolius pasakojo R. Lilaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, toliau nuo jūros esanti žemė kol kas kainuoja daug pigiau, pastebimas 8–10 proc. metinis kainų augimas.

R. Lilaitei verslą padėjo vystyti ne tik minėtas jos draugas, bet ir vėliau atsitiktinai Tulume sutikta kita lietuvė – Rūta Ulevičiūtė su savo draugu Claudio Catanzaro.

„Tuomet nusprendėme suvienyti jėgas ir keturiese įkūrėme savo NT, architektūros ir statybų bendrovę – „Riviera Maya Property“, – kalbėjo pašnekovė.

Pirma – pelnyti reputaciją

Viena įmonės savininkių R. Lilaitė savaitraščiui „Ekonomika.lt“ pasakojo, kad apskritai kuriant verslą Meksikoje itin svarbu pažinti vietinę kultūrą, meksikiečių mentalitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pradedant veiklą Meksikoje būtina sukurti abipusį pasitikėjimą ir šnekėti meksikietiškai“, – apie verslo ypatumus kitapus Atlanto kalbėjo R. Lilaitė. Ji pastebi, kad Meksikoje, priešingai negu JAV, pradedant verslą svarbiausi yra asmeniniai santykiai su būsimais verslo partneriais.

Visgi būtų pernelyg paprasta, jeigu pradedant verslą šioje šalyje užtektų tik susibendrauti su vietiniais gyventojais.

„Būtina ir gera reputacija, kad užsitikrintum verslo sklandumą ir geras sąlygas ateityje“, – kalbėjo viena iš „Riviera Maya Property Consultants“ įkūrėjų. Ji teigė, kad pirmiesiems pirkimo–pardavimo sandoriams įvykdyti prireikė net kelerių metų.

REKLAMA

Vis labiau skubantiems lietuviams toks laiko tarpas gali atrodyti itin didelis, tačiau Meksikoje gyvenimo tempas kur kas lėtesnis negu Lietuvoje, ką jau kalbėti apie JAV ar Vakarų Europą.

R. Lilaitė leidiniui pasakojo, kad pats formalus įmonės kūrimas nesukėlė didelių problemų. Verslininkė jas prilygino „įprastoms procedūroms“.

„Tik ilgiau užtruko leidimo rezidencijai gavimas ir bendrovės administracinis patvirtinimas“, – prisimena ji.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų