REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sektorius, kuris iš krizės dar nepakilo

Žinių radijas

REKLAMA

Interviu su Lietuvos karjerų asociacijos prezidentu Antanu Bartuliu:

Kokia situacija karjerų sektoriuje? Galbūt atsistatė žvyro ir smėlio vartojimas šiek tiek atgijus statyboms?

REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su 2008 metais, prieškriziniu laikotarpiu, mes tokio atsigavimo nejaučiame. Ypač kelių statybos sektoriuje, tai lėmė, kad tie pinigai, kurie buvo skiriami valstybės kelių tiesimui, priežiūrai 2008 metais, neatsistatė, nors formaliai deklaruojama, kad valstybės biudžetas absoliučiais skaičiais pasiekė ikikrizinį lygį, tačiau iš tų atsistačiusių pinigų, mums į kelių programą neatstatė to lygio, kuris buvo 2008 metais. Dėl to praktiškai turėdami perpus mažesnius asignavimus ir užsakymų rinkoje turime perpus mažiau.

REKLAMA

Koks žvyro ar smėlio kainų lygmuo? Ar nebrangs šios žaliavos artimiausiu metu?

Kainų lygmuo po krizės yra kritęs ir dabar labai sunkiai atsistato. Kadangi daugelis smėlio, žvyro karjerų išnaudoja tik 50 proc. savo gamybinių pajėgumų. Tai rodo, kad rinkoje konkurencija yra labai didelė, o paklausa yra sąlyginai maža. Dėl to esant tokiai situacijai, kainų kilimas yra nelogiškas. Jis kyla tik tiek, kiek rinkoje pasikeičia situacija dėl energetinių išteklių pakilimo. Vien dėl to, kad keliamas ir minimalus darbo užmokestis, tada keliama ir neminimalaus darbo užmokesčio dalis šiems darbuotojams. Tai yra išoriniai faktoriai, kurie vienaip ar kitaip daro įtaką gaminamos produkcijos savikainai. Kadangi įmonės negali viso šito amortizuoti pelno sąskaita, dėl to dalis padidėjusių išlaidų yra perkeliama į naujai parduodamos produkcijos kainą. Bet šie procesai yra labai skausmingi, lėti ir nė viena įmonė norėtų, kad ta kaina būtų didesnė, tačiau rinkoje šitaip padaryti kol kas negalima.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip manote, kodėl žvyras ir smėlis yra vagiamas, miškuose kasami nelegalūs karjerai? Galbūt gyventojai nebeįperka šių statybinių žaliavų ir vogti verta?

Tikrai tai nėra ta prekė, ji ne akcizinė, kur kontrabanda klesti. Tos medžiagos yra pakankamai pigios. Jei statai namą, tai jo statybai keletą mašinų smėlio finansuoti tikrai rasi finansinių išteklių, o ne įsivelsi į neteisėtus dalykus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų