REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Britanijos mokslininkai ir inžinieriai pagamino pirmąjį pasaulyje robotą - apsaugininką, kuris veikia autonomiškai ir saugo jam patikėtas patalpas 24 valandas per parą.

REKLAMA
REKLAMA

Bobu pavadintas apsauginis buvo sukurtas Birmingemo universitete vykdant 12,3 mln. svarų vertės projektą STRANS, kurio paskirtis - išmokyti robotus racionalių ir savarankiškų veiksmų realiomis jų aplinkos sąlygomis. Tokie robotai galėtų būti naudojami kaip namų ruošos pagalbininkai ar apsauginiai. Būtent dėl to Bobas jau praleido daugiau nei mėnesį saugodamas saugos tarnybos G4S būstinės patalpas.

REKLAMA

Bobas yra 1,75 m ūgio ir visiškai autonomiškas. Jis skenuoja visas patalpas 3D jutikliais ir lygina gautą informaciją su etaloniniu modeliu, kuris parengtas atsižvelgiant į tai, kaip viskas turėtų atrodyti pastato viduje. Jei Bobas pastebi, kad kas nors patalpose juda ar keičiasi lyginant su paskutinio skenavimo duomenimis, jis išsaugo šią informaciją ir perduoda savo vadovams.

Jis taip pat moka įkrauti savo baterijas, kai jos ima sekti, ir gali paprašyti pagalbos, jei patruliuodamas netyčia užstrigtų už netikėtų kliūčių ir negalėtų pajudėti.

Pranešama, kad saugos bendrovės darbuotojai jau taip priprato prie Bobo, kad ima jį kalbinti, kai jis patruliuodamas juda šalia jų koridoriumi, ir kviečia savo artimuosius ateiti į biurą su juo nusifotografuoti. O kaip atrodo kasdieninė Bobo veikla, galima pamatyti šiame vaizdo siužete.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų