REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Sikorskis: Maskvos planai sukurti marionetines valstybes Ukrainoje žlugo

Rusija kaltina Vakarus geopolitiniais žaidimais (papildyta 12.51)

12 val. 51 min. Rusija antradienį pareiškė apgailestaujanti dėl Ukrainos sprendimo atnaujinti karinę operaciją prieš prorusiškus separatistus ir paragino Kijevo partnerius užsienyje liautis naudoti šią šalį kaip pėstininką geopolitiniuose žaidimuose.

12 val. 51 min. Rusija antradienį pareiškė apgailestaujanti dėl Ukrainos sprendimo atnaujinti karinę operaciją prieš prorusiškus separatistus ir paragino Kijevo partnerius užsienyje liautis naudoti šią šalį kaip pėstininką geopolitiniuose žaidimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos prezidento Petro Porošenkos paskutinę minutę priimtas sprendimas nepratęsti ugnies nutraukimo po konsultacijų su Rusija, Prancūzija ir Vokietija „kelia gilų apgailestavimą“, pažymėjo Užsienio reikalų ministerija, kaltindama neįvardytas užsienio jėgas sužlugdžius taikos derybas.

REKLAMA

„Dar kartą raginame (partnerius) liautis naudoti Ukrainą kaip kozirį geopolitiniuose žaidimuose“, – pridūrė ministerija, pabrėždama, kad raginimai malšinti protestus jėga yra „nusikalstami“.

11 val. 22 min.  Rusijos Federacijos projektas, kuriuo buvo siekiama sukurti marionetines valstybes Ukrainos teritorijoje žlugo, censor.net.ua cituoja Lenkijos vidaus reikalų ministrą Radoslawą Sikorskį.

„Maskvoje tikėjosi, kad taip pat, kaip ir Kryme, kitose rytų ir pietų Ukrainos dalyse, pasiseks gauti didžiosios visuomenės dalies palaikymą. Šis regioninių pučų ir marionetinių valstybių sudarymo planas Ukrainos teritorijoje patyrė nesėkmę“, - kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu diplomatas perspėjo, kad V. Putino pralaimėjimas nereiškia, kad „nebus eilinių bandymų“.

Be to, R. Sikorskis pažymėjo, kad kai V. Putinui nepavyko įgyvendinti savo projekto visoje Ukrainos teritorijoje, šiuo metu jis bando atimti nors dalį Ukrainos teritorijos.

ES antradienį spręs dėl sankcijų Rusijai, sako vokiečių parlamentaras

Įtakingas vokiečių parlamentaras iš kanclerės Angelos Merkel konservatorių partijos antradienį sakė, kad Europos Sąjunga (ES) vėliau antradienį spręs, ar griežtinti sankcijas Rusijai už tai, ką jis pavadino reikalavimų stabilizuoti situaciją Ukrainoje nevykdymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendimas bus priimtas šiandien“, – Vokietijos radijui sakė Nobertas Roettgenas (Nobertas Rėtgenas), Bundestago – žemųjų parlamento rūmų – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

Pasak N.Roettgeno, ES pateikė „konkrečius, įvykdomus“ reikalavimus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kurie daugiausia nebuvo įvykdyti, tad tolesnės sankcijos yra neišvengiamos.

„Europos Sąjunga laikysis ir privalo ... laikytis to, ką pasakė, antraip praras pasitikėjimą ir nieko nebegalės padaryti dėl deeskalavimo ir stabilumo“, – sakė jis radijui „Deutschlandfunk“.

REKLAMA

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka anksti antradienį paskelbė, kad pasibaigus ugnies nutraukimo periodui vyriausybinės pajėgos atnaujins operacijas prieš prorusiškus ginkluotus separatistus.

P.Porošenka nurodė, kad sukilėliai paliaubų nesilaikė.

Rusijos parlamento pirmininkas ragina pratęsti paliaubas rytų Ukrainoje

Rusijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkas antradienį paragino pratęsti paliaubas rytų Ukrainoje, kai tos šalies prezidentas Petro Porošenka pareiškė užbaigsiantis vienašališką ugnies nutraukimą ir atnaujinsiantis karinę kampaniją prieš prorusiškus separatistus, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

REKLAMA

„Manome, kad be paliaubų, nepradėjus dialogo, tiesiog neįmanoma atkursti taikos, įstatymų ir tvarkos Ukrainoje“, – sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas, kuris yra artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas.

Kremlius kol kas nekomentavo žinios, kad paliaubos nutraukiamos.

Europos Sąjunga (ES) gali sugriežtinti sankcijas Maskvai, jeigu prorusiški sukilėliai nesiims veiksmų konfliktui užbaigti. Tačiau Rusija neigia kaltinimus, kad ji vadovauja sukilėliams rytų Ukrainoje.

Kitas įtakingas parlamento narys Sergejus Mironovas, paragino Rusiją užtikrinti griežtą sienos kontrolę prie maistingųjų Luhansko ir Donecko sričių rytų Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, S.Mironovas, vadovaujantis partijai „Teisingoji Rusija“, kuri palaikė V.Putiną per krizę Ukrainoje, sakė, kad griežtesnė sienos kontrolė leistų sukurti humanitarinį koridorių, kuriuo galėtų pasitraukti pabėgėliai, norintys ištrūkti iš kovų zonos.

S.Naryškinas kaltino Kijevą palaikančias Vakarų šalis, kurios esą pro pirštus žiūri į žmogaus teisių pažeidimus ir pabėgėlių, besitraukiančių iš Ukrainos, srautą.

„Tai absurdo teatras“, – „Interfax“ citavo S.Naryškiną.

Dūmos pirmininkas pridūrė, kad Vakarų šalių atstovai elgiasi keistai, „tarsi jie nepastebėtų, kas dedasi Ukrainoje; tarsi krizė ir pilietinis karas vyktų ne Europos centre“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų