REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

  Lenino statula grįžo į buvusį pavyzdinį komunistinės Lenkijos miestą, tačiau bolševikų revoliucijos lyderis, kuris anksčiau būdavo pagerbiamas didingais paminklais, dabar pavaizduotas kaip mažas ryškiai žalias žmogeliukas, besišlapinantis nuo juodo postamento.

  Lenino statula grįžo į buvusį pavyzdinį komunistinės Lenkijos miestą, tačiau bolševikų revoliucijos lyderis, kuris anksčiau būdavo pagerbiamas didingais paminklais, dabar pavaizduotas kaip mažas ryškiai žalias žmogeliukas, besišlapinantis nuo juodo postamento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis ironiškas Rusijos revoliucionieriaus atvaizdas, atsiradęs darbininkiškame Krokuvos priemiestyje Nova Hutoje, siūlo galimybę per humoro prizmę pažvelgti į sudėtingą Lenkijos komunistinę praeitį.

REKLAMA

„Ar esame pajėgūs priskirti juokingesnę, siurrealistinę reikšmę tai praeičiai, susprogdinti burbulą, parodyti, kad galime atsikratyti traumos, naudodami juoką ir atstumą?“ – klausė menininkas Bartoszas Szydlowskis (Bartošas Šydlovskis), sukūręs tą statulą kartu su savo žmona Malgorzata (Malgožata).

Komiška Lenino statula buvo pastatyta kaip viena meno festivalio, kurio metu įvairūs kūriniai eksponuojame tame mieste, turinčiame daugiau nei 200 tūkst. gyventojų, akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Statulos, pavadintos „Ateities fontanu“, kūrėjai siekia nuplėšti ideologinio simbolizmo skraistę nuo didžiulio originalaus Lenino paminklo, kuris Nova Hutoje iškilo po Antrojo pasaulinio karo, kai Lenkija buvo Sovietų Sąjungos palydovė, tačiau buvo nugriautas subyrėjus komunistiniam režimui 1989 metais.

Švytinčios žalios spalvos Leninas tėra 68 centimetrų aukščio – dešimt kartų mažesnis negu anksčiau mieste stovėjęs paminklas. Jo akis rėžianti spalva ir jokios pagarbos nerodanti poza tampa didžiuliu kontrastu originalaus socialistinio realizmo stiliaus paminklo griežtumui ir pompastikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl toks mažytis? Tikslas buvo apkarpyti ideologiją iki jos tikrojo dydžio“, – sakė vietos muziejaus meno istorikas Maciejus Mizianas.

Nova Huta, svarbus pramonės centras, sovietų diktatoriaus Josifo Stalino buvo pasirinktas kaip pavyzdinis miestas ir atsvara viduriniosios klasės miestui Krokuvai – buvusiai Lenkijos karalių sostinei ir svarbiam kultūriniam, intelektualiniam ir religiniam centrui.

1949 metais Nova Hutoje buvo pradėta statyti milžiniška plieno gamykla, kuri buvo pavadinta Lenino vardu. Tas kompleksas buvo menkai ekonomiškai pagrįstas, nes akmens anglys ir geležies rūda turėjo būti iš toli gabenamos.

REKLAMA

„Kitaip negu likusiame komunistiniame bloke, Lenkija turėjo tik dvi ar tris Lenino statulas. Tuo tarpu Čekoslovakijoje, Rytų Vokietijoje ir Vengrijoje jų buvo ant kiekvieno kampo“, – M.Mizianas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Tačiau komunistai nenorėjo pykdyti lenkų, visiškai suvokdami jų neigiamus jausmus rusų atžvilgiu“, – aiškino jis.

Nova Hutoje taip pat iš pradžių nebuvo paminklo Leninui, tačiau užsienio delegacijos stebėdavosi, kad miestas, kurio plieno gamykla pavadinta komunistų lyderio vardu, neturi jo statulos.

REKLAMA

Nusileidęs spaudimui, buvęs Lenkijos komunistų partijos vadovas Wladyslawas Gomulka (Vladyslavas Gomulka) „nusprendė pastatyti tokį paminklą miesto širdyje, nors jis greitai tapo miesto gyventojų taikiniu“, – sakė M.Mizianas.

Kai kurie apipurkšdavo statulą kates viliojančio kvapo skysčiu, todėl komunistų lyderio statula greitai pradėdavo dvokti kačių šlapimu. Kiti mėgino jį susprogdinti, tačiau buvo apgadintos tik Lenino kojos.

1989 metais žlugus komunistiniam režimui, Lenino statulos buvo griaunamos visame komunistiniame Rytų Europos bloke. Nova Hutoje stovėjęs paminklas buvo parduotas kaip metalo laužas vienam Švedijos verslininkui, kuris jį pastatė savo pramogų parke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Szydlowskis sakė, kad jo kūrinys sulaukė daugiausiai palankių atsiliepimų, o gyventojai tikisi, kad jis padės pritraukti į Nova Hutą daugiau turistų.

Tačiau patenkinti ne visi, – 53 metų Zbigniewui Obrusikui (Zbignevui Obrusikui) naujoji statula žadina skausmingus prisiminimus.

„Būtent prie Lenino paminklo ZOMO (komunistinio režimo riaušių milicija) mušė mus per „Solidarumo“ demonstracijas“. – aiškino vyras, turėdamas omenyje demokratijos siekusią profsąjungą, kuri padėjo šaliai išeiti iš komunistinio režimo.

„Dar per anksti mums turėti naują Leniną Nova Hutoje“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu du konservatyvios opozicinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nariai apvyniojo Lenino statulą plastikine plėvele, aiškindama, kad tokia „apsauga“ prilygs „prezervatyvui“, neleidžiančiam plisti komunistinei ideologijai.

REKLAMA

PiS nariai taip apskundė B.Szydlowskį komunistinės propagandos skleidimu, už kurį Lenkijoje gali būti skirta iki dvejų metų laisvės atėmimo.

Meno festivaliui pasibaigus, Lenino statula buvo pašalinta iš pagrindinės aikštės ir perkelta į kitą, esančią prie B.Szydlowskio vadovaujamo teatro.

„Dabar ji saugi, ir tikimės, kad ji ten liks visiems laikams“, – sakė menininkas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų