REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kauno apygardos teismas po daugiau nei dviejus metus trukusio nagrinėjimo paskelbė nuosprendį su nusikalstama Agurkinių gauja siejamų kauniečių byloje. Iš penkių vyrų, kuriems buvo pateikti kaltinimai, nuosprendis paskelbtas trims.

 Kauno apygardos teismas po daugiau nei dviejus metus trukusio nagrinėjimo paskelbė nuosprendį su nusikalstama Agurkinių gauja siejamų kauniečių byloje. Iš penkių vyrų, kuriems buvo pateikti kaltinimai, nuosprendis paskelbtas trims.

REKLAMA

Mantas Nauronis (27 m.) už grotų praleis 8 metus. Jis pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo nužudyti ir narkotikų laikymo. Edmundas Dranginis (25 m.), kuris peiliu puolė du vaikinus, kalėti turėtų 9 su puse metų. Mažiausiai muštynėse pasižymėjęs, peiliu nesišvaistęs, o tik kliudęs užpultiesiems pabėgti Karolis Smalstys (28 m.) nuteistas 5 su puse metų laisvės atėmimo bausme.

Kartu su šia trijule buvo teisiami nužudyto Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinto Algirdo Žemaičio-Kuko sūnus Mindaugas Žemaitis-Kukiukas ir Edvinas Trimailovas-Šyvas. Jie buvo kaltinami turėję narkotikų ir norėję juos platinti, tačiau teisme tai nebuvo įrodyta. Kaltu dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis pripažintas tik M. Nauronis. Jį sulaikant pareigūnai rado 2,26 gramo naudoti paruoštų kanapių.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarė nužudyti

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2011 metų rugpjūčio 13-osios naktį Kaune, Draugystės gatvėje, esančiame naktiniame bare „Iltis“ kaltinamieji K. Smalstys, E. Dranginis ir M. Nauronis susikivirčijo su nukentėjusiaisiais M. P. bei S. K. Po apsižodžiavimo kaltinamieji anaiptol nenurimo – susitarė užpulti jiems „deramos pagarbos“ neparodžiusius nukentėjusiuosius ir juos nužudyti.

REKLAMA

Taigi trys girti kaltinamieji, ginkluoti dviem peiliais, nutarė abiejų kauniečių palaukti šalia baro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Šiems išėjus ir sėdus į savo „Audi“, K. Smalstys, E. Dranginis ir M. Nauronis, nepaisydami aplink esančių žmonių ir pagal iškvietimą atvykusio apsaugos darbuotojo, paleido į tą mašiną alaus butelį ir prišoko patys. Daužydami „Audi“ langus, o joje užsidariusius vyrus vadindami „gaidžiais“ ir „kaimiečiais“, įsiutę užpuolikai bandė juos ištraukti laukan. E. Dranginis pro pravirą langą pamėgino trenkti vienam nukentėjusiajam į galvą, o kai abu puolamieji išlipo iš automobilio, trijulė išsitraukė peilius ir puolė juos badyti. Teisėsaugininkai neabejoja, kad nelaimėliai būtų nužudyti, jeigu ne policiją iškviesti pagrasinę baro lankytojai ir gumine lazda kaltinamuosius apkūlęs apsaugininkas. Pabūgę policijos, K. Smalstys, E. Dranginis ir M. Nauronis paspruko. Sunkiai sužeisti nukentėjusieji buvo nugabenti į ligoninę ir medikams pavyko išgelbėti abiejų gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA

Bandė reketuoti

2008 metais M. Žemaitis kartu su K. Smalsčiu buvo nuteisti už savavaldžiavimą, kai buvo pabandę Kėdainiuose „įvesti tvarką“ ir iš vietos verslininko išlupti skolą.

Vienas kėdainiškis, pats turintis nedideles automobilių remonto dirbtuves, savo automobilio remontą patikėjo kolegoms, bet jų darbu liko nepatenkintas ir atsisakė sumokėti 1500 litų už, jo manymu, nekokybišką darbą. Vienas tų dirbtuvių darbuotojas paprašė, kad skolą padėtų atgauti Kauno „berniukai“.

Menamą 1500 litų skolą M. Žemaitis bei K. Smalstys kėdainiškį vertė grąžinti naudodami psichologinį smurtą, mosuodami jam po nosimi pistoletu, bet susitarti nepavyko. Vis dėlto vaizdo kamerų filmuojamoje degalinės teritorijoje turto prievartautojai brutalesnių veiksmų imtis neišdrįso, tad pagrasinę, kad, jeigu nebus atiduoti reikalaujami pinigai, kitas susitikimas geruoju tikrai nesibaigsiąs, išvažiavo. Reketuojamas verslininkas pasiskundė policijai ir po valandos BMW ir jo ekipažas buvo sulaikytas Kaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su M. Žemaičiu bei K. Smalsčiu į Kėdainius buvo atvykęs ir E. Trimailovas, bet vėliau kaltinimų savavaldžiavimu jam pavyko išvengti. M. Žemaičiui buvo paskirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, o K. Smalsčiui – metai ir 2 mėnesiai.

Būdamas nepilnametis, M. Žemaitis yra sumušęs vieną Kauno policijos vadovų sūnų, o vėliau teisiamųjų suole atsidūrė už vagystę iš buto.

E. Trimailovas yra teistas už vieno Kauno „Žalgirio“ komandos žaidėjo užpjudymą šunimi. Būdamas nepilnametis, jis su sėbru gatvėje sutiko neblaivų septyniolikmetį krepšininką su draugu, įsivėlė į konfliktą ir užsiundė šunį. E. Trimailovas buvo nuteistas 9 mėnesiams lygtinai, o bausmė atidėta 2 metams.

REKLAMA

Kulka į galvą

M. Nauronis praeityje teistas už vagystės ir plėšimą. Šiam Agurkinių gaujos nariui puikiai žinomas ir kulkų skonis.

M. Nauronis buvo sužeistas 2010 metų vasario pabaigoje Kaune, prie Šarkuvos gatvės 26-ojo namo įvykus Agurkinių ir Kamuolinių gaujų kivirčui, kuris pasibaigė pašaudymu. Iš kovinio pistoleto paleista kulka pataikė kauniečiui į pakaušį, perskrodė galvą ir išlindo per akiduobę. M. Nauroniui medikai pašalino akį, vietoje jos įstatė protezą.

Tą kartą dar buvo sužeistas Agurkinių gaujos narys Tadas Petrošius ir dar vienas vyras. Visi trys peršautieji patys kreipėsi į ligoninę ir buvo gydomi.

Susišaudymo Šarkuvos gatvės byloje pasikėsinimu nužudyti tris žmones buvo kaltinamas Kaune bei Prienuose gyvenantis vadybininkas Edikas Mikučiauskas, tačiau Kauno apygardos teismas nusprendė, kad tie šūviai tebuvo būtinoji gintis. Beje, patys nukentėjusieji teisme, į kurį buvo atvežami iš tardymo izoliatoriaus ir sėdėjo narve, tvirtino, kad į juos šaudė tikrai ne E. Mikučiauskas. Jie esą tapo atsitiktinėmis kažkieno šaudymo aukomis.

REKLAMA

Maloni žinia Šiomis dienomis teisme teko pabuvoti ir Vilniaus tardymo izoliatoriuje esančiam bei apygardoje teismo belaukiančiam pačiam Agurkinių gaujos lyderiui Sauliui Velečkai. Prokurorai pabandė iš jo ir žmonos Linos Velečkienės konfiskuoti dalį turto, įrodžius, kad jis buvo įsigytas neteisėtai.

Buvo apribotos sutuoktinių teisės į 9000 litų kainuojantį auksinį pakabuką su briliantais, 21 000 litų vertės auksinį moterišką žiedą su briliantais, 34 000 litų vertės auksinį žiedą su deimantais, kitus papuošalus, taip pat deimantais puoštą, 74 000 litų kainuojantį balto aukso laikrodį „Harry Winston Premier“. Areštuoti buvo ir trys BMW automobiliai, du motociklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių inspekcijos atstovai teisme pareiškė, jog nuo 2001 iki 2011 metų S.Velečkos išlaidos legalias, pagrįstas pajamas viršijo 560 000 litų, o L.Velečkienės išlaidos pajamas viršijo – 220 000 litų. Ir vis tik prokurorai ir mokesčių inspekcija liko lyg musę kandę – Kauno apylinkės teismas išteisino sutuoktinius dėl neteisėto praturtėjimo. Teismo motyvas – nebuvo įrodyta, kad turtas buvo įsigytas iš neteisėtų pajamų. Bylą nagrinėjusios Kauno apylinkės teismo teisėjos Tatjanos Butkienės nuomone, ne kaltinamieji turi įrodyti savo nekaltumą, o prokurorai turi įrodyti, kad kaltinamieji padarė nusikaltimą.

Tiek Velečkos, tiek juos ginantys advokatai ir liudytojai teisme aiškino, jog didžioji dalis pinigų gauti kaip palūkanos už suteiktas paskolas. „Statėme kunigams namus Aleksote. Kartais pritrūkdavo pinigų medžiagoms, tai paprašydavau S. Velečkos padėti. Paskolos sumos siekė apie 1000 litų, o skolą grąžindavau per savaitę dvi“, – teisme liudijo buvęs statybų bendrovės „Investus“ direktorius Giedrius Dambrauskas. Jis taip pat sakė, kad buvo įsipareigojęs mokėti 12,5 proc. mėnesinių palūkanų, tačiau liudininkas neslėpė, kad kartais atiduodavo dukart daugiau, nei skolinosi.

REKLAMA

Tik faktai

Pagrindiniai Agurkinių gaujos nariai už grotų buvo sukišti pernai sausio 22-ąją. Tą dieną Vilniaus areštinėje atsidūrė ne tik šios grupuotės lyderiu vadinamas Saulius Velečka, pravarde Agurkas, bet ir artimiausi jo patikėtiniai – Algimantas Rimgaila, geriau žinomas pravardėmis Algencas ir Čikis, Norbertas Tučkus, Tadas Petrošius bei broliai dvyniai – Darius ir Andrius Petkauskai.

*Atliktų kratų metu aptiktas ir paimtas didelis kiekis kovinių šaunamųjų ginklų, tarp jų ir automatinių ir net snaiperinis šautuvas. Viename iš Kauno miesto nuosavų namų aptiktas didelis kiekis, didelės galios karinės paskirties sprogmenų. Tyrimo metu taip pat išimti labai dideli kiekiai narkotinių bei psichotropinių medžiagų.

REKLAMA

* Ikiteisminis tyrimas dėl Agurkinių nusikalstamo susivienijimo veiklos – neteisėto disponavimo labai dideliu psichotropinės medžiagos kiekiu, neteisėto praturtėjimo, neteisėto disponavimo labai dideliu pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako kiekiu, jo kontrabandos jau baigtas ir byla atiduota Vilniaus apygardos teismui. Šio susivienijimo organizatoriui bei dalyviams pareikšti įtarimai ir dėl 2011 metais kovo 4 dieną Kauno mieste įvykdyto Vidmanto Sadausko (46 m.) nužudymo.

* Ikiteisminiame tyrime pranešimai apie įtarimus pareikšti 56 asmenims. Pirmojoje, jau užbaigtoje ir į teismą atiduotoje byloje, teisiamųjų suole sėdės 14 gaujos narių su vadais priešakyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Už dar 2002-2004 metais įvykdytus nusikaltimus keletas Agurkinių jau nuteisti anksčiau. Vienoje byloje jie buvo kaltinami turto prievartavimu, plėšimu, sukčiavimu, didelės vertės svetimo turto pagrobimu, neteisėtu disponavimu svetimomis banko kortelėmis. Nidui Korsakui teismas paskyrė 3 su puse metų laisvės atėmimo, Audriui Obelieniui – 8 metus, o jo broliui Antanui – 6 metus laisvės atėmimo bausmes. Teisiamųjų suole turėjo sėdėti dar vienas šios bylos kaltinamasis – Rytis Korsakas, pravarde Dramblys, bet 2010 metų pradžioje jis buvo nušautas prie savo namų Kaune, Baltų prospekte. Įtariamųjų šia žmogžudyste taip ir nerasta. Dar anksčiau Rytis buvo sužeistas Kauno motelyje „Sandija“ ir iki mirties vaikščiojo pasiramščiuodamas lazda.

Petras KURMELIS AKISTATA

FOTO:

Agurkiniai

Su Agurkiniais siejami K. Smalstys, E. Dranginis ir M. Nauronis nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis („Akistatos“ archyvo nuotr.)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų