REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tauta prie balsadėžių nesiveržia

Jurbarke sulaikytas referendumo agitatorius (papildyta 17.15)

Lietuvoje vyksta referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims. Balsavimas referendumo dieną rinkimų apylinkėse prasideda 7 ir trunka iki 20 valandos. Rinkėjų sąrašuose įrašyta 2 mln. 532 tūkst. 355 rinkėjai. Privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių pakeitimo Seimas paskelbė piliečių reikalavimu, iniciatoriams surinkus reikiamus parašus. Privalomasis referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Lietuvoje vyksta referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims. Balsavimas referendumo dieną rinkimų apylinkėse prasideda 7 ir trunka iki 20 valandos. Rinkėjų sąrašuose įrašyta 2 mln. 532 tūkst. 355 rinkėjai. Privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių pakeitimo Seimas paskelbė piliečių reikalavimu, iniciatoriams surinkus reikiamus parašus. Privalomasis referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

REKLAMA

A.Butkevičius: referendumas neįvyks

Premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims neįvyks, nes jame nebalsuos daugiau kaip pusė piliečių. Jis apgailestavo, kad referendumui išleista daug pinigų, o politikai, kai buvo pradėti rinkti gyventojų parašai dėl referendumo organizavimo, nepatikėjo, kad 300 tūkst. parašų gali būti surinkta.

 „Tikrai nesusirinks, manau, kad (balsuojančiųjų - BNS) skaičius bus labai nedidelis“, - paklaustas, ar susirinks bent pusė šalies piliečių žurnalistams teigė A.Butkevičius, sekmadienį balsavęs S.Konarskio rinkimų apylinkėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonių išmintis nugalės ir rezultatai bus tokie, kad... Yra priimtas saugiklių įstatymas, numatyti saugikliai (žemės pirkimo - BNS), politikavimas toje srityje turi pasibaigti“, - teigė A.Butkevičius.

REKLAMA

Jis teigė, kad per pasiruošimą referendumui dėl žemės ji atpigo ketvirtadaliu: „Per pastaruosius du-tris mėnesius žemės sumažėjo kaina apie 25 proc.“

Premjeras teigė, pats balsuoti ėjęs, nes norėjo atlikti savo pilietinę pareigą.

„Atėjau balsuoti dėl to, kad įvykdyti savo pilietinę pareigą. Vis dėlto buvo surinkta daugiau kaip 300 tūkst. piliečių parašų. Ir mane kaip ministrą pirmininką įpareigoja atsižvelgti į žmonių surinktus parašus ir išsakyti savo nuomonę“, - sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad referendume balsuojantys žmonės yra suklaidinti agitacijos, per kurią buvo skleidžiama dezinformacija, ateiti į referendumą: „Tam tikra yra pasėta baimė, tai žmones ir privertė ateiti“.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras dar kartą pakartojo, kad referendumas buvo organizuojamas dėl dviejų priežasčių - europarlamento ir Lietuvos prezidento rinkimų bei žemvaldžių planų.

„Kitose Europos šalyse buvo suaktyvėję euroskeptimai, kurie kai kuriose valstybėse net laimėjo rinkimus į europalamentą. Kas gali paneigti, kad tai (referendumu - BNS) nebuvo suinteresuoti tie žmonės, kurie turi Lietuvoje sukaupę daug žemės. Tiesiog jie galėtų tam tikras sąlygas sau pasigerinti toliau apribojant užsieniečiams pirkti žemę, kad galėtų jos dar daugiau įsigyti“, - teigė referendume balsavęs premjeras.

Jis teigė, kad politikai, kai buvo pradėti rinkti gyventojų parašai dėl referendumo organizavimo, nepatikėjo, kad 300 tūkst. parašų gali būti surinkta: „Tik tuo metu, kai pamatė, kad tie parašai bus surinkti, pradėjo aktyviai dirbti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

(Atnaujinta 17 val. 15 min.)

Į referendumą atėjo apie 250 tūkst. rinkėjų

Lietuvoje vykstančiame referendume savo valią išreiškė apie 250 tūkst. balso teisę turinčių šalies gyventojų arba 9,61 proc. žmonių.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) negalutiniais duomenimis referendume iki 14 val. nuomonę išsakė 163,142 t ūkst. arba 6,44 proc. gyventojų.

Iš anksto, specialiu paštu ir namuose dar yra balsavę 80,196 tūkst. arba 3,17 proc. visų rinkėjų.

Kol kas neskelbiami balsavusių užsienyje duomenys.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(Atnaujinta 16 val. 35 min.)

Jurbarke sulaikytas referendume balsuoti kvietęs agitatorius

Sekmadienį po pietų Jurbarke pilietis neleistinai agitavo miesto gyventojus ateiti ir balsuoti referendume dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims.

REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė BNS teigė, kad Jurbarke pilietis važinėjo automobiliu ir per garsiakalbį ragino eiti balsuoti.

„Gavome pranešimą, kad vienas pilietis Jurbarke vykdo referendumo agitaciją - važinėja mieste ir su garsiakalbiu kviečia rinkėjus atvykti balsuoti į referendumą. Automobilis irgi pažymėtas agitaciniais plakatais“, - BNS teigė L.Matjošaitytė.

Jos teigimu, gauta informacija buvo perduota policijos pareigūnams, kurie sulaikė pažeidėją ir pradėjo tyrimą dėl neleistinos agitacijos.

VRK atstovės teigimu, komisija pranešimų apie galimus rinkimų pažeidimus sulaukia nedaug.

„Esame gavę pranešimą, kad ant automobilio stiklo, po valytuvais yra paliktas informacinis lapelis dėl referendumo. Taip pat esame gavę pranešimą apie tai, kad socialiniame tinkle patalpinta informacija lyg ir būtų referendumo agitacija. Taip pat esame gavę vieną pranešimą, kad interneto svetainėje patalpintas pranešimas lyg ir galėtų būti referendumo agitacija“, - pasakojo L.Matjošaitytė.

REKLAMA

Jos teigimu, VRK ėmėsi tirti galimus pažeidimus.

Referendumo įstatymas numato, kad agitacija draudžiama likus 30 valandų iki balsavimo referendume pradžios ir balsavimo dieną iki balsavimo pabaigos. Leidžiama palikti tik nuolatinę vaizdinę agitaciją tam skirtose vietose, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki balsavimo pradžios.

Referendumo agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių referendumo agitacijos priemonių, išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija, negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(Atnaujinta 15 val. 14 min.)

Referendume iki 13 val. balsavo mažiau negu 7 proc. šalies gyventojų

Lietuvoje vykstančiame referendume savo valią šalies piliečiai pareikšti neskuba - kol kas rinkimų apylinkėse apsilankė vos 6,45 proc. gyventojų - kelis kartus mažiau, negu anksčiau vykusiuose rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rinkėjų aktyvumas nėra didelis, balsavimas vyksta skalandžiai, rimtų pažeidimų nėra, o iš viso jų sulaukta kelių, kad kiltų abejonių dėl referendumo, nėra“, - spaudos konferencijoje sekmadienį konstatavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas.

Jis panešė, kad policija sulaikė vieną agitatorių.

Daugiausia rinkėjų iki 13 val. buvo atėję balsuoti Pakruojo rajone 9,58 proc. rinkimų teisę turinčių žmonių.

Mažiausias rinkėjų aktyvumas fiksuojamas Visagine. Padaugėjo atėjusiųjų Neringoje, kur per rinkimus visada balsuoja daugiausia žmonių.

Iš viso referendume savo nuomonę gali pareikšti 2,532 mln. Lietuvos piliečių. Referendumas laikomas įvykusiu, jei jame dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų.

REKLAMA

Sekmadienį vyksiančiame referendume gyventojai turėtų pasakyti, ar sutinka, kad dirbamą žemę būtų draudžiama parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims, taip pat, ar bet kokiam kitam referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. piliečių parašų.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

(Atnaujinta 11 val. 56 val.)

Iš anksto referendume balsavo 80,196 tūkst. arba 3,17 proc. rinkėjų

Lietuvoje vykstančiame referendume savo nuomonę iš anksto balsavo 80,196 tūkst. arba 3,17 proc. visų rinkėjų. Tai - dvigubai mažiau nei per prezidento ir europarlamentarų rinkimus.

„Jeigu palyginsime rinkėjų aktyvumą balsuojant iš anksto, gegužės 11 ir 25 dienomis (per prezidento ir europarlamentarų rinkimus - BNS) tai tuomet buvo aktyvumas virš 6 proc. Tai šiuo atveju aktyvumas mažesnis beveik du kartus“, - spaudos konferencijoje sekmadienį pranešė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA

Pasak jo, ypač mažas aktyvumas buvo tų rinkėjų, kurie balsavo iš anksto savivaldybėse.

„Per dvi balsavimo dienas iki referendumo buvo balsavę 12,490 tūkst. žmonių. Gegužės 11-ąją - 61 tūkst., o gegužės 25-ąją - 73 tūkst. rinkėjų“, - lygino Z.Vaigauskas.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

(Atnaujinta 11 val. 48 min.)

Z.Vaigauskas: VRK gavo kelis skundus dėl pažeidimų referendume

Lietuvoje vykstančiame referendume ne tik gyventojai vangiai balsuoja, bet ir neteikia skundų dėl pažeidimų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) yra gavusi vos kleis nepatenkintų žmonių nusiskundimus.

„Skundų turime labai nedaug. Yra gauta dviejų rinkėjų nusiskundimai, kad pas juos nebuvo atvykę į namus ir dar turime keletą rinkėjų nusiskundimų, kad rinkimų biuletenyje yra jų nuomone keltas klausimų, o atsakymas yra tik vienas“, - spaudos konferencijoje sekmadienį pranešė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė BNS teigė, kad pranešimų apie pažeidimus kol kas nėra gauta.

Referendume savo nuomonę jau pareiškė apie 2 proc. šalies gyventojų - kelis kartus mažiau, negu anksčiau vykusiuose rinkimuose.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

(Atnaujinta 11 val. 25 min.)

VRK: referendume jau balsavo mažiau negu 2 proc. šalies gyventojų

Lietuvoje vykstančiame referendume savo nuomonę gyventojai išreikšti neskuba - kol kas rinkimų apylinkėse apsilankė vos 1,7 proc. gyventojų - kelis kartus mažiau, negu anksčiau vykusiuose rinkimuose.

„Rinkėjų aktyvumas nėra didelis“, - spaudos konferencijoje sekmadienį konstatavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA

Daugiausia rinkėjų iki 10 val. buvo atėję balsuoti Akmenės rajone - 3 proc. rinkimų teisę turinčių žmonių, Pakruojo - 2,9 proc., Šalčininkų - 2,8 proc. Ignalinos - 2,79 proc.

„Šie procentai atsilieka keletą kartų lyginant su rinkėjų aktyvumu per praėjusius rinkimus (prezidento ir europarlamentarų rinkimus- BNS)“, - teigė Z.Vaigauskas.

Mažiausias rinkėjų aktyvumas fiksuojamas Visagine - ten balsuoti atėjo 1 proc. rinkėjų, Vilniaus mieste - 1,15 proc., Klaipėdos rajone -1,22 proc. ir Neringoje - 1,29 proc.

„Neringos rinkėjai paprastai būdavo labai aktyvūs“, - akcentavo Z.Vaigauskas.

- - - - - - - - - - - - - 

(10 val. 52 min.)

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, referendume dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams iš anksto balsavo 62,2 tūkst. arba 2,46 proc. visų rinkėjų. Tai - beveik triskart mažiau nei per prezidento rinkimus.

REKLAMA

12,5 tūkst. rinkėjų balsavo iš anksto savivaldybėse, o dar 8,4 tūkst. - specialiuose paštuose.

Didžiausias aktyvumas per išankstinį balsavimą buvo Ignalinoje - čia savo valią pareiškė 7,27 proc. rinkėjų, o mažiausias Klaipėdoje, kur balsavo 0,81 proc. rinkėjų.

Iš viso referendume savo nuomonę gali pareikšti 2,532 mln. Lietuvos piliečių. Referendumas laikomas įvykusiu, jei jame dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų.

Sekmadienį vyksiančiame referendume gyventojai turėtų pasakyti, ar sutinka, kad dirbamą žemę būtų draudžiama parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims, taip pat, ar bet kokiam kitam referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. piliečių parašų.

Kad referendumas įvyktų, jame turi balsuoti 50 proc. piliečių.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų