REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Jei kur nors netikėtai radote senų, daugelį metų nė nepaliestų cigarečių, neskubėkite džiaugtis. Anot Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos specialistės Zitos Šaulytės, „iš senelio skrynios“ ištrauktų tabako gaminių vartoti nepatartina – jie gali būti kenksmingi sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Į LRT radiją paskambinusi klausytoja domisi, ar galima rūkyti senas cigaretes. „Ar yra koks nors galiojimo terminas cigaretėms be filtrų „Prima“ ar įvairioms kitoms senoviškoms cigaretėms? Ar po 14–20 metų iš cigarečių tabako nelieka tik šienas? Ar atliekama kokia nors ekspertizė, galinti nustatyti, ar tos cigaretės tinkamos vartoti?“ – klausia moteris.

REKLAMA

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos specialistė Z. Šaulytė sako, kad įstatymai ir kiti teisės aktai gali nustatyti terminus, kuriems praėjus, kai kurie daiktai laikomi netinkamais naudoti. Tačiau, specialistės žiniomis, Tabako kontrolės įstatyme nėra numatyti galiojimo terminai tabako gaminiams.

Bandymų, kurie padėtų nustatyti, ar cigaretės, praėjus daugeliui metų, vis dar yra tinkamos vartoti, Z. Šiaulytės teigimu, Lietuvoje niekas neatlieka. Atliekamos ekspertizės tik dervoms ir anglies monoksido kiekiui tabako gaminiuose nustatyti.

„Tačiau senų, iš senelio skrynios ištrauktų tabako gaminių iš tikrųjų niekas nepatartų vartoti, nes tabako kokybei didžiulės įtakos turi jo laikymo sąlygos, drėgmė. Kokių medžiagų galėjo atsirasti cigaretėse, jas laikant neaiškiose vietose ir neaiškiomis sąlygomis, atsakyti labai sunku. Bet kuriuo atveju, kaip ir dauguma tabako gaminių, cigaretės būtų kenksmingos sveikatai“, – įspėja Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos specialistė Z. Šaulytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų