REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Austrija parsidavė Rusijai

V, Putinui buvo patiestas raudonas kilimas

 Austrija sukritikavo Vakarų sankcijas Rusijai ir pasirašė susitarimą dėl rusiško dujotiekio statybos, nepaisydama Europos Sąjungos būgštavimų - visa tai įvyko per Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą Austrijoje antradienį, rašo nepriklausoma Briuselio svetainė EUobserver.

 Austrija sukritikavo Vakarų sankcijas Rusijai ir pasirašė susitarimą dėl rusiško dujotiekio statybos, nepaisydama Europos Sąjungos būgštavimų - visa tai įvyko per Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą Austrijoje antradienį, rašo nepriklausoma Briuselio svetainė EUobserver.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos lyderis, kuriam neseniai dėl Ukrainos duris prieš nosį užtrenkė Didžiojo septyneto lyderiai, Austrijoje susitiko su prezidentu Heinzu Fischeriu (Heincu Fišeriu) ir kancleriu Werneriu Faymannu (Verneriu Feimanu).

REKLAMA

Jis taip pat padėjo vainiką prie miesto centre esančio paminko Antrojo pasaulinio karo aukoms ir Austrijos prekybos rūmuose susitiko su vietos verslo lyderiais.

V.Putinas sakė, kad Jungtinės Valstijos mėgina sužlugdyti dujotiekio „South Stream“ („Pietų Srautas“) projektą.

Šiuo vamzdynu planuojama kasmet nuo 2016-ųjų perpumpuoti 63 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų iš Rusijos į Europos šalis, aplenkiant Ukrainą.

“Jos (Jungtinės Valstijos) pačios nori tiekti dujas Europos rinkai. Tačiau užtikrinu jus, kad jos nebus pigesnės už rusiškas dujas. Dujos, tiekiamos vamzdynu, visuomet yra pigesnės už suskystintas dujas... Jos (JAV) daro viską, ką gali, kad sužlugdytų šį („South Stream“) susitarimą“, - sakė V.Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „South Stream“ padidins Europos „energetinį saugumą dabartinių įvykių Ukrainoje kontekste“.

V.Putinas, kurį ES kaltina siunčiant ginklus, specialiąsias pajėgas ir samdinius į Ukrainą, sakė, jog „mes nenaudojame (Rusijos) ginkluotųjų pajėgų tiesiogiai kovinėms operacijoms“.

Prezidentas pridūrė, kad kritika dėl žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje remiasi „stereotipais, kurie didžia dalimi... pramanyti“.

Austrijos prezidentas ir kancleris neužginčijo šių V.Putino komentarų.

H.Fischeris netgi pažėrė kritikos ES sprendimui įvesti sankcijas Rusijai, pareiškęs: „Sankcijos niekam nenaudingos... Jos niekam neduoda jokios naudos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas taip pat gynė „South Stream“ projektą, teigdamas: „Niekas negali paaiškinti man, o aš negaliu paaiškinti Austrijos žmonėms, kodėl dujotiekis, einantis per ES ir NATO šalis, negali nusidriekti 50 km Austrijos teritorija“.

W.Faymannas savo ruožtu gyrė V.Putino „pastarojo meto deeskalacines priemones“ dėl Ukrainos.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad Austrijos prekybos rūmų vadovas Christophas Leitlas (Kristofas Leitlas) per susitikimą su V.Putinu pašmaikštavo, kad Austrija turi teritorinių pretenzijų Ukrainai, nes dalis jos žemių 1914-aisiais priklausė Austrijai.

REKLAMA

V.Putinas, kuris kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, į tai juokdamasis atsakė: „Ką tai turėtų reikšti? Ką siūlote?“

Kalbant apie verslą, Austrijos koncerno OMV vadovas Gerhardas Roissas (Gerhardas Roisas) ir Rusijos dujų monopolininkės „Gazprom“ generalinis direktorius Aleksejus Mileris pasirašė susitarimą įsteigti „South Stream Austria“ - ši bendra pariteto pagrindu valdoma įmonė už 200 mln. eurų nuties Austrijos teritorija eisiančią dujotiekio atkarpą.

„Europai reikia rusiškų dujų ir jai reikės jų daugiau, nes jos turimos atsargos mažėja“, - sakė G.Roissas.

REKLAMA

OMV ir „Gazprom“ susitarimas yra iššūkis Europos Komisijai, kuri šio mėnesio pradžioje rekomendavo Bendrijos narėms stabdyti „South Stream“ projektą kaip prieštaraujantį ES Trečiajam energetikos paketui, kol bus atitinkamai pakoreguotos projekte dalyvaujančių šalių dvišalės sutartys su „Gazprom“.

ES lyderiai penktadienį per susitikimą Briuselyje spręs, ar įvesti Rusijai griežtesnes sankcijas.

Tuo tarpu Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas (Karlas Biltas) ES šalių diplomatijos vadovų susitikime Liuksemburge pirmadienį sukritikavo Austriją dėl kvietimo V.Putinui atvykti vizito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Maskva mėgina „suskaldyti Europos Sąjungą... rusai visuomet taip elgiasi, kai yra įspeisti į kampą“.

Trys skirtingi ES diplomatiniai šaltiniai EUobserver sakė, kad šiame etape nelabai norima imtis griežtesnių sankcijų prieš Rusiją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų