REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šachmatai – vienas populiariausių pasaulyje intelektualus sportas. Skaičiuojama, kad bent kartą šachmatais yra žaidęs kas dešimtas planetos žmogus. Jeigu profesionalūs šachmatininkai kovoja dėl apdovanojimų ir geriausiojo vardo, tai visiems paprastiems gyventojams tai puiki proto ir valios lavinimo priemonė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje šachmatai buvo praradę savo pozicijas. Mažėjo klubų, žaidžiančiųjų skaičius, šiuolaikinės technologijos ypač jaunimui tapo aktualesnės negu „neaiškus“ žaidimas, kuriose stumdomos dar neaiškesnės figūros. Tačiau šachmatų entuziastai rankų nenuleidžia ir bando žmones priversti iš naujo pamėgti šį intelektualų žaidimą. Vilniuje pastaraisiais metais visi norintys gali išmėginti jėgas žaidžiant šachmatais įvairiuose būreliuose ir net miesto centre. Atsinaujinusiame Bernardinų sode vasarą žmonės gali žaisti gryname ore, o vis didesnio populiarumo susilaukia ir gan netradiciniai – didieji šachmatai.

REKLAMA

Penkios sporto šakos vienoje

Lietuvos sostinės gyventojai sekmadieniais Gedimino prospekte ne kartą atkreipė dėmesį į milžinišką šachmatų lentą ir didžiules figūras. „Sekmadienis – sporto diena“ renginio metu didžiųjų šachmatų užsiėmimus organizuojantis „Gigant Chess“ asociacijos vadovas Gintas Zybartas teigė, kad šachmatai yra neatsiejama jo gyvenimo dalis.

„Žinoma rašytoja Ana Achmatova yra pasakiusi, kad žmones galima visą laiką suskirstyti į dvi grupes. Pritaikius šį posakį, galime suskirstyti žmones į žinančius apie šachmatus ir žaidžiančius šachmatais. Nuo mažens pradėjau žaisti, tapau šachmatininku. Šachmatai – labai intelektualus žaidimas, pati seniausia sporto šaka. Pagal duomenis, šachmatais žaidžia kas dešimtas pasaulio gyventojas. Tai reiškia, kad pasaulyje yra netoli milijardo šachmatininkų. Net futbolas tam negali prilygti“, - pasakojo G.Zybartas.

REKLAMA
REKLAMA

Žaidžiant didžiaisiais šachmatais, neužtenka tik mąstyti apie ėjimus. Dėl išskirtinio dydžio lentos, žaidėjai turi nueiti iki norimos figūros, ją pakelti ir padėti į kitą vietą. Tai reikalauja ir šiek tiek fizinių jėgų.

„Didieji šachmatai yra visai kitokio mastelio. Tai gatvės žaidimas. Šis žaidimas apjungia penkias sporto šakas. Pasilenkimas, išsitiesimas yra gimnastikos elementai, ėjimas, vaikščiojimas po lentą – lengvoji atletika, teigiama pranešime spaudai.

Figūros pakėlimas kaip svorio kilnojimas yra sunkioji atletika, patys šachmatai yra intelektualus sportas, o figūros nukirtimą galima priskirti koviniam sportui. Dideli šachmatai tinka visur. Tereikia pastatyti juos viešoje erdvėje ir viskas. Dideli šachmatai pritraukia dėmesį, yra įdomesni už paprastuosius. Tai yra pramoginiai laisvalaikio šachmatai, kurie žmonėms yra puiki atrakcija“, - mintimis dalinosi G.Zybartas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulyje šachmatai viešose erdvėse nėra jokia naujiena. Kai kur šachmatams yra skirti ištisi parkai, žmonės žaidžia kavinėse, mokyklose. Yra įrodyta, kad šachmatai lavina žmogaus, kaip asmenybės, vystymąsi. Sekmadieniais Vilniuje visi norintys gali sudalyvauti didžiųjų šachmatų turnyruose.

„Turime labai gražią programą, pagal kurią miestams dovanojame didžiuosius šachmatus. Juos galima rasti Bernardinų sode, Šiauliuose, Radviliškio centre, Biržuose. Planuojame netrukus turėti lentą ir Druskininkuose. Kur yra šachmatų entuziastų, ten ir atsiranda galimybė žaisti“, - pasakojo G.Zybartas.

REKLAMA

Bernardinų sode pratęstos senos tradicijos

Visi, kurie nori po atviru dangumi pažaisti tradiciniais šachmatais, savaitgaliais laukiami Vilniuje, Bernardinų sode. Jame prie stalų galima žaisti tradiciniais šachmatais, vyksta „žaibo“ turnyrai.

Vienas iš šachmatų įtraukimo į Bernardinų sodą iniciatorių – Seimo kanceliarijoje dirbantis didelis šio žaidimo entuziastas Rimantas Paliušis. Jis džiaugėsi, kad šachmatais žaidžiančių žmonių vis daugėja. Anot Lietuvos šachmatų federacijos valdybos nario R.Paliušio, šachmatais Vilniaus parkuose buvo žaidžiama jau prieš daugelį metų.

REKLAMA

„Šachmatais turi būti žaidžiama viešose erdvėse. Bernardinų sode jau ankstesniais laikais žmonės susitikdavo, žaisdavo šachmatais, todėl norėjome atgaivinti šią idėją“, - pasakojo R.Paliušis.

Žaidimas viešoje erdvėse ne tik labai naudingas patiems žmonėms, bet ir padeda populiarinti šį užsiėmimą. „Tokie šachmatų užsiėmimai populiarūs visame pasaulyje. Tai nėra naujovė. Jeigu savaitgalį žmogus atsineš šachmatų lentą, jis tikrai ras ir partnerį“, - sakė R.Paliušis.

Bernardinų sode iš viso yra 10 stalų, skirtų šachmatams arba kitam stalo žaidimui. „Darbo dienomis dažniausiai žaidžia pensininkai, kuriems tai puiki pramoga ir bendravimo priemonė. Beveik kiekvieną dieną galima rasti laisvą stalą ir žaisti su savo lenta. Esu matęs, kai vaikai susidėliojo akmenukus ant stalo ir žaidė šaškėmis“, - pasakojo R.Paliušis.

Kai leidžia galimybės, savaitgaliais nuo 14 val. šachmatų entuziastai patys atneša lentą, figūras ir laikrodžius ir kviečia visus parko lankytojus išmėginti žaidimą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų