REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau ketvirtadienį startuosiantis Pasaulio ralio čempionato (WRC) etapas „LOTOS 71st Rally Poland“ penktadienį pasieks ir Lietuvą. Tai bus pirmasis tokio lygio renginys Lietuvoje, kur greičiausi pasaulio ralio ekipažai varžysis žvyro keliuose netoli Druskininkų kurorto. Nepaisant įspūdingo reginio, žiūrovams privalu neužmiršti esminių saugumo taisyklių. 2012 ir 2013 metų Lietuvos ralio čempionas Dominykas Butvilas įvardina pagrindinius dalykus, kuriuos turėtų atsiminti kiekvienas žiūrovas, vyksiantis stebėti WRC ralio Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Laukia nematyti ekipažų greičiai

Lietuvoje žiūrovai pamatys pačią moderniausią ralio techniką ir išvys dar nematytus ralio automobilių greičius. Dėl šios priežasties turime visi neužmiršti, kad menka ekipažo klaida, gali turėti didelių pasekmių. „Aš jau mačiau būsimus greičio ruožus ir galiu drąsiai pasakyti, kad greičiai bus išties dideli. Todėl noriu atkreipti tų žiūrovų dėmesį, kurie jau yra lankęsi mažesnio lygio raliuose. Čia viskas bus kitaip, todėl nesiremkite savo patirtimi ir saugokite save, nes geriau už jus to niekas nepadarys“, – teigia D. Butvilas.

REKLAMA

Lietuvos ralio čempionas primena, kad WRC istorija yra pažymėta skaudžiomis nelaimėmis – buvo ne vienas tragiškas įvykis, kur buvo sužeisti ar net žuvo žmonės. „Pastaruoju WRC ralyje metu tokių incidentų nebuvo, tad pasistenkime visi, kad į tragiškąją pasaulio ralio istoriją nebūtų įtrauktas koks nors incidentas Lietuvoje. Viskas priklauso tik nuo mūsų pačių“, – į žiūrovus kreipiasi greičiausias ralio pilotas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojingiausios vietos trasose

Kiekvienas žiūrovas turi neužmiršti, kad tai ralio sportas, kur itin greiti automobiliai lenktyniauja paprastuose keliuose ir dažniausiai tai daroma ant žvyro dangos. Todėl stovint netinkamoje vietoje – visos jos tampa itin pavojingos. „Juk negalime numatyti, kurioje vietoje automobiliui gali kažkas nutikti, kurioje vietoje ekipažas gali padaryti klaidą, todėl šį pavojų turi suprasti visi žiūrovai, esantys šalia trasos ir nepasitikėti visais 100%, kad lenktynininkai nepriekaištingai įveiks posūkį. Mes irgi žmonės, mes irgi darome klaidų,“ – akcentuoja Dominykas Butvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, galima išskirti pačias pavojingiausias vietas, kuriose žiūrovai privalo būti ypatingai atidūs:

- Trasos posūkių išorinės pusės. Ralio ekipažas, pasirinkęs netinkamą greitį, gali išslysti iš trasos. Taip pat būnant per arti šalia trasos iki žiūrovų gali atskrieti iš po automobilio ratų pakilęs akmuo.

- Vietos šalia trasos už kelio dangos pasikeitimų. Tai gali būti ir įvairios duobės, pasikeitusi kelio danga (iš žvyro į asfaltą ir atvirkščiai). Šiose vietose ralio ekipažai gali neįvertinti pakitimų ir automobilis gali tapti nevaldomas.

REKLAMA

- Zonos už tramplynų. Tai bene pavojingiausios vietos, nes ekipažas gali persistengti ir per greitai įveikti tramplyną, neparuošti automobilio trajektorijos tramplynui, dėl ko automobilis gali tapti nevaldomas arba nusileisti jau net už trasos ribų.

„Taip pat labai noriu kreiptis į visus fotografuoti mėgstančius žmones. Neaukokite savęs dėl galimai geresnio kadro. Per savo lenktynininko karjerą esu matęs tokių situacijų, kur sunku suvokti, kaip žmonės gali taip savęs nesaugoti. Fotografai, galima sakyti, būna viena koja trasose. Nuotraukos nevertos Jūsų traumų,“ – kreipiasi profesionalioje Lenkijos ralio komandoje „Subaru Poland Rally Team“ lenktyniaujantis Dominykas Butvilas.

REKLAMA

„LOTOS 71st Rally Poland“ organizatoriai primena, kad būtina laikytis visų saugumo taisyklių ralio metu. Trasos pavojingose vietose bus atskirtos perspėjamosiomis juostomis ir arčiau trasos prieiti bus negalima. Taip pat bus įrengtos net 8 žiūrovų zonos. Jos parinktos šalia įdomesnių trasos vietų, kur bus galima pamatyti efektingą greičiausius pasaulyje ralio ekipažus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų