REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusivylimas: kolegijos aikštės rekonstravimo darbai nekokybiški

Jolanta Grubliauskaitė Šiaurės Lietuvos kolegijos administracija nusprendė padovanoti dovaną lieporiečiams – sutvarkyti šalia kolegijos esančią aikštę. Deja, teko nusivilti – atlikti darbai nepateisino lūkesčių. Techninę darbų priežiūrą vykdžiusi Šiaulių miesto savivaldybės Infrastruktūros skyriaus specialistė jokių trūkumų nepamatė, todėl lengva ranka pasirašė dokumentus. Tuo metu Verslo paramos agentūra rado pažeidimų. Darbų rangovas savo kaltę kategoriškai neigia.

REKLAMA
REKLAMA

Projektas padovanotas Savivaldybei

Šiaurės Lietuvos kolegijos direktorius Mykolas Dromantas „Šiaulių naujienoms“ pasakojo, kad patys parengė Šiaurės kolegijos aikštės rekonstravimo projektą. Norėdami pradžiuginti lieporiečius, nepagailėjo nemenkos sumos projektui rengti.

REKLAMA

„Tą projektą mes padovanojome Savivaldybei. Sutarėme, kad mes atliksime ir kontrolę. Bet jokios juridinės teisės paveikti rangovus ir pan. neturime teisės. Europiniai pinigai, Savivaldybės teritorija...“ – sakė jis. Projektinius pasiūlymus teikė žinomas Šiaulių architektas Rimantas Stuopelis. Jis informavo, kad projektas bus įgyvendinamas keliais etapais. Pirmas etapas – jau realizuotas. Jo metu įrengti keli nauji šviestuvai, suoliukai, stoginės dviratininkams, dviračių stovai, sudėta trinkelių danga ir pan. Antrojo etapo metu kolegijos aikštė turėtų būti galutinai rekonstruota. Techniniame darbo projekte numatyta sutvarkyti aikštės šaligatvį, fontano erdvę, gėlynų, želdinių formavimą ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

„Projektas buvo finansuotas Europos Sąjungos lėšomis per turizmo priemones. Pagal sutartį pirmajam etapui skirta 194 tūkst. 788 litai. Antras etapas finansuojamas iš Savivaldybės biudžeto – numatyti 800 tūkst. litų“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėja Aistė Žalevičienė.

Direktorius: „Kritikuoti negaliu, gausiu į galvą“

Kaip minėjome, pirmas projekto etapas jau įgyvendintas. Deja, bet lūkesčiai nepasiteisino. Kolegijos direktorius M. Dromantas apie darbų trūkumus su žiniasklaidos atstovais kalba nedrąsiai. „Aš teisės komentuoti kaip ir neturiu, ne aš daviau pinigus, ne aš esu užsakovas. Savininkas – Savivaldybė. Jeigu Savivaldybei tas, kas dabar yra padaryta, yra gerai, vadinasi, gerai“, – neatviravo jis. Bet nejaugi nėra jokių priekaištų? „Aš tikrai neturiu teisės komentuoti, kadangi gausiu į galvą“, – tikino direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenoriai situaciją komentavo ir architektas R. Stuopelis. „Nieko nežinau, per anksti paskambinote. Nenoriu komentuoti“, – sakė jis, nedrąsiai pridurdamas, kad vis dėlto daug kas padaryta ne taip, kaip turėjo būti. „Šviestuvų atramos buvo numatytos kaip gaminys, o paėmė ir pagamino Šiauliuose. Turbūt įsivaizduojate skirtumą, kai nusiperki sertifikuotą, saugų gaminį, visai kitas dalykas – pasigaminti jį kur nors garažiuke“, – aiškino architektas.

Išsamiau susiklosčiusią nemalonią situaciją komentavo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Gedeminas Vyšniauskas, kuris patvirtino, kad gavo iš kolegijos direktoriaus raštą su nusiskundimais. „Gautame rašte abejojama, ar iš tiesų trinkelių spalva yra tokia, kokia turėjo būti, abejojama, ar šviestuvai buvo nudažyti milteliniu būdu, kaip buvo planuota. Buvo numatyta, kad suoliukai bus pagaminti iš egzotinio kietmedžio, bet mediena ne tokia...“ – gautą kritiką vardijo jis.

REKLAMA

Parašus deda lengva ranka

Kyla klausimas, kas dėl šių trūkumų kaltas? Techninė darbų priežiūra buvo pavesta Miesto infrastruktūros skyriaus darbuotojams. Parašus dokumentuose, kuriuose išvardyti atlikti darbai, padėjo šio skyriaus specialistė Jūratė Sodienė. „Taip, jos parašas iš tikrųjų buvo padėtas“, – sakė G. Vyšniauskas.

„Šiaulių naujienų“ žiniomis, šiuo metu dėl tokio savo poelgio ji smarkiai sielojasi, bet laiko atgal nepasuksi... Paklaustas, ar šis įvykis parodo, kad techniniai prižiūrėtojai gali dėti parašus po bet kuo, Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Androsovas nutilo. „Aš šito tikrai nenoriu komentuoti, o J. Sodienė šiuo metu serga. Mes pasiūlėme Administracijos direktoriui pirkti darbų atlikimo ekspertizę. Aš tikrai nežinau, kaip čia dabar jis nuspręs“, – tepasakė jis.

REKLAMA

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus G. Vyšniausko, šiuo metu yra sudaryta darbo grupė, kuri turi įvertinti kolegijos aikštėje padarytus darbus ir nuspręsti, ar pažeidimai buvo padaryti, ar ne. „Darbo grupė man jau kaip ir turėjo pateikti išvadas, bet kadangi dabar atostogų metas, buvo paprašyta pratęsti tą komisijos darbą. Terminas buvo pratęstas“, – sakė jis.

Kažkas skleidžia demagogiją?

Šiaurės kolegijoje atliktus darbus vertino ir Verslo paramos agentūra. Tiesa, ji kritikos negailėjo. „Yra tokia procedūra, kad Ūkio ministerija skiria pinigus, o Verslo paramos agentūra, būdama viena iš sutarties šalių, projekto įgyvendinimo laikotarpiu vykdo patikras. Galutinė patikra yra vykdoma pasibaigus projektui. Jie atvažiavę pamatė neatitikimus. Mes juos perdavėme rangovui, kuris privalės ištaisyti tai savo lėšomis, kadangi jam tai priklauso“, – aiškino Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėja A. Žalevičienė. Konkurso būdu šio projekto rangovu buvo išrinkta UAB „Meba“. Bendrovės direktorę Mariją Laisvydą Matusevičienę, matyt, pasiekė kitokia informacija. Jos teigimu, Verslo paramos agentūra jokių priekaištų nepareiškė, o ir ji pati visiškai patenkinta savo darbuotojų darbu. „Darbai tikrai atlikti normaliai. Agentūra tikrino ir jokių pretenzijų nepareiškė. Suoliukai? Jie tikrai yra normalūs ir nežinau, kas ten tas demagogijas leidžia“, – išrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra normalu, kad rangovas visada gins savo poziciją, mes – savo. Taip visuose objektuose būna, kuriuose kyla ginčų. Tiesiog turėsime rasti bendrą sprendimą“, – sakė A. Žalevičienė.

Prisipažinimo dėl galimai netinkamai atliktų darbų iš bendrovės „Meba“ vadovės nesulaukė ir Savivaldybės administracijos direktorius. „Iš tiesų rangovui buvo parašytas paklausimas. Bet bendrovė man įrodinėjo, kad medžiagos buvo sudėtos tokios, kokios buvo numatytos. Todėl patikrins mūsų specialistai dar kartą, ar iš tiesų buvo laikytasi visų reikalavimų“, – teigė G. Vyšniauskas ir netrukus patikino, kad nustačius pažeidimus bendrovei „Meba“ teks perdaryti atliktus darbus.

REKLAMA

Konkurse nebedalyvaus

Pasak Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėjos, tai pirmas kartas, kai Savivaldybė su bendrove „Meba“ dirbo europiniuose projektuose.

„Ko gero, tai yra vienas iš tų objektų, kada susidūrėme su tuo, kad reikia su rangovu spręsti konfliktą ir aiškintis, kas teisus, kas ne. Dažnai pavyksta bendradarbiauti ir iki galutinio taško pasiekti patį geriausią rezultatą“, – teigė A. Žalevičienė.

Kaip žinia, Šiaurės kolegijos aikštėje bus vykdomi ir antrajame etape numatyti darbai. Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėjos teigimu, šiuo metu darbai dar nenupirkti, vyksta procedūros. Bendrovės „Meba“ vadovė tikino, kad konkurse šįkart nebedalyvaus. „Antrojo etapo konkurse mes nedalyvausime, kadangi turime darbų“, – sakė M. L. Matusevičienė.

REKLAMA

Primename, kad šiuo metu bendrovė „Meba“ pradėjo Menų inkubatoriaus statybos darbus. Galima tik spėlioti, kaip bus įgyvendintas šis projektas.

Šiaurės Lietuvos kolegijos direktoriaus M. Dromanto teigimu, norėdama pradžiuginti šiauliečius, aikštės rekonstravimo projektui kolegija nepagailėjo nemažų pinigų.

Buvo numatyta, kad suoliukai bus pagaminti iš egzotinio kietmedžio, bet mediena galimai ne tokia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų