REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš keletą metų kompanija „Microsoft“ teismuose kovojo praktiškai su visais mobilių įrenginių ir kompiuterių gamintojais, kurie savo produktuose naudoja „Android“ ir „Chrome OS“. Programinės įrangos gigantas pasiekė pergalę, ir dabar gauna milijonus už licencines išmokas. Šiuo metu net 70 proc. JAV parduodamų „Android“ įrenginių naudoja „Microsoft“ patentus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau už ką konkrečiai „Google“ platformų naudotojai moka licencines išmokas? Pastarąją informaciją paviešino Kinijos prekybos ministerija. Paskelbtas 310 patentų ir patentinių paraiškų sąrašas, kuris susijęs su „Microsoft“ ir „Nokia“ sandoriu. Sąraše paminėti 73 būtiniausi patentai, kurie naudojami visuose išmaniuosiuose telefonuose, taip pat 127, naudojami „Android“ įrenginiuose. Visi kiti pažymėti kaip nebūtini.

REKLAMA

Štai teismuose prieš kompaniją „Barnes & Noble“ kompanija „Microsoft“ naudojo patentą „Sistemos valdymo perdavimas dukteriniam langui“ ir „Naršyklės, veikiančios ribotame ekrane lauke, krovimosi būsena“. Kartu nurodyti ir anksčiau neminėti patentai „Vartotojo atliekama lokali paieška“, „Pasikartojančių įvykių atvaizdavimas“ bei „Vartotojo vietos bevieliame tinkle nustatymas, pasitelkiant prie aplinkos pritaikytus duomenis“.

REKLAMA
REKLAMA

Sąraše paminėti ir tie patentai, kuriuos kompanija „Microsoft“ (kartu su „Apple“, „BlackBerry“, „Ericsson“ ir „Sony“) įsigijo iš bankrutavusios korporacijos „Nortel“. Įgyta intelektualinė nuosavybė gana greitai buvo panaudota puolimui prieš konkurentus – „Google“ ir „Android“ įrenginių gamintojus. Pavyzdžiui, panaudotas patentas, kalbantis apie GPS ir mobiliojo ryšio tinklų signalo apjungimą, siekiant tiksliau nustatyti vartotojo buvimo vietą. Ši technologija naudojama ir „Android“ įrenginiuose.

Naudojamų prieš „Android gamintojus patentų svarbą rodo ir tai, kad „Microsoft“ iš pastarųjų licencinių išmokų vien 2013 m. gavo apie 2 mlrd. JAV dolerių – daugiau, nei sugebėjo uždirbti jos nuosava „Windows Phone“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų