REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

Jeigu darbuotojas pateikia visas būtinas pažymas, jokių motyvų neišleisti mokslo atostogų darbdavys negali turėti ir visiškai nesvarbu, ar mokslai susiję su darbu, tvirtina advokatas Justinas Usonis. Tačiau pabrėžia, jog darbdavį būtina laiku informuoti apie reikalingas mokslo atostogas.

REKLAMA
REKLAMA

„Dirbu mokytoja ir ruošiuosi mokytis neakivaizdžiai, o specialybė nebus susijusi su darbu. Per metus bus dvi mokymosi sesijos po mėnesį laiko, kuomet reikės vykti studijuoti. Ar darbdavys turi teisę neišleisti į mokslus, pagrįsdamas, kad tai nėra susiję su darbu?“, – teiraujasi LRT televizijos žiūrovė.

REKLAMA

Įstatymas suteikia teisę darbuotojui prašyti mokymosi atostogų. Įgyti kuo daugiau specializacijų ir kompetencijų, darbinėje veikloje yra labai sveikintinas dalykas, todėl įstatymas skatina darbuotojus mokytis, tvirtina advokatas J. Usonis.

„Kad tam būtų sudarytos tinkamos sąlygos, įstatymas numato, kad mokymosi atostogos yra suteikiamos atsižvelgiant į mokymo planus“, – teigia advokatas. Pasak jo, po tris kalendorines dienas skiriama kiekvienam paprastam egzaminui, valstybiniam egzaminui skiriamos šešios dienos, o magistro ar kitam baigiamajam darbui – 30 kalendorinių dienų.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbdavys privalo išleisti į tokias atostogas ir įstatymas nenumato jokių kitokių sąlygų. Visiškai nesvarbu, ar mokslai susiję, ar nesusiję su darbu, tai yra darbuotojo reikalas“, – pažymi J. Usonis.

Tačiau įstatymas numato, jog darbuotojas savo atostogas mokslams turi pagrįsti. Iš mokslo įstaigos reikia atnešti fakulteto išduotas pažymas, kuriose nurodyta, kokiais laikotarpiais vyksta sesija.

Apmokėti už mokymosi atostogas darbdavys turi tik tokiu atveju, jeigu mokytis siunčia pats. „Tačiau apmokėti gali [ir už mokymosi atostogas, kurios yra darbuotojo iniciatyva], jeigu taip sutariama“, – priduria teisės specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu dėl mokslo atostogų kyla ginčas, jį sprendžia darbo ginčų komisija. „Iš patirties galiu pasakyti, kad, jeigu šalys nesusitaria ir prasideda ginčai, kreipiamasi į darbo ginčų komisiją, praktika rodo, jog tik laiko klausimas, kada darbuotojas turės išeiti iš darbo“, – kalba J. Usonis.

Teisininkas pataria nedelsti pranešti darbdaviui apie norimas atostogas. Pasak advokato, smulkūs darbdaviai kartais net nežino, kad darbuotojai turi tokią garantiją, tad jiems tai būna siurprizas, reikia laiko, kol jie išsiaiškina, kol randa pakaitinį darbuotoją.

Teisės eksperto teigimu, darbuotojas turėtų jausti pareigą iš anksto informuoti darbdavį apie tai, kad tam tikrais laikotarpiais bus sesija. „Jeigu apie mokslo atostogas pranešama iš vakaro, tai vadinčiau piktnaudžiavimu teise“, – sako J. Usonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų