REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūkaliams mauna apynasrį

Daiva Savickienė

Jei Seimas pritars, dar labiau sumažės vietų, kur būtų galima užtraukti dūmą. Dauguma parlamentarų praėjusią savaitę balsavo už tokias pataisas, o rudenį turės apsispręsti galutinai.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras Antanas Matulas pateikė Tabako kontrolės įstatymo siūlymus, kuriuose draudžiama rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, galerijose, pro daugiabučių langus ir lauke arčiau nei 5 metrai nuo namų bei vaikų žaidimo aikštelių, jei kiti gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru. Taip pat siūloma įteisinti draudimą rūkyti ar turėti tabako gaminių asmenims iki 18 metų.

REKLAMA

Nuodija aplinkinius Seimo narys Sergejus Jovaiša siūlo uždrausti rūkyti ir transporto priemonių salonuose, kuriuose yra vaikų. Be to, siūloma gerokai padidinti baudas už rūkymą draudžiamose vietose. Dabar galima atsipirkti įspėjimu arba bauda nuo 20 iki 50 litų. Siūloma padidinti baudą nuo 50 iki 200 litų.

Pasak A. Matulo, tokių pataisų reikėjo todėl, kad sulaukiama daug skundų iš gyvenančiųjų šalia rūkalių. Skundai įvairūs – jie, mėtydami nuorūkas, padega balkonuose esančius daiktus, gyvenantieji šalia priversti pasyviai rūkyti.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaro teigimu, prieš keletą mėnesių viena panevėžiečių šeima, auginanti mažametį vaiką, skundėsi siaubingomis gyvenimo sąlygomis. Žemiau jų gyvena rūkantis jaunimas, tad tabako dūmai į kambarį skverbiasi iš lauko, be to, neįmanoma atidaryti tualeto durų – rūkalų smarvė veržiasi pro ventiliaciją.

Rūkyti balkone ar pro buto langą kol kas nėra uždrausta, tad žmonės, neapsikęsdami tokios padėties, net rengėsi ieškotis kito būsto. „Iš šalies atrodytų - nėra problemos, bet realiai žmonės kenčia, negali gyventi. Tragedija, o ne gyvenimas“, – A. Matulas sako pats apsilankęs jų namuose ir patyręs, kad tai rimta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panaši situacija, jo teigimu, ne vien Panevėžyje, bet ir visoje šalyje – nerūkantieji priversti pasyviai rūkyti. Tuo labiau kad nemažai žmonių serga astma ar turi kitų sveikatos sutrikimų, juos tabako dūmai dar labiau paaštrina. Įduos instrumentą A. Matulas sako nesitikintis, kad priėmus tokias pataisas bus nubausta daug rūkalių. Tiesiog norima paskatinti diskusiją. Jo teigimu, svarbiausia, kad atsirastų instrumentas, kurį pasitelkę nerūkantieji galėtų pareikalauti laikytis įstatymų.

Dabar galima sulaukti atsakymo, kad niekas nedraudžia rūkyti. Vėliau, jis tikisi, susiklostys tradicija nerūkyti balkonuose ir pan. Pasak Seimo nario, priėmus triukšmą ribojantį įstatymą nėra labai daug nubaustų, tačiau žmonės vis dažniau pažiūri į laikrodžius ir sumažina garsą.

REKLAMA

„Vienas kitas to nesuvokia, nereaguoja ir laukia, kol įsidrąsinęs kaimynas iškvies policiją“, – sako parlamentaras.

Panaši reakcija kaip dabar, jo teigimu, buvo ir uždraudus rūkyti daugiabučių laiptinėse. Vėliau žmonės pradėjo vis labiau paisyti tokio draudimo.

Pasak Seimo nario, įdavus instrumentą į rankas, bendrijos pačios ėmėsi kovoti su rūkaliais – kai kurios nustatė baudas, o jos mokamos į bendrą bendrijos kasą, iškabino skelbimus apie draudimą rūkyti ir pan. „Ribojame triukšmą, gamybos procesus butuose, bet kažkodėl nuodyti žmones galima“, – aiškina politikas ir medikas.

REKLAMA

Pasak A. Matulo, gal paprasčiau, jei kaimynas rūko retai, tačiau jei kas pusvalandį ar valandą, šalia gyvenantiesiems nekas.

Nors ir ne pats pateikė siūlymą dėl draudimo rūkyti automobiliuose, jei vežamas nepilnametis, tačiau tvirtino jam pritariantis. Seimūno teigimu, neretai galima išvysti rūkančius ir vežančius vaiką tėvus. Pasak parlamentaro, jei tokie suaugusieji patys nesusivokia, kad prie vaiko negalima rūkyti, įstatymu pasakys. Dirba daugiau prevenciškai Panevėžio savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rosita Baltutytė teigia, kad nedažnai sulaukiama skundų dėl aplinkinių rūkymo, tačiau tokių būna. Ypač skundžiasi daugiabučių namų, esančių netoli mokyklų, gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Baltutytės, skyriaus specialistai reaguoja į tokius pranešimus, tačiau pažeidėjus nustatyti gana sudėtinga – parūkė ir nuėjo. Todėl dirbamas daugiau prevencinis darbas. Kalbamasi su mokyklų vadovais, daugiabučių gyventojais. „Dirbame daugiau prevenciškai, nes labai sudėtinga užfiksuoti rūkantįjį“, – tikina specialistė.

Pavyzdžiui, pranešama, kad rūkoma laiptinėje. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, sužinoję, kurio buto gyventojas, kreipiasi į jį, paaiškina, kas gresia. Pakartotinių skundų iš tų vietų paprastai negaunama, tad tikimasi, kad žmogus susiprato.

REKLAMA

Kaip tektų spręsti šiuos klausimus priėmus naujas pataisas, sunku pasakyti. Butas – privati nuosavybė, tad ne kiekvienas gali įsileisti tikrintojus.

R. Baltutytės teigimu, šioms problemoms spręsti yra įvairių priemonių – išsikviesti gyventoją, eiti su policija ir pan. Tačiau su kokiais sunkumais gali tekti susidurti, paaiškės vėliau, kai teks dirbti pagal naują tvarką. „Nežinia, kaip bus, tačiau sunkumų, matyt, neišvengsime“, – mano ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų