REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas nusprendė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) už tyčinius nusikaltimus nuteistai, tačiau į darbą grąžinamai Rasai Karčiauskaitei turi sumokėti daugiau nei 156 tūkst. litų už priverstines pravaikštas.

Teismas nusprendė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) už tyčinius nusikaltimus nuteistai, tačiau į darbą grąžinamai Rasai Karčiauskaitei turi sumokėti daugiau nei 156 tūkst. litų už priverstines pravaikštas.

REKLAMA

Įsiteisėjusiu Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu R.Karčiauskaitė pripažinta kalta dėl piktnaudžiavimo ir dokumento suklastojimo.

Tačiau administracinių teismų spendimai buvo palankūs R.Karčiauskaitei - Vilniaus apygardos administracinio teismo pernai spalį ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo šį mėnesį priimtais sprendimais paskelbta, kad FNTT privalo grąžinti R.Karčiauskaitę į buvusias pareigas.

Vidaus tarnybos statutas numato, kad priimti į vidaus tarnybą draudžiama, jeigu asmuo buvo teistas už tyčinį nusikaltimą, nepaisant teistumo išnykimo ar panaikinimo. Be to, pareigūnas atleidžiamas iš vidaus tarnybos, jei įsiteisėjo teismo nuosprendis, kuriuo jis nuteisiamas už tyčinį nusikaltimą.

REKLAMA
REKLAMA

Esant tokiai situacijai FNTT kreipėsi išaiškinimo į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Šis penktadienį paskelbė, kad atmeta FNTT prašymą dėl sprendimo išaiškinimo, administracinis teismas mano, kad išaiškinimas negalimas. Teismas pažymėjo, kad pagal Administracinių bylų teisenos įstatymą, kuriuo savo darbe remiasi administracinių teismų teisėjai, įsiteisėję teismų sprendimai yra privalomi visoms valstybės institucijoms ir tarnautojams.

REKLAMA

Be to, teismas nustatė, kaip turi būti vykdomas priverstinės pravaikštos išmokėjimas - nuo birželio 30 dienos kas mėnesį FNTT R.Karčiauskaitei turi sumokėta po 10 tūkst. litų.

FNTT atstovai teismui aiškino, kad šiems metams patvirtintuose asignavimuose nebuvo nenumatytos lėšos išmokoms pagal teismų priteistas sumas ir prašė teismo sprendimo įvykdymą atidėti kitiems biudžetiniams metams.

Teismas konstatavo, kad išlaidos šių metų biudžete negalėjo būti numatytos, todėl pripažino, kad, sprendimo neišdėsčius dalimis, būtų pažeistas proporcingumo principas, apsunkintas atsiskaitymas su visai darbuotojais. R.Karčiauskaitei priteista suma už priverstinę pravaikštą turi būti baigta mokėti iki kitų metų vasario 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Ši Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pagal teismo sprendimą R.Karčiauskaitė turi būti grąžinta į FNTT Administravimo valdybos Teisės ir personalo viršininkės pareigas.

Baudžiamojoje byloje prokurorai R.Karčiauskaitę kaltino, kad ji, tuometinio FNTT Vilniaus valdybos viršininko Valdo Grendelio paprašyta padėti jam išvengti atsakomybės už 2011 metų gegužės 31 dieną jo padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą, panaudojo savo tarnybinę padėtį priešingai tarnybos interesams.

Bylos duomenimis, Administravimo valdybos viršininkė nurodė paruošti ir savo parašu patvirtino tikrovės neatitinkančią informaciją, kad V.Grendelis automobiliu vykdė jam pavestą operatyvinę užduotį. Dėl to Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdyboje buvo nutraukta byla dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo, o V.Grendelis išvengė administracinės atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto apylinkės teismas V.Grendelį buvo pripažinęs kaltu ir skyręs jam daugiau nei 11 tūkst. litų baudą. Kartu su juo buvo nuteista ir R.Karčiauskaitė. Jai skirta 9 tūkst. 750 litų bauda. Nuteistųjų ir advokatų skundus išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad V.Grendelis išteisinamas, nes nepadaryta nusikalstama veika. R.Karčiauskaitė liko nuteista, tik buvo pašalinta aplinkybė, kad ji veikė sukurstyta V.Grendelio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų