REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Popiežius Pranciškus šeštadienį apsilankė vienos pagrindinių Italijos mafijos gaujų bastione, kur pasakė, kad daugiau jokie vaikai neturėtų mirti nuo organizuotų gaujų narių rankos.

REKLAMA
REKLAMA

Kalabrijoje, kur sausio mėnesį per mafijos „'Ndrangheta“ klanų karą, tikriausiai – dėl pinigų, buvo nužudytas trejų metų „Coco“ Campolongo („Koko“ Kampolongas), popiežius susitikęs su to vaiko giminaičiais pasakė: „Daugiau niekada neturi nutikti taip, kad koks nors vaikas tą patirtų“.

REKLAMA

Pranciškus į Kalabrijos regioną Pietų Italijoje atvyko dienai, nepaisydamas nuogąstavimų dėl jo saugumo, turint omenyje vietos nusikaltėlių pasaulio provokavimą.

„Aš nuolat meldžiuosi už jį. Nenusiminkite“, – pasakė Pranciškus „Coco“ senelėms ir dėdei per apsilankymą Kastrovilario kalėjime, kur to vaiko tėvas atlieka bausmę už nusikaltimus, susijusius su narkotikais.

Pontifikas paprašė jų perduoti tai „Coco“ motinai, kuri taip pat buvo kalėjime tuo metu, kai buvo nužudytas jos vaikas, ir kuri dabar gyvena namų arešto sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Coco“ buvo šauta į galvą, kaip ir jo seneliui bei jo kompanionui marokiečiui, po nesumokėtos skolos už narkotikus.

Kai sudegusiame „Fiat Punto“ buvo rasti to vaiko, vis dar prisegto saugos diržu, palaikai, per Italiją nusirito šoko banga, kaip ir po dviejų mėnesių, kai buvo nužudytas trejų metų vaikas netoliese esančiame Apulijos regione.

Popiežiaus apsilankymu antrame pagal skurdą Italijos regione siekiama ne tik prisiminti aukomis tapusius vaikus, bet ir akcentuoti problemas, su kuriomis susiduria jaunimas, siekdamas išvengti visa persmelkusių turtingos „'Ndrangheta“ gniaužtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunesnių nei 25 metų žmonių nedarbas Kalabrijoje 2013 metais buvo 56,1 proc. – didžiausias Italijoje, nurodo „Eurostat“. Tad vietos gangsteriai klesti siūlydami jaunuoliams „darbą“ ir įviliodami juos į savo tinklus.

Kaip nurodo „Save the Children Italy“, daugiau kaip trečdalis visų šeimų skurdžioje Pietų Italijoje gyvena bendruomenėse, kurias, kaip žinoma, kontroliuoja klanai.

POPIEŽIUS „NERVINA“ MAFIJĄ

Daugelis kalinių, su kuriais popiežius susitiko Kastrovilario kalėjime, atlieka bausmes už nusikaltimus, susijusius su mafija.

REKLAMA

Kepinant saulei, Pranciškus priėjo prie kiekvieno iš 200 kalinių, kurių keli verkė, kai jis spaudė jiems rankas.

Pranciškus buvo sustojęs pasikalbėti su neįgaliųjų grupe didelėje tikinčiųjų minioje prie kalėjimo, o paskui sraigtasparniu nuskrido į Kasano alo Jonijaus miestą stataus kalno papėdėje, kur gyveno „Coco“.

Ten 77 metų popiežius, kuris buvo sutiktas sveikinimo šūksniais ir į dangų paleistais geltonais ir baltais balionais, apsilankė vienoje slaugos ligoninėje ir turėjo susitikti su kunigais, o po to papietauti su neturtingaisiais ir jaunimu.

REKLAMA

Dieną jis užbaigs mišiomis netoliese esančiame Marina di Sibaryje, kuriose turi dalyvauti 100 tūkst. žmonių.

Iš Argentinos kilęs popiežius smerkė mafiją ir perspėjo gangsterius išsižadėti savo „kruvinų pinigų“, kurių „negalima pasiimti į dangų“.

Dėl Pranciškaus ryžto pagąsdinti nusikaltėlių gaujas pasigirdo perspėjimų, kad ir jis pats gali tapti taikiniu. Gerbiamas Kalabrijos prokuroras Nicola Gratteri (Nikola Grateris) lapkričio mėnesį sakė, kad „'Ndrangheta“ „nervinasi“.

„'Ndrangheta“ vaidina pagrindinį vaidmenį pasaulinėje prekyboje kokainu, o jos bastionas Kalabrija yra svarbus narkotikų iš Lotynų Amerikos tranzito taškas pakeliui į kitas Europos dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši gauja anksčiau turėjo naudos iš istorinių ryšių su Bažnyčia – jos vadeivos skelbėsi dievobaimingais katalikais, o kunigai pro pirštus žiūrėjo į jų nusikaltimus.

Tačiau per pastaruosius 20 metų daug kunigų dalyvavo kovoje su klanais, kartais sumokėdami už savo drąsą gyvybe.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų