REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plėšikus išdavė brangus žiedas ir senas smuikas

Artėja lygiai prieš trejus metus padaryto įžūlaus nusikaltimo atomazga. Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai teismui atidavė dailininko Justino Vienožinskio sodybos ir istorinių vertybių plėšimo baudžiamąją bylą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Byla keliauja į teismą

Trys jauni vyrai – Erikas Ž., Mindaugas M. ir Artūras G. – netrukus sės į teisiamųjų suolą. Jiems, kaip asmenims, apiplėšiant pagrobusiems didelės vertės turtą bei istorinės, kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, o dar veikusiems kaip organizuota grupė, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki dešimties metų.

REKLAMA

Šio visuomenę, ypač meno gerbėjus, sujaudinusio nusikaltimo tyrimui vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas ir ikiteisminį tyrimą atlikusio Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro viršininko pavaduotojas Algis Marcinkevičius pasakojo, kaip pavyko demaskuoti žymaus dailininko sodybos ir istorinių vertybių plėšimu įtariamą organizuotą grupę ir surinkti duomenis nusikaltimo bendrininkų kaltinimams pagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariamieji buvo suimti po nusikaltimo praėjus daugiau kaip metams, tačiau byla į teismą atiduodama tik dabar. Tyrimas užsitęsė, nes ilgai ieškota pagrobtų vertybių, buvo atliekamos kratos , ekspertizės, renkami įrodymai. Tik jų priremti įtariamieji pradėjo prisipažinti.

Nusikaltimą aiškinęsi pareigūnai teigia, jog tyrimo metu vienas mokytojas pagal nukentėjusiosios A. Vienožinskienės pasakojimus nupiešė tikslius visų pavogtų papuošalų eskizus. Jų ir ieškota pagal tuos piešinius.

 

Įsiveržė į klasiko sodybą

Daugelis dar nepamiršo 2011 metų birželį visuomenę sukrėtusio pranešimo apie plėšikų užpultą Rokiškio rajone, Obelių seniūnijoje, esančią dailininko Justino Vienožinskio (1886–1960) sodybą. Nusikaltimo tyrimui vadovavęs prokuroras A.Navickas ir ikiteisminį tyrimą atlikęs Nusikaltimų tyrimo biuro viršininko pavaduotojas A.Marcinkevičius atskleidė nusikaltimo detales. U. Mikaliūno nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimo tyrimui vadovavęs prokuroras A.Navickas ir ikiteisminį tyrimą atlikęs Nusikaltimų tyrimo biuro viršininko pavaduotojas A.Marcinkevičius atskleidė nusikaltimo detales. U. Mikaliūno nuotr.

Garsaus Lietuvos dailininko, tapytojo, dailėtyrininko, buvusio Lietuvos dailininkų sąjungos vadovo, profesoriaus J. Vienožinskio sodyboje dabar gyvena jo sūnus Vincentas Vienožinskis, taip pat dailininkas, su šeima.

Keistai sutapo, kad tomis dienomis Lietuvos dailės muziejuje buvo atidaroma J. Vienožinskio darbų paroda, skirta 125-osioms dailininko gimimo metinėms, o name, kuriame gyveno menininko sūnus, mėnesio pabaigoje turėjo būti atidarytas muziejus.

REKLAMA

Birželio 17-osios naktį siaubą teko išgyventi V. Vienožinskiui, jo žmonai Aldonai (ji, deja, taip ir nesulaukė dienos, kai bus teisiami nusikaltėliai, anūkui ir dar vienam giminaičiui.

Kaukėti plėšikai, naktį 2 valandą 40 minučių į namus įsibrovę pro pravirą langą, naudodami fizinį ir psichologinį smurtą surišo visus namuose buvusius žmones, grasino jiems, atėmė telefonus, siautėjo, ieškojo ir reikalavo vertybių bei pinigų.

Jiems pavyko pagrobti beveik 100 tūkstančių litų vertės turto: įvairių vertingų asmeninių daiktų, brangenybių, pinigų, taip pat didelės istorinės ir kultūrinės reikšmės turinčias vertybes – smuiką ir stryką. Iš rėmų išpjautų namuose buvusių paveikslų plėšikai vis dėlto nepasiėmė, nutarė, jog didelės vertės jie neturės.

REKLAMA

 

Tikėjosi greitai praturtėti

Nusikaltimų tyrimo biuro viršininko pavaduotojas A. Marcinkevičius pasakoja, kad pradėjus aiškintis apiplėšimą iš pradžių buvo iškeltos kelios versijos. Viena iš jų, kad su nusikaltimu gali būti susiję kas nors iš šeimą pažinojusių asmenų, kita – kad pasidarbavo grįžę iš įkalinimo įstaigų asmenys.

Abi versijos pasitvirtino. Pasirodo, visi trys plėšimu kaltinami vyrai, jau buvo teisti, vienas iš jų net 9 kartus.

Per tyrimą paaiškėjo, kad apie tai, jog senelio namuose yra daug vertybių, savo bendrakursiui prasitarė kolegijoje studijavęs V. Vienožinskio anūkas. Šis nieko blogo negalvodamas perpasakojo apie vertybes kitam draugui. Taip informacija pasiekė reikiamas ausis ir buvo pradėtas regzti klasiko namų apiplėšimo planas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia prokuroras A. Navickas, rengtasi buvo itin kruopščiai – vykstant į sodybą buvo pasiimtos medžiaginės kaukės, pirštinės, lipnios juostos, virvių. Pasitraukus iš nusikaltimo vietos visi dėvėti drabužiai, kaukės buvo sudeginti. Tai, kad išvaizda buvo kruopščiai slepiama, labai trukdė tyrimui, niekas iš nukentėjusiųjų negalėjo nupasakoti, kaip atrodė plėšikai.

„Atvažiavę prie sodybos iš vakaro teisiamieji iš tolo ją stebėjo, laukė, kol užgeso šviesos, visi žmonės sumigo. Tuomet pro pravirą langą patekęs vienas įsibrovėlis atidarė kitiems duris ir miegančius žmones pradėjo rišti. Prabudusiam ir bandžiusiam priešintis sodybos šeimininkui trenkta per galvą, jis smaugtas, nusikaltėliai grasino, kad degins lygintuvu, ir reikalavo pasakyti, kur laikomi pinigai bei vertybės“, – pasakoja prokuroras.

REKLAMA

 

Kamuolys išvyniotas

Pernai rudenį buvo atskleista, kad plėšime galėjo dalyvauti tuo metu įkalinimo įstaigoje bausmę už kitas veikas atliekantis ne karą teistas Zarasų gyventojas Erikas Ž., netrukus buvo sulaikyti ir įtariami kauniečiai Artūras G. ir Mindaugas M.

Tik po ilgų paieškų policijos pareigūnams pavyko aptikti pavogtų istorinių vertybių pėdsakus. Buvo rasti istorinę vertę turintys pavogti dirbiniai, – dešimčia tūkstančių litų vertinamas auksinis žiedas su smaragdu ir šešiais deimantais ir smuikas su stryku, kurio turtinę ir istorinę vertę nustatė Kultūros ir paveldo departamento specialistai. Smuikas taip pat vertas dešimties tūkstančių litų.

REKLAMA

Tyrimo metu tarsi detektyviniame romane viena po kitos aiškėjo paslaptys.

Tiesa, didžiosios pagrobtų vertybių dalies taip ir nepavyko surasti, pinigus – 40 tūkstančių litų, vagys, be abejo, pasidalino, aukso, gintaro dirbiniai buvo kaip mat parduoti. Nupirktas buvo ir vertingiausias 10 tūkstančio vertės žiedas – jį vyras nupirko žmonai dovanų nė neįtardamas, kad papuošalas vogtas. Žiedas buvo surastas Kaune, jis bus grąžintas savininkams.

Į Rokiškio rajoną grįš ir 1770 metais pagamintas, po šimto metų restauruotas, su garsia Vienažindžių-Vienožinskių gimine siejamas smuikas bei strykas. Jie surasti Zarasuose.

Nežinodami tikros vertės ir , matyt, abejodami, kam tokį daiktą galėtų įsiūlyti, plėšikai smuiką vežiojo iš vienos vietos į kitą ir slėpė vis kitur.

 

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų