REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūšių Ukrainoje ir Irake fone pasaulio galingieji tęsia svarbias derybas dėl Irano branduolinės ateities

B. Obama ir V. Putinas aptars situaciją Irake, Sirijoje ir Ukrainoje

Itin svarbus galingųjų šalių ir Irano derybų dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos etapas penktadienį tęsėsi jau penktąją dieną, o abi pusės sakė, kad išlieka didelių nesutarimų.

Itin svarbus galingųjų šalių ir Irano derybų dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos etapas penktadienį tęsėsi jau penktąją dieną, o abi pusės sakė, kad išlieka didelių nesutarimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per Vienoje vykstančias derybas siekiama iki liepos 20 dienos užsitikrinti esminę sutartį dėl Irano programos apkarpymo, kad sumažėtų Vakarų šalių nuogąstavimui, jog šiitiška respublika ketina pasigaminti atominių ginklų.

REKLAMA

Iranas neigia siekiantis susikurti branduolinį arsenalą ir pageidauja, kad Jungtinės Tautos (JT) bei Vakarų šalys atšauktų jam taikomas griežtas sankcijas.

„Tai buvo dar vienas itin sunkus etapas“, – sakė vienas diplomatas, atstovaujantis šešių galingųjų šalių grupei „P5 plius 1“, kurią sudaro penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės ir Vokietija.

„Tai manęs nestebina ir per daug nebaugina, nes nuo pat pradžių žinojome, jog jeigu šią sutartį lemta pasiekti, kelias į ją bus labai sunkus“, – pridūrė pasiuntinys.

REKLAMA
REKLAMA

Per šį etapą abi pusės ėmėsi sudėtingos užduoties – parengti sutarties juodraštį, tačiau pareigūnai sakė, jog kilus nesutarimus dėl formuluočių, susijusių su opiausiomis problemomis, šis procesas buvo atidėtas vėlesniam laikui.

„Derybos vyksta rimtoje ir našioje atmosferoje, tačiau pažanga kuriant išsamios sutarties juodraštį buvo ribota“, – vienas Irano diplomatas sakė naujienų agentūrai IRNA.

Opiausias klausimas yra urano sodrinimas – procesas, kuris gali būti naudojamas tiek branduolinių jėgainių kurio, tiek atominiams užtaisams gaminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Putinas ir Obama netrukus aptars Ukrainos ir Irako klausimus, sako Kremlius

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) „artimiausiomis dienomis“ aptars situacijas Ukrainoje, Irake ir Sirijoje, penktadienį sakė Kremliaus aukšto rango patarėjas.

V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas, kalbėdamasis su žurnalistais, daugiau detalių apie būsimą prezidentų telefoninį pokalbį nepateikė.

Atskirai V.Putinas penktadienį vakare situaciją Irake aptars su šios konflikto draskomos šalies premjeru Nuri al Malikiu (Nuriu Malikiu), sakė J.Ušakovas ir pažymėjo, kad ten susiklosčiusi situacija „kelia rimtą susirūpinimą“.

REKLAMA

Santykiai tarp Rusijos ir JAV šiu metu yra prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų – dėl krizės Ukrainoje, kur, kaip kaltina Vašingtonas, Kremlius remia separatistinį sukilimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų