REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai ketvirtadienį atėmė iš N. Venckienės Seimo nario mandatą.

Balsavimui užsiregistravo 118 Seimo narių, už tai, kad iš daugiau kaip metus parlamente nesirodančios „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės būtų atimtas mandatas balsavo 95 Seimo nariai. Prieš balsavo 9, susilaikė 5 parlamentarai.

Kadangi N. Venckienė Seimo nare buvo išrinkta ne vienmandatėje rinkimų apygardoje, o pagal partijos ,,Drąsos kelias“ sąrašą, jos vietą parlamente turėtų užimti šios partijos keltas kandidatas, esantis eilėje pirmuoju po patekusių į Seimą per 2012 metų rudenį vykusius rinkimus „Drąsos kelio“ atstovų. Tai – sąraše aštuntą vietą užėmęs žurnalistas, dėstytojas Gintaras Aleknonis.

--------------

(Atnaujinta 11.25)

Seime prasidėjo balsavimas dėl N. Venckienės mandato panaikinimo.

---------------

Jau tvirtindami darbotvarkę parlamentarai apsisprendė slaptą balsavimą surengti iš karto po diskusijos, o ne per pietus, kaip buvo numatyta anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau užuot pradėję svarstyti šį klausimą iš karto, kaip buvo numatyta darbotvarkėje, parlamentarai nusprendė jį pusvalandžiui atidėti.

Seimo nariams buvo pranešta, kad N. Venckienė į posėdį neatvyko bei nepranešė apie priežastis, dėl kurių negali dalyvauti, taip pat nepranešė apie ją atstovaujančius advokatus.

REKLAMA

Dar nepristačius klausimo, ,,Drąsos kelio“ frakcijos vardu Povilas Gylys pareiškė, kad frakcija negali dalyvauti šio klausimo svarstyme, kadangi asmeniui, kuriam taikoma apkalta, raštu ir pasirašytinai pranešama apie posėdžio datą ir laiką. ,,Aš žinau, kad pranešta nebuvo“, motyvavo P. Gylys.

Tuo metu posėdžiui pirmininkaujantis Algirdas Sysas priminė, kaip vyksta tokių klausimų svarstymas ir pabrėžė, kad „asmuo, kuriam taikoma apkalta, gali dalyvauti pats arba per savo advokatus“. Po to A. Sysas pateikė Konstitucinio Tesimo išvadą, kurioje akcentuojama, kad N. Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. KT pažymėjo, kad Seimo nario pareiga yra dalyvauti Seimo darbe, taip pat ir lankytis posėdžiuose, o N. Venckienė, be pateisinamos priežasties nedalyvavusi Seimo ir jo komiteto posėdžiuose, pareigas ėjo nesąžiningai, veikė asmeninius interesus iškeldama aukščiau už Tautos ir valstybės interesus, sąmoningai nevykdė Seimo nario pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

KT konstatavo kad Seimo narė, praleidusi 64 plenarinius ir 25 Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžiuos, nepateikė jokių pateisinamų dokumentų, bei neprašė Seimo valdybos leidimo išvykti iš Lietuvos ir nepranešė apie tai, tačiau turėjo galimybę pranešti, kad nedalyvaus posėdžiuose, pristatydamas KT išvadą sakė A. Sysas.

(Atnaujinta 11.25)

Kreipdamasis į Seimo narius Eligijus Masiulis sakė, kad tai esąs beprecedentinis įvykis.

,,Pirmą kartą susiduriame su tokiu elgesiu, kai Seimo narys, gavęs rinkėjų pasitikėjimą, nevykdo savo pareigų“, - sakė jis. pasak E. Masiulio, įgaliojimo nutraukimo procedūra tokiu atveju galėtų būti paprastesnė. Anot jo, N. Venckienė turėtų ,,pirmu reisu parskristi į Lietuvą įrodinėti savo tiesos ir savo nekaltumo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Petras Gražulis priminė, kad ,,šioje istorijoje yra nužudytų, žuvusių daugiau kaip 10 žmonių“. „Nėra aišku, ar ji gyva, ir jeigu jos nėra gyvųjų tarpe, tai jeigu miręs žmogus nevaikšto į posėdžius... Kodėl nepaskelbta tarptautinė paieška?, - klausė P. Gražulis. Anot jo, prokuratūra gali kreiptis į teismą, ir jei pastarasis pripažins, kad žmogus yra dingęs be žinios, jo mandatas bus panaikintas.

Konservatorių frakcijos lyderis Andrius Kubilius pabrėžė, kad ,,sprendžiame darbo drausmės klausimą, normaliame darbe toks žmogus seniai būtų atleistas iš darbo (...) jeigu (N. Venckienė) pasirinko tokį elgesio būdą, Seimas turi spręsti šią problemą, o Seimo nario mandatas nėra būdas slėptis nuo teisingumo“. A. Kubilius pabrėžė, kad visi frakcijos nariai balsuos už.

REKLAMA

Liberalas Eugenijus Gentvilas, pabrėžęs, kad svarstoma konstitucinė N. Venckienės atsakomybė, sakė, kad tai yra ne tik ,,spjūvis rinkėjams“, bet ir padorumo testas Seimo nariams. Šiuo metu Seime prasidėjo balsavimas dėl N. Venckienės mandato panaikinimo. Jo rezultatų tikimasi sulaukti maždaug vidurdienį.

-------------

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį slapta balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai visų Seimo narių arba ne mažiau kaip 85 parlamentarai. Prieš kurį laiką Konstitucinis Teismas yra pripažinęs, kad N.Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų